Julkalender 18/12 Kaja
Julkalender! Kaja – 18 december
Kajan hör kanske inte till de mest populära fåglarna vid våra fågelmatningar. Tvärtom skulle man nog kunna säga. En anledning till detta är att de ofta kommer i flock och kan äta helt rent på kort tid. Därför har det också utvecklats fågelmatare som ska hålla kajor och skator ute. Men det är långt ifrån alltid som det fungerar.
Just därför kan kajan vara värd en viss upprättelse. Som andra kråkfåglar är den både uppfinningsrik och påhittig. Den har också en ganska stark näbb och kan bända isär metalltrådar som egentligen skulle ha hållit kajorna borta från godsakerna. Så ge dig gärna lite tid att studera kajorna och se om och hur de löser problem.
En annan egenhet hos kajor är att de normalt lever i livslånga förhållanden. Om en hona och en hanne en gång fattat tycke för varandra, lever de ofta tillsammans under hela sina liv. Denna ”trohet” kan man faktiskt ana när man tittar på en flock kajor. Påfallande ofta uppträder de två och två inne i flocken.
Kajan hör också till de fåglar som blivit människans följeslagare. Visst kan de även häcka ute i naturen, men en helt övervägande andel av våra svenska kajor häckar på byggnader i samhällen. Särskilt populära är skorstenar och ventilationstrummor. Där kan kajorna ställa till problem genom att de helt enkelt proppar igen rören med sitt bomaterial.
Under vinterhalvåret samlas också kajorna i stora flockar inne i städer för att övernatta tillsammans. Det är oftast något varmare inne i städerna än ute i naturen, och att vara en av många ger trygghet. Risken att bli tagen av ett rovdjur minskar. En annan fördel är att det sker ett visst utbyte av information i flocken – en hungrig kaja kan slå följe med dem som har bra matställen. Men smakar det, så kostar det. Studier har visat att de som gynnas på detta vis ofta får ta de mest utsatta sovplatserna i träden. I första hand väljer kajorna höga träd i parker och längs alléer för att sova. Innan kajorna flyger in i träden för natten, utför de ofta till synes koordinerade flyguppvisningar över hustaken. Men det är inte för att imponera på oss utan handlar snarare om att skymningstimmen är en tid då många faror hotar.
Som allätare är kajan inte kräsen vid fågelmatningarna. Den äter det mesta men är särskilt förtjust i fett i form av talg, ister eller talgbollar.
Text: Anders Wirdheim
Foto. Kent-Ove Hvass