Tretåig hackspett. Foto: Hans Cronert
30 maj, 2024
- EU2024
Lägg din röst på naturen
En vår utan fågelsång eller bisurr är svår att föreställa sig. Trots larmrapporter tar vi mycket för givet. Tyvärr har vi också ett alldeles för kort tidsperspektiv, alternativt en alltför optimistisk syn om att det ordnar sig. Men forskarna är eniga om att fönstret för oss att hinna agera är på väg att stängas. Vi måste agera nu för att stoppa förlusterna av biologisk mångfald. Du kan hjälpa till genom att rösta för naturen i det stundande EU-valet.
– Det här är ett ödesval. Vi riskerar att få en politisk majoritet som inte kommer att prioritera natur, klimat eller fåglar. Flera decennier av framsynt naturvårdspolitik kan kastas överbord om det går riktigt illa. EU påverkar oss i Sverige mer än vad vi kanske tror med lagstiftning och direktiv som alla medlemsländer måste följa, säger Daniel Bengtsson, fågelskyddsansvarig i BirdLife Sverige.
EU behöver politiker som vågar ställa sig på naturens sida. Som vågar driva igenom den av EU redan beslutade så kallade Gröna given där bland annat förslaget om en naturrestaureringslag finns med. Och det är bråttom. Praktiskt taget varje dag nås vi av nyheter om rekordhetta, översvämningar och andra väderfenomen som kan kopplas till ett allt varmare klimat. Samtidigt, och i vissa fall som en direkt följd av det varmare klimatet, ser vi försämringar av den biologiska mångfalden i alla livsmiljöer, från odlingslandskapet via skogen till haven. Även om många fågelarter också ökar så är det bekymmersamt att de som minskar gör det på grund av att deras livsmiljöer försvinner. Betesmark växer igen och naturskogar huggs ned. Det är därför som unionens mål att stoppa förlusten av biologisk mångfald och återställa ekosystem är så viktig.
EU har länge varit engagerat i att skydda biologisk mångfald till exempel genom olika lagstiftningar och initiativ, som Natura 2000-nätverket, LIFE-programmet och den nyligen antagna biodiversitetsstrategin för 2030.
– Vi ser hur skogsbolag hugger skogar med höga naturvärden i känsliga områden, vilket slår undan benen för tretåiga hackspettar, lavskrikor och annat liv som behöver dessa värdefulla skogar. Med EU:s förslag om restaurering av natur, förnybartdirektivet och avskogningsförordningen, som gynnar skydd och förutsättningar för naturskogar, skulle vi ha en avsevärt bättre verktygslåda, säger Christer Johansson, skogsansvarig i BirdLife Sverige.
EU-valet handlar inte om att välja mellan klimat och biologisk mångfald, utan om att välja båda. De är två sidor av samma mynt. Om klimatet tillåts fortsätta bli varmare leder det ofrånkomligen till mer förluster av biologisk mångfald. Djur och växter anpassade till sina livsmiljöer hinner inte med när deras omgivning snabbt blir varmare. Om den biologiska mångfalden försämras betyder det att vi överutnyttjar naturen vilket späder på klimatförändringen. Båda dessa ödesfrågor måste beaktas i politiken. För att det ska finnas en framtid värd namnet för våra barn och barnbarn.
Under EU-valet kan du påverka vilken riktning unionens miljöpolitik ska ta genom att rösta på partier och kandidater som prioriterar frågor om natur och biologisk mångfald. Parlamentet har makten att godkänna, ändra och förkasta lagförslag som påverkar miljön. Därför är det viktigt att välja representanter som är engagerade i att skydda och främja biologisk mångfald. Om dessa frågor är viktiga för dig bör du ta reda på fakta kring några nyckelfrågor.
- Skydd av naturområden: Vilka partier förespråkar utökning och bättre skydd av Natura 2000-områden och andra skyddade områden?
- Jordbrukspolitik: Hur påverkar partiernas förslag den gemensamma jordbrukspolitiken, som har stor inverkan på landskap och biologisk mångfald?
- Klimatpolitik: Hur integrerar partiernas klimatåtgärder skyddet av biologisk mångfald?
- Finansiering: Vilka är partiernas ståndpunkter gällande finansiering av biodiversitetsprojekt inom EU och i globala sammanhang?
Detta val till Europaparlamentet är en möjlighet för medborgarna att göra sina röster hörda och påverka framtida miljöpolitik i en riktning som främjar en hållbar planet.
Niklas Aronsson