Tjäderinventering i Vallentuna. Foto: Per Claesson
4 december, 2024
När tjädern spelar och tiden inte räcker till
Under en vecka lyfter vi fram alla volontärer som inventerar fågellivet runt om i Sverige. Genom ert ideella arbete hjälps vi åt att förstå fåglarnas livsvillkor bättre och bidrar till bevarandet av värdefulla naturområden.
Resultaten talar sitt tydliga språk – i flera fall har avverkningar helt förbjudits.
Under de senaste fyra åren har han kartlagt livsmiljöer för backsvala och tjäder.
Naturintresset ledde till att Per Claesson började inventera.
– Det blev otillfredsställande att bara stå vid sidan om när livsmiljöer förstördes och arter hotades, säger Per Claesson.
Hittills har specifika arter legat i fokus som backsvala och tjäder. Att göra skillnad är drivkraften och näst på tur är målet att inventera en egen standardrutt.
– Att inventera är en bra ursäkt för att komma ut i naturen, tillägger Per.
Artprojekt ligger i fokus i Stockholms Ornitologiska Förening och där han är engagerad.
Vissa ögonblick är starka. En kväll när föreningen skulle inventera tjäder ställde vi oss runt en misstänkt tjäderspelplats och väntade på solnedgången. Taltrastarnas och rödhakarnas sång tystnade långsamt, en storlom flög över och enkelbeckasinen höll på att spelflyga. När mörkret föll brakade det plötsligt till i flera träd runt oss. Tupparna flög in till spelplatsen och började sina karakteristiska läten. De fortsatte att flyga mellan träden med en ovanligt intensiv aktivitet, vilket skapade en påtaglig spänning i luften.
Den största utmaningen är tidsbristen. Det finns mycket att göra och allt för lite tid.
Gemenskapen är en stor fördel med att engagera sig för fågelskyddet. Inventeringarna har gett resultat. Täktoperatörer har anlagt nya backsvalebranter efter ett inventeringsprojekt för backsvala. Kunskapen om tjäderns exakta spelplatser har varit avgörande i kontakten med Skogsstyrelsen och vid överklaganden av avverkningsanmälningar. I flera fall har överklagandena lett till att avverkningar återkallats, försiktighetsåtgärder vidtagits, eller att avverkning helt förbjudits.
Vi vill synliggöra det fantastiska ideella arbete som pågår inom landets fågelföreningar och fågelstationer. Genom att lyfta fram dessa insatser och personerna bakom dem kan vi inspirera fler att engagera sig. Låt dem vara goda förebilder.
Tveka inte att kontakta din lokala fågelförening. Viljan att bidra är det viktigaste. Inga förkunskaper krävs, du lär dig genom att delta, betonar Per Claesson.
Ett engagemang värd ett stort tack! Per Claesson och alla andra som lägger ner sin tid på att inventera fåglar. Genom ert ideella arbete får vi en bättre bild av hur fågellivet i Sverige mår. Tack för ert engagemang – tillsammans bidrar vi till en ljusare framtid för både fåglar och människor.