Myrsnäppa hör till de arter som uppgraderas två steg, från Livskraftig till Sårbar. Foto: Mats Persson
28 oktober, 2024
Myrsnäppa och andra vadare går kraftigt tillbaka
Det går dåligt för världens vadare. Nu uppgraderas 16 vadararter till en högre hotkategori i den nya internationella rödlistan som uppdateras årligen av den internationella naturvårdsunionen IUCN.
Av de 16 arterna är det i första hand sex som berör Sverige, tre häckfåglar, en som tillfälligt har häckat, och två som passerar landet under flyttningen. Myrsnäppa hör till de arter som uppgraderas två steg, från Livskraftig till Sårbar. Minskningen bedöms av IUCN ligga mellan 30 och 49 procent de senaste tre generationerna (13 år). Som en orsak anges utdikning av deras häckningsmiljöer bland annat till följs av intensivt skogsbruk. Arten häckar otillgängligt på myrar i Norrland, särskilt i blöta och dyiga partier.
Det svenska beståndet av myrsnäppa utgör 14 procent av den globala populationen utifrån de uppskattningar som gjorts. Det innebär att myrsnäppa är en av de arter där Sverige har en av de allra högsta andelarna globalt. Och därmed även ett stort ansvar för att den negativa trenden bryts.
Övriga två häckfåglar som nu uppgraderas är roskarl och kärrsnäppa som båda flyttas från Livskraftig till Nära hotad.
Kustpipare, spovsnäppa är två förbipasserande arter som båda flyttas två steg, från Livskraftig till Sårbar. Dessa båda häckar på den arktiska tundran. Det är okänt vad som ligger bakom deras tillbakagång på över 30 procent, men habitatförluster, exploatering och störningar vid övervintringsområden nämns av IUCN.