17 maj, 2024
- EU2024
Majoritet av EU-medborgare stödjer restaureringslagen
EU-medlemsländer som inte stöder restaureringslagen går emot allmänhetens åsikter. Detta är resultatet av en undersökning genomförd i Nederländerna, Finland, Ungern, Italien, Polen och Sverige, vilket visar att tre av fyra medborgare är för lagstiftningen, samtidigt som trycket ökar på medlemsländerna att anta den efterlängtade lagen.
Restaureringslagen, ett EU-svar på de sammanlänkade klimat- och biologiska mångfaldskriserna, har varit i ett dödläge sedan mars då den förlorade den nödvändiga majoriteten från medlemsländerna, efter Ungerns sista-minutenvändning, vilken föregicks av direktkontakt från Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren som vädjade om att Ungern skulle rösta emot. Nu visar en ny undersökning – som genomfördes av Savanta med 6190 respondenter i de sex medlemsländerna – att majoriteten av människor i länder som inte stöder lagen tror att nedgången i naturen och biologisk mångfald kommer att ha långsiktigt negativa effekter, och att det måste åtgärdas brådskande genom att återställa ekosystemen. Länk till undersökningen
Restaureringslagen, som skulle göra det obligatoriskt för medlemsländerna att återställa en del av den förlorade naturen, har alltså ett starkt stöd från allmänheten.
Undersökningen visar att många människor ser en brådskande nödvändighet att hantera förlusten av natur och biologisk mångfald, med tanke på de långsiktiga negativa effekterna för människor, skogs- och jordbruk samt ekonomin. Italien visade sig ha den högsta andelen medborgare som stöder lagen, med 85%, följt av Ungern med 83% och Polen med 72%.
I Sverige betonar anmärkningsvärda 91% vikten av att återställa ekosystem och biologisk mångfald inom EU.
#RestoreNature-koalitionen, bestående av BirdLife Europe, ClientEarth, EEB och WWF EU, har kommenterat resultaten och påpekat det oroväckande i att vissa medlemsländer ignorerar medborgarnas oro för naturen. Koalitionen påpekar vikten av att anta restaureringslagen för att skydda mot extrema väderhändelser, lindra effekterna av klimatförändringar, förbättra hälsan och välbefinnandet samt säkra långsiktiga ekonomiska vinster.
Undersökningsresultaten kommer i kölvattnet av ett starkt stöd från 11 miljöministrar som uppmanar sina kollegor att anta lagen vid det kommande miljörådsmötet den 17 juni.