Mycket överraskande upptäckt i Jordandalen

I ett inlägg på Israel Birding Portal skriver den israeliska ornitologen Barak Granit om en mycket oväntad upptäckt som nyligen gjorts i dadelodlingar i Jordandalen från Döda havet och norrut. Där har man konstaterat den första häckningen av blek dvärguv i området på 104 år, och inte nog med: Arten är mycket vanlig i dessa odlingar. Det kan handla om hundratals häckande par.

I inlägget skriver Barak Granit: ”Jag håller fortfarande på och hämtar mig från en lång natts inventerande för två dygn sedan, när Yosef Kiat, Kochav Levi och jag fann inte mindre än 22 – ja, det är riktigt, 22 – revir med häckande bleka dvärguvar (Otus brucei) i en stor dadelplantering vid norra delen av Döda havet. Det låter galet och är också det.”

Enligt aktuell litteratur (Fågelguiden, Birds of the Middle East m.fl.) häckar blek dvärguv lokalt i östra Turkiet, Syrien och Irak och är känd för att övervintra i Aravadalen i Israel och Jordanien. En häckning, som noterades norr om Jeriko på nuvarande Västbanken för 104 år sedan, har länge betraktats som en tillfällighet. Men kanske var det inte så. Kanske har ugglorna hela tiden funnits i området utan att fågelskådare upptäckt dem. Barak Granit skriver:

”Vi är tämligen säkra på att denna förekomst inte är ett nytt fenomen. Trots allt fanns de häckande inom exakt samma område för 104 år sedan. Varför har vi missat dem? Ett svar som är uppenbart för alla som deltagit i de senaste dagarnas inventering är att fåglarna är mycket tystlåtna. När du hör dem, tror du att de sitter 100–200 meter bort, medan de i verkligheten sitter bara 4–5 träd bort.”

Anledningen till att förekomsten upptäcktes är också lite märklig. En skadad uggleunge hittades 2 juni i en dadelodling i en kibbutz vid Döda havet. Fågeln togs om hand för rehabilitering och bestämdes först till en klippuggla (Strix hadorami). Men bilder skickades även till ornitologen Amir Ben-dov och vidare till Barak Granit. Båda dessa insåg att det inte var en klippuggleunge utan en unge av blek dvärguv!

Mera om denna märkliga historia finns att läsa här:

https://www.birds.org.il/en/article-page.aspx?articleId=589

(AW)

Gilla gärna