Julkalender 20/12 Pilfink
Pilfink – 20 december
Pilfinken är en av de talrikaste fåglarna i Vinterfåglar Inpå Knuten, den räkning som BirdLife Sverige genomför varje vinter med hjälp av svenska folket. Ända sedan vi startade 2006 har pilfinken hört till de fem talrikaste arterna. Även i vetenskapliga inventeringar av fåglar har pilfinken ett stort och stabilt vinterbestånd. Den verkar kort sagt väl anpassad till att klara vintern i Norden.
På längre sikt har det dock hänt en hel del. Under 1900-talets senare del gick pilfinken tillbaka ganska markant, särskilt i södra och mellersta Sverige. Längre norrut var utvecklingen den motsatta. Där ökade den i antal och spred sig också till nya samhällen. Ett exempel på denna spridning är Umeå. Där har man i många år haft en lättsam fågelskådartävling under januari kallad Ume Bird Race. När man startade för cirka 30 år sedan fanns gråsparven över hela staden, medan pilfinken endast fanns på någon enstaka plats. Numera är det tvärtom: Pilfinken finns överallt medan gråsparven blivit ganska ovanlig i Umeå.
Dessa båda arter är nära släkt, och möjligen finns det en viss konkurrens mellan dem. Ser vi till deras totala utbredning, är det nämligen ovanligt att båda arterna är talrika i samma område. Det är i stället antingen den ena eller den andra som är vanlig. I Indien finns gråsparv men inte pilfink, i Kina är det tvärtom.
På tal om Kina minns kanske någon den kampanj som Kinas ledare Mao Zedong drog igång 1958. Eftersom pilfinkarna förstörde en del av skörden, skulle fåglarna utrotas. Folk gick man ur huse och skrämde pilfinkarna med så stor framgång att fåglarna till slut lär ha dött av utmattning. Så långt hade Mao Zedong framgång, men vad han inte räknat med var att pilfinkarna även åt mycket stora mängder insekter. När pilfinkarna var borta, fick insekterna fritt spelrum och deras påverkan på skörden var mycket större än den fåglarna haft. Omfattande svält följde, och enligt uppgift ska cirka 30 miljoner människor ha dött till följd av skördebortfallet.
Sommartid lever pilfinken till stor del av insekter och deras larver, men vid fågelmatningen är det frön av olika slag som gäller. Pilfinken äter både hampfrö och solrosfrö och är mycket begiven på hirs, ett fröslag som på senare tid även dykt upp som mat till vilda fåglar. Som burfågelmat har hirs länge varit vanligt.
Text: Anders Wirdheim
Foto: Arkivbild