22 december, 2020

Julkalender 22/12 Grönsiska

Julkalender! Grönsiska – 22 december
 
Grönsiskan är en utpräglad flockfågel vintertid. Ser man dem i luften, slås man av att fåglarna är så små och flyger så tätt. Dessutom får man lätt intrycket att hela flocken liksom guppar fram genom luften. Till fågelmatningar kommer de oftast i småflockar, men fram på vårkanten kan det handla om ett veritabelt myller av fåglar. De är då på väg norrut och behöver nog fylla på förråden inför den fortsatta flyttningen.
 
Detta väcker också frågan om hur långt in på våren man ska mata fåglar. Många matar numera året runt. Det finns invändningar mot detta, bland annat har man noterat att blåmesar i vissa sammanhang har sämre häckningsframgång om de har obegränsad tillgång till fågelmat. Varför vet man ännu inte, men en rekommendation är sluta mata när småfåglarna går till häckning, vilket innebär någon gång i maj.
 
Grönsiskorna varierar starkt i antal från år till år. Vissa vintrar är de talrika, andra år får man leta länge efter dem. Ute i naturen är det främst i bestånd av klibbal som man hittar grönsiskor. Där pillar de ut alkottarnas pyttesmå frön. Tittar man närmare på en grönsiskas näbb, ser man att den är formad som ett verktyg för att komma åt frön i trånga skrymslen. Alens frön sitter i kottar och är skyddade av ganska hårda fjäll. Det har säkert bidragit till att grönsiskans näbb utvecklats så att den har en smal spets men en ganska kraftig bas. Tack vare den smala spetsen kommer den åt fröna som den sedan kan knäcka med hjälp av den kraftiga basen.
 
Längre fram under våren och sommaren utgör granfrö en viktig föda. Förmodligen är det beroendet av granfrön som är orsak till det ojämna uppträdandet. Likt korsnäbbar och större hackspettar lyckas de bra med häckningen när granarna bär gott om kottar. Men framåt sommaren öppnas kottarna av värmen och deras frön sprids för vinden. Då kan det bli svårt för de stora fågelkullarna att hitta tillräckligt med föda. Till slut är utvandring det enda alternativet, och det är då vi talar om invasioner av grönsiskor.
 
Vid fågelmatningar står skalade solrosfrön och jordnötter högst på grönsiskornas matsedel. En fördel med dessa båda frösorter är att det inte blir något spill. Visst är både skalat solrosfrö och jordnötter ganska dyrt, men räknat i effektiv fågelmat, blir det nog ännu dyrare att köpa så kallad vildfågelblandning.
 
Text: Anders Wirdheim
Foto: Göte Gustafsson