19 februari, 2024
Närkes Ornitologiska Förening 2023
Vår föreningsverksamhet har även 2023 karaktäriserats av expansion. Intresset för naturen och för NOF fortsätter att vara stort. Vid årets slut hade vi 781 medlemmar och fördelningen mellan män och kvinnor är fortsatt relativt jämlik. Andelen kvinnor bland medlemmarna är 40 procent.
Även 2023 har vi haft ett stort antal aktiviteter som varit välbesökta och haft en mycket bred inriktning. Vår ambition att vara en öppen, välkomnande, inkluderande och transparent förening ger oss fortsatt framgång och tillväxt.
Styrelsearbetet har varit intensivt och årets stora administrativa arbete har varit att ansluta Närkes Ornitologiska Förening till Kedjan. Vid det välbesökta årsmötet i februari blev det ett enhälligt ja till förslaget. Ett extra årsmöte hölls därefter i november. Även då blev det ett enhälligt ja till anslutning.
Kommande år har NOF en lika hög ambitionsnivå och det ökande engagemanget från fler medlemmar är en nödvändighet. Många i föreningen gör stora insatser och det är glädjande att fler och fler aktiverar sig i olika delar av vår verksamhet.
Skådaråret i Närke startar alltid med ett Artrace första lördagen i januari. Våren är naturligtvis den mest intensiva perioden för föreningens alla volontärer. Höjdpunkterna är guidningarna vid Svanrasten i Tysslingen sex veckoslut under vårvintern vilket lockar flera tusen besökare, och maj månads guidningar för medlemmar och allmänhet i Oset och Rynningeviken. Utöver det genomförde NOF aktiviteter jämnt fördelade under året för att erbjuda skådning för alla.
En betydande del av medlemstillströmningen beror på de kurser som föreningen driver i samarbete med Studiefrämjandet. Holkbyggar- och nybörjarkurserna blir oftast mycket snabbt fulltecknade. Förutom dessa har det 2023 genomförts mer specialiserade utbildningar i form av ringmärkarassistentkurser och gåsinventeringskurser.
I föreningens regi genomförs ett antal resor varje år. Island, Öland, Falsterbo och Hönö har varit resmålen under året. Samtliga resor röner stort intresse och blir snabbt fullbokade. Reseverksamheten ger ett visst överskott och tillsammans med frivilliga donationer vid guidningar bidrar detta till att NOF kan avsätta en del pengar till fågelskyddsåtgärder.
Årets största inventeringsinsats har varit en kartläggning av gässens rastvanor i landskapet Närke. Hittills hade ingen sådan fullständig inventering gjorts, men nu finns en kunskapsgrund att stå på. Resultatet av inventeringen finns presenterad i föreningens tidskrift Fåglar i Närke och innehåller mycket ny kunskap, framför allt om spetsbergsgäss.
Vår tidskrift, vår hemsida, vår Facebookgrupp och våra informationsbroschyrer har en enhetlig och genomtänkt grafisk profil. Sammantaget fungerar våra media på olika sätt mycket bra i kommunikationen med medlemmar, myndigheter och allmänhet. De goda relationerna som Närkes Ornitologiska Förening har etablerat leder till allt tätare samarbeten med naturvården i landskapet.
Mer information om Närkes Ornitologiska Förening finns på hemsidan