17 juni, 2024

Naturlänken 2023

BirdLife Sverige presenterar utdrag från vår verksamhetsberättelse för år 2023. Dessa ger en inblick i det engagemang och den verksamhet som utgör ryggraden i BirdLife Sverige. Vi tackar er för att ni delar vår resa för en ljus framtid för fåglar och människor.

Året 2023 har varit händelserikt för Naturlänken. I projektet ingår flera olika delar av vilka barn, fåglar, natur och en härlig framtid är några. 2023 har innefattat nätverksskapande, materialutveckling, samarbete med olika fågelföreningar, organisationer, förskole- och skol­besök samt informationsspridning om projektet, om BirdLife Sverige och mycket annat. Många av de delar som Naturlänken sökt pengar för har blivit verklighet och pusselbitarna faller på plats en efter en samtidigt som nya idéer tar form och utvecklas utifrån mötena med alla engagerade människor såsom pedagoger, volontärer, föreningsmänniskor, samarbetspartner och flera andra.

 

Digitala träffar
Året började med ett antal digitala träffar med så många som över hundra anmälda. Dessa riktade sig främst mot pedagoger, men även andra anmälde sig såsom naturskolepersonal, skolledare, föreningsrepresentanter, privata företagare, gymnasielärare et cetera. Träffarna pågick under hela året med uppehåll under sommaren – vi upplevde att det då fanns ett större intresse för evenemang ute i naturen. De digitala träffarna hade teman som var säsongs- och årstidsknutna, såsom vinterfågelmatning, vad fåglarna gör på vintern, vårfåglar samt, under vinter och vår, barnens fågelvecka. Hösttemat hade koppling till material som tagits fram om artkunskap. Två träffar per termin har verkat vara lagom. Två av träffarna har spelats in då efterfrågan på detta funnits bland deltagare som fått förhinder. Det har också kommit till Naturlänkens kännedom att dessa inspelningar använts som fortbildning hos pedagoger på förskolor. Vid de digitala träffarna informerades alltid om projektets mål och vision, om Naturuppdraget samt om BirdLife Sverige. Det informerades också om hur Naturlänkens material finns tillgängligt för alla som vill ta del av det på plattformen Gläntan.

 

Vinterfåglar inpå knuten med tävling
Vår tävling för skolor blev väldigt lyckad med 29 inskickade bidrag från förskolor, skolor och fritidshem i hela landet. Tävlingen avgjordes i början av februari. För att delta var kravet en halv A4-sida med text om vad barnen lärt sig medan de matat och studerat fåglarna under deras vinterfågelmatning. Bilder skulle också bifogas. Det kom in fina arbeten där barnen tillverkat matare, räknat fåglar, studerat dem och lärt sig olika arter. En jury bestående av tre BirdLife Sverige-­anställda fick det svåra arbetet att avgöra vilka som vunnit priserna bestående av kikare, fågelmatare, böcker med mera. Några av de dokumenterade bidragen publicerades med föräldrars tillstånd som inspiration till andra på plattformen Gläntan.

 

Tranvåren 2023
Våren präglades av planeringen av evenemanget Tranvåren, samarbete med volontärer, samt inbjudningar och bokningar av skolbesök. Ansökningar av pengar till bussar för skolorna, volontärutbildning, kontakt med gymnasieskolor och folkhög­skolor. Vår volontärutbildning hölls den 5 mars, först en gemensam för alla Tranvårens olika volontärer med cirka 40 deltagare och på eftermiddagen Naturlänkens egen med 20 deltagare.

 

I samarbete med Visit Hornborgasjön, Falbygdens fågelklubb, Skövde fågelklubb, Västergötlands Ornitologiska Förening och Naturum Hornborgasjön anordnade BirdLife Sverige via Naturlänken under veckorna 13 och 15 naturpedagogiska dagar för skolor i kommunerna kring Hornborgasjön. Sammanlagt besökte 972 elever i åldrarna 6–13 år Trandansen och fick vara med om att titta på tranor och andra fåglar i hand- och tubkikare. Fågelläten och tips om hur de kan lära sig komma ihåg olika fåglars läten var en annan aktivitet. Förutom fågelaktiviteter erbjöds barnen att lära sig om trädens knoppar, om allemansrätten, spår av djur i naturen, samt andra naturrelaterade aktiviteter. Evenemanget var eftertraktat och blev fullbokat, minst 200 elever från olika skolor fick vänta till nästa år.

 

Tillsammans med Västergötlands Ornitologiska Förening sökte och fick vi fantastiskt nog busspengar av Sparbanksstiftelsen Skaraborg i år. BirdLife Sverige sökte och fick också ytterligare pengar till barnens bussar från Alvins fond. Tack vare detta ­kunde många av skolorna få sina bussar till Trandansen betalda. Den kostnaden har vi förstått är ett hinder för att ­kunna ta sig i väg. Att åka buss var lika spännande som att vara vid Trandansen för en del barn. Ett barn uppmärksammade ett gäng ­pensionärer som steg av en buss, och sa: ”Ha! De fick inte åka dubbeldäckare som vi!” Vår förhoppning är att bussarna bidrog till att barn från skolor som vanligtvis har svårare att ta sig iväg nu fick möjlighet att göra det.

 

Liksom tidigare år deltog ett tjugotal volontärer, varav de flesta från bland annat Skövde och Falköpings fågelklubbar samt Naturskyddsföreningen Tidaholm, och hjälpte till under de naturpedagogiska dagarna. Dessa fantastiska volontärer utgör grunden för möjliggörandet av de naturpedagogiska dagarna. Sex elever och deras lärare från Katedralskolan i Skaras barn- och fritidsprogram deltog också som volontärer. Deras deltagande var uppskattat och inspirerande för alla, både barnen och oss andra vuxna, och de fick intyg att spara till framtida CV.

 

Årets naturpedagogiska dagar genomfördes inte utan utmaningar. Första veckan bjöd på två dagar med strålande sol och nästan ingen vind och allt flöt på även om någon volontär fått förhinder. Allt är lättare i solens sken. De tre sista dagarna bjöd på snöstorm och blåst. Några barn, särskilt de som var lite äldre, frös trots att vi försökt uppmuntra dem till att ha på sig ordentligt. På fredagen snöade det så mycket att en skola inte vågade ge sig av med sin buss. För den skola som dök upp gjordes ett specialprogram där barnen fick vara inomhus och delta i aktiviteterna.
Vecka två bjöd på mer behagligt väder utan nederbörd, varmare temperaturer och en del solglimtar ibland. Utmaningen då blev bortfall av volontärer på grund av sjukdom och annat. Tack vare underbara, flexibla och uppfinningsrika volontärer på plats räddades hela situationen. Det finns en fin gemenskap och stämning bland dessa volontärer som sprider sig till alla som möter dem.
Nämnas bör också de fantastiska lärarnas engagemang vid aktiviteterna. En lärare påpekade ”Om jag är intresserad, blir barnen intresserade!” Det fanns ett stort intresse hos lärarna vilket gjorde att barnen också var engagerade. Samarbetet mellan volontärer, oss som planerat och fixat och alla lärare bidrog till en ännu mera positiv och minnesvärd dag för alla barn.

Intensiv fågelskådning vid Arriesjön.
Kikarskola i full gång under de naturpedagogiska dagarna i Falsterbo.
Tandansens naturpedagogik sker med glada rop om det är barmark eller snöstorm.
Här uppe ser jag skatan bättre!

Förskole- och skolbesök
Att besöka skolor och förskolor har varit en inspiration för Naturlänken på många sätt. Det har gett tips på vilket material som kan behövas ute bland barnen, samt ett underlag som kan delas vidare i föreningar som vill satsa på barn- och ungdomsverksamhet.

Föskole- och skolbesöken inleddes med ett samarbete med Alnarps förskola. Denna förskola arbetar väldigt mycket med naturen som klassrum och har fantastiskt engagerad personal. På Alnarps förskola testades olika idéer och upplägg som sedan kunde ligga till grund för uppskattade upplägg för andra förskole- och skolbesök. I paketet som Alnarps förskola tog del av stod en föreläsning vid en personalkonferens på agendan, flera besök i barngrupp samt en utflykt till Krankesjön i maj månad. Förskolan har bidragit med bilder och inspiration till Naturlänken som delats på Gläntan. Det senaste bidraget som mottogs från Alnarps förskola var en film där deras barn sjöng Natur­länkens fågelmatarsång. Inspelningen förgyllde den Fågeldialog som hölls den 13 december på temat Vinnande koncept – att ha verksamhet med barn och vuxna hur får vi till det. ­Melodin till sången är Sockerbagarsången och texten som hittas på Gläntan är skriven av en volontär som ställt upp i alla år vid Trandansens natur­pedagogiska aktiviteter. ­Volontären önskar vara anonym.

Några förskolor på Öland och i Skåne besökes under hösten på temat fåglar i deras närhet. Naturlänken erbjöd berättelser om fåglar, svarade på barnens frågor, lekte lekar och promenerade i deras omgivningar där barn och vuxna fick låna kikare. Som avslut berättades en saga. Träfåglar, ullfåglar, fjädrar och annan rekvisita användes för att väcka barnens nyfikenhet och erbjuda minnesbilder. De fåglar som sågs utomhus togs upp i samtalen men bara att titta i kikare och förstå hur dessa fungerar var spännande. Vid ena tillfället var vädret milt och soligt men vid andra tillfället var det snöyra och blåsigt. För barnen verkade vädret ha mindre betydelse, de ställde frågor, var nyfikna ändå. Tanneförskolan på Öland skrev i ett mejl efteråt att barnen efter att Naturlänken åkt sagt ”Vilken härlig dag vi haft i dag! Tänk så mycket vi lärt oss om fåglar!”. Detta var förskolan då vi var utomhus i snöyra och gjorde våra aktiviteter. Återbesök till våren ska planeras in hos förskolorna eftersom barnen frågade efter när Naturlänken kommer nästa gång.

Skolor hade via AV Media Skåne, som vi samarbetar med, hört talas om Naturlänken vilket genererade två träffar. Det var en blandad förskoleklass och årskurs ett i den ena samt en årskurs två i den andra. Båda träffarna började med en liten genomgång inomhus där vi kort presenterade Naturlänken och pratade fåglar utifrån barnens egna frågor samt det material som Naturlänken visade i form av träfåglar och fågelfjädrar liksom andra fynd och skatter. Utomhus lektes det efter detta lekar och barnen lånade kikare. Barnen var även här nyfikna och berättade gärna om egna erfarenheter kring fåglar. Något barn sa med handen utsträckt när det kikades i kikare ”Wow jag kan nästan känna på fågeln fast den är så långt borta!”. Båda klasserna önskade även här ett återbesök till våren.

 

Samarbete med Naturnära Vellinge
Naturnära, som drivs av Vellinge kommun, är ett projekt där olika evene­mang anordnas för att, inte minst, fler barn och barnfamiljer ska erbjudas möjlighet till vistelse i naturen. Naturnära är samarbetspartner till Naturlänken och gemensamt genomförs olika aktiveter för skolor, boende och besökande i Vellinge kommun. Naturnära hjälper Naturlänken att sprida information om BirdLife Sveriges och Naturlänkens evenemang, material och så vidare i Vellinge kommun.

Första aktiviteten blev ett besök i en skola i kommunen. Två klasser i årskurs två hade önskat ett besök i vinterfåglarnas och fågelmatningens tecken. De fick först en presentation inomhus där deras förberedda frågor kunde besvaras och samtal fördes kring bilder på fåglar och annat som kunde vara intressant med tanke på att de skulle börja mata fåglarna på skolgården. Efter det gick vi ut och letade upp lämplig matningsplats. Det blev också en hel del fågelskådning då Naturlänken lånade ut kikare till alla.
Onsdagen den 6 september genomförde Naturlänken i samarbete med Naturnära Vellinge och Rädda barnen en eftermiddag för nyanlända på temat natur och fåglar. Natur­länken stod för material och aktiviteter för de cirka 60 personer, bland annat familjer från Ukraina, som dök upp. Platsen för aktiviteterna var Falsterbo Strandbad. Deltagarna var ömsom nere vid stranden och håvade i havet och ömsom uppe på klitterna där de lånade kikare och spanade efter fåglar och annat. Det bjöds också på fika och samtalades om deltagarnas hemland med jämförelser med Sverige. Barnen i sällskapet som hade lärt sig lite svenska agerade tolkar. Det blev en lättsam och uppskattad eftermiddag med härligt sommarväder.

Arriedagen är ett evenemang som arrangerats flera år där olika aktörer samarbetar. Stiftelsen Skånska Landskap, Månstorps scoutkår, Malmö museer, Vattenverkstaden, Falsterbonäsets Naturvårdsförening samt Vellinge kommun var med i år då också Naturlänken deltog för första gången. Allmänheten bjöds in och det ordnades bussar från Malmö och Vellinge. Olika stationer fanns utplacerade där besökarna kunde prova olika aktiviteter såsom håvning, paddling med kanot, braständning och fågelskådning. Strax över 200 personer besökte Naturlänkens station som låg vid en utsiktsplattform vid Arriesjön. Där erbjöds deltagarna att låna kikare och prata fåglar. En liten utställning fanns med träfåglar, fjädrar och informationsmaterial om Naturlänken och BirdLife Sverige. Denna utställning bidrog till många samtal och nyfikna frågor. En fågelmatning var uppsatt för att locka dit småfåglarna från skogen. Ett stort intresse fanns hos de allra flesta som besökte. Alla hade någon liten berättelse eller fundering kring fåglar och fågelskådare.

 

Naturpedagogiska dagar i Falsterbo
2024 års naturpedagogiska dagar gick av stapeln den 28–31 augusti, detta i samarbete med Skånes Ornitologiska Förening, Vellinge kommun och Falsterbo Fågelstation. 800 elever och deras cirka 130 lärare kom till Standbaden i Falsterbo under de fyra dagar som evenemanget hölls. Vädret var till största delen varmt och soligt men inte för varmt. Regnet lurade i bakgrunden då och då men det var först sista dagens sista pass som blev regnigt och blött. De aktiviteter som erbjöds det här året var kikarskola med en genomgång av våra vanliga fåglar varefter barnen fick låna handkikare och fick sig knep om hur de lättast använde dessa. De fick också prova att använda tubkikare. Vidare visade Falsterbo Fågelstation ringmärkning för alla besökare. Ett mycket uppskattat inslag. Nere vid stranden tog barnen av sig strumpor och skor och håvade i havet efter småkryp och ibland små fiskar. Dessa artades och det fanns kul bestämningsmaterial för dem som ville veta mer. Det spelades också fågelbingo vid några stationer och vid andra pratades det fågelläten. Barnen pysslade vid en station där det handlade om hur växter sprider sina frön. Vid en station gissade barnen på olika spår från naturen såsom skelett, bajs och fjädrar. De yngsta barnen byggde fågelkonstverk vid en station. Det var som alltid en fröjd att stå och blicka ut över området när detta myller av barn deltog i de olika aktiviteterna. Glada rop och skratt hördes blandat med fågelläten från appar (eller verkliga fåglar), rop om att där flyger en fågel eller ”Bingo!”. Plötsligt var det sedan tomt och barnen hade cyklat, åkt buss eller promenerat tillbaka till sina skolor där de förhoppningsvis fortsatte sitt arbete med fåglar och natur inspirerade av sin dag hos oss.

Att detta var genomförbart även den här gången var tack vare uthålliga, flexibla och kreativa volontärer som alltid med ett leende på sina läppar sa ”Det fixar jag!”. Många volontärer har jobbat med naturpedagogiska dagarna i flera år och är experter. De bjöd in nya med öppen famn, välkomnade och hjälpte dessa på traven. Vi var lite återhållsamma med antalet barn som erbjöds plats i år då vi inte var säkra på att få ihop tillräckligt med volontärer. Tack vare kontakt med Glokala Folkhögskolan i Malmö fick vi ett tillskott av volontärer. Det var blivande fritidsledare som ställde upp och hjälpte till. Detta bidrog till att vi oftast hade två volontärer per station, vilket vi drömt om att få att fungera under många år då det är extra slitsamt att ensam som volontär ta emot en hel grupp.

Naturlänken erbjöd volontärutbildning den 16 augusti med genomgång och förberedelse av allt som skulle ske under dessa hektiska men fantastiska dagar. Åtta personer deltog. Vid ett besök på Glokala Folkhögskolan hölls en liknande utbildning för de 14 deltagarna därifrån. Utbildningarna har visat sig göra volontärerna säkrare i sitt arbete under själva evenemanget. Detta vinner vi alla på.

Som avslutning kan nämnas den goda stämning som rådde bland volontärer och därmed även bland barn och pedagoger. Det var en inbjudande atmosfär med många skratt. Problemen som uppstod löstes med ett leende trots att det ibland var hårt arbete som krävdes. Varje dag avslutades med lunch på Falsterbo­grillen där det utvärderades och samtalades om utvecklingsmöjligheter och lösningar för nästkommande dagar. Detta lunchställe bokades i sista minuten då ett återbud från den först bokade restaurangen kom i ett sent läge. Falsterbogrillen var toppen tyckte alla. Vilka tillmötesgående och hjälpsamma restaurangägare!

Full koncentration krävs vid fröautomatsbygge! ”Folk och fåglar” vid Getterön.
Ung fågelexpert med skogsödla i handen vid Fulltofta rekreationsområde.

Falsterbo Bird Show
Under Falsterbo Bird Show hade Naturlänken som vanligt ett barntält med olika aktiviteter för barnen och deras familjer eller andra vuxna som de har sällskap av. Det fanns en tipspromenad vilket alltid lockar många deltagare, så även i år, utlåning av kikare, pyssel i form av vykort som kunde målas och skickas till någon som ”behövde” påminnas om att mata fåglar under hösten. Det fanns också ugglepyssel och naturföremål att studera såsom skelett, fjädrar och älgbajs. Barntältet var välbesökt även om det upplevdes att antalet barn var mera sparsamt det här året. Naturlänken testade också att ha fortbildningsträffar för pedagoger under mässan vilket inte gick som vi hoppats. Bara några få var med. Friluftsfrämjandets Mullegrupp i Falsterbo med 16 deltagare fick också efter önskemål en guidning på temat småkryp och fåglar med Naturlänken.

 

Fortbildning för pedagoger
Ett förskoleområde i Malmö har vid två tillfällen önskat fortbildning för sin personal på cirka 100 pedagoger. Vid första tillfället, som ägde rum i september, genomfördes workshops utomhus på två olika teman: ”Lär känna fåglarna i Pildammsparken” och ”Lär känna insekterna i Pildammsparken, både på land och i vatten”. Det var varma och soliga dagar som bjöd på frågor och samtal som inspirerade till utveckling av Naturlänken och förhoppningsvis inspiration för pedagogerna vilket leder till lärande hos de barn de möter. Utvärderingen av dessa workshoppar ledde till den fortbildningsdag som genomfördes i september med hälften av samma pedagoggrupp på temat Hållbar utveckling. Denna dag med halva pedagogstyrkan (övriga ska få samma innehåll i början av februari 2024) började med en föreläsning med flera avbrott för diskussioner och kopplingar till pedagogernas vardag. Innehåll i föreläsningen handlade om begreppet hållbar utveckling, Agenda 2030 och de 17 globala målen. Utbildningsdagen avslutades med workshoppar både utom- och inomhus där innehållet handlade om en lite djupare förståelse för materia – att inget försvinner utan bara omvandlas – då hållbar utveckling oftast står för sopsortering för många. En annan del handlade om näringskedjor och näringsvävar, och en tredje om vattnets kretslopp. Allt med koppling till hur samtal med barn kring dessa teman kan se ut.

 

Olika evenemang
Stiftelsen Skånska Landskap invigde den 29 april sin mötesplats Gladan vid Snogeholmssjön, en vandringsled med fågeltema. Naturlänken deltog med en fågelvandring, en kikarskoleaktivitet samt en informationsmonter om Naturlänken och BirdLife Sverige. Sammanlagt kom cirka 60 personer till evenemanget varav 17 gick med på fågelvandringen denna soliga och varma vårdag.

I samarbete med Skånes Ornitologiska Förening och Studiefrämjandet Skåne-Blekinge genomfördes en familjedag vid Gäddängen i Fulltofta i Skåne den 14 maj där allmänheten bjöds på grillning, fågelskådning och håvning i Ringsjön. En pojke på cirka åtta år visade sig vara fågelskådare på hög nivå med kunskap om i stort sett alla fåglar i Sverige. Det kom 60 personer varav 40 nysvenskar med buss från Malmö. Det var en lyckad dag i solens sken. Många glada människor som verkade uppskatta utflykten myllrade runt i skogen. Många av samtalen handlade om fåglar, jämförelser med besökarnas hemland och fåglar där och mycket annat spännande. Ytterligare 20 personer hade anmält sig men bussen räckte tyvärr inte till.

Naturlänken befann sig på Stenåsa den 20 maj vid evenemanget Fåglarnas trädgård. Dagen handlade om trädgården och hur den kan göras mer fågel- och därmed insektsvänlig. Barn hjälpte till att så olika frön som lockar till sig fåglar, insekter och fladdermöss. Evenemanget var ett samarbete mellan BirdLife Sverige och Naturbutiken.
I ett samarbete med Station Linné, naturum Ottenby, naturum Trollskogen, Natursidan och BirdLife Sverige genomfördes en dag för skolklasser vid Station Linné på Biologiska mångfaldens dag den 22 maj. Cirka 40 barn fick pröva på att håva i en damm, skåda fågel, skapa önsketrädgårdar för sin skola och gå tipspromenad. En solig dag med glada elever.

Evenemanget Barnens fågelvecka testades i liten skala för första gången med inspiration från BirdLife Finland där förskolor och skolor anmäler sig och deltar under en vecka på våren genom att söka efter tecken på att fåglarna häckar. Barnen lyssnar efter fågelsång, letar efter fåglar med bomaterial i näbbarna eller fåglar med mat i näbbarna som tyder på att de har ungar i sina bon. Skolorna skickar in dokumentationer och är med i en liten tävling. Endast några få deltagare i år.

Vid det traditionella storksläppet som ägde rum den 29 juli vid Hemmestorps Mölla fanns Naturlänken på plats med en monter där foldrar och annan information om Naturlänken och BirdLife Sveriges verksamheter presenterades. Det fanns också träfåglar, uppstoppade fåglar med mera för att locka besökarna till vår monter och till hjälp för att inleda samtal.

1 500 personer besökte evenemanget och i stort sett alla kom förbi vår monter. Många fick höra talas om oss för första gången och många ställde frågor om medlemskap och annat. En fin sommardag där publikrekordet slogs trots att det i år endast var 41 storkungar som släpptes. Storkprojektet drivs sedan 1989 av Naturskyddsföreningen i Skåne tillsammans med Skånes Ornitologiska Förening.
Under den årliga tillställningen Folk & Fåglar vid Getterön var återigen BirdLife Sverige via Naturlänken på plats. Halmstad fågelklubbs Annelie Larsson arbetade som volontär. Vid montern visade BirdLife Sveriges upp sitt arbete och erbjöd barn- och familjeaktiviteter på temat fågelmatning, då vinterfågelmatningen var under uppstart. Barnen kunde bland annat måla ett vykort att skicka till någon som ”behövde” få mer information om Vinterfåglar inpå knuten, snickra sin egen fågelmatare, låna kikare och annat kul. Vid montern värvades också nya medlemmar och det diskuterades fåglar, fågelskydd, fågelintresse och så vidare. 150 besökare beräknas ha strömmat igenom denna vackra höstdag.

 

Andra samarbeten
Tillsammans med Friluftsfrämjandet har ett samarbete påbörjats kring material för pedagoger. Friluftsfrämjandet har ett projekt riktat mot högstadiet och gymnasiet, både det och Naturlänken är finansierade av Svenskt Friluftsliv. Det kan bli ett samarbete med utbyte av idéer, inspiration och eventuellt några gemensamma aktiviteter.
Ett samarbete med Naturskyddsföreningen har påbörjats och första gemensamma aktivitet blev en föreläsning kring utomhuspedagogik och naturen som klassrum för Riksidrottsförbundet i deras Rörelsesatsning i skolan. Föreläsningen drog cirka 75 deltagare – grundskollärare, fritidspedagoger, förskollärare, rektorer, elevassistenter et cetera – från hela landet.

 

Digitala kanaler
Naturlänken har under året inlett samarbete med AV Media Skåne och Utbudet som är digitala plattformar med kostnadsfritt skolmaterial. Den skånska varianten är också gratis för Naturlänken. Vi har lagt upp material och inspirationsfilmer på båda plattformarna och den som gav resultat var den skånska där vi kontaktades av tre olika skolor i Skåne som önskade information om projektet samt besök i sina klasser. Utbudet når ut till hela landet och Naturlänken tryckte upp material som skolorna kostnadsfritt kunde beställa hem. När broschyrerna efter mindre än två veckor tog slut valde vi att inte trycka upp fler. Det blev en kostnad för Naturlänken som inte ledde till några kontakter. Resultaten ligger till grund för att vi numera fortfarande finns på AV Media Skåne men inte på Utbudet.

Gläntan som drog i gång i september 2022 är den plattform där naturpedagogiskt material samlas och görs tillgängligt för alla som är intresserade. Sidan fylldes på med deltagare efter hand som de digitala träffarnas deltagare anmälde sig. Några inlägg i veckan och material efter hand som det blev klart blev innehållet för deltagarna. Vid årsskiftet 2023–2024 fanns strax över 150 deltagare. Till detta antal kan läggas många fler då skolor ofta använder samma inloggning för flera pedagoger. Ett nyhetsbrev skickades till användarna två gånger per termin.
Facebookgruppen Naturpedagogik med BirdLife Sverige blev aktiv igen efter att den legat vilande sedan projektet Naturlänken startade. Nya medlemmar och inlägg dök upp. Detta medförde att det beslutades att den åter skulle tas i bruk och den fick nytt namn, Naturlänken.

 

Materialutveckling
Under året har material kontinuerligt tagits fram i form av PDF-filer på olika teman relevanta för utomhusundervisning. Alla med kopplingar till läroplaner och kursplaner. Materialet finns tillgängligt på plattformen Gläntan. Ett material för föreningar som vill satsa mer på barn- familje- och ungdomsverksamhet har också börjat arbetas fram i form av ett startkit.

 

Naturuppdraget
Naturuppdraget är ett natur­pedagogiskt spel som ger både barn och vuxna möjlighet till nya upplevelser, äventyr och kunskap om naturen, på en nivå som är lagom utmanande för just dem.
Naturuppdraget, vårt pedagogiska spel på nätet, har under året utvecklats på olika sätt. Nyhetsbrev har skickats ut till alla registrerade användare. Kopplingar till läroplaner och kursplaner kan numera användas för sökningar efter uppdrag som handlar om ett visst ämne. Detta hoppas vi ska vara till hjälp för pedagoger och göra att vi får fler användare i spelet, och därmed fler barn som får positiva upplevelser i naturen. Poängsystemet i spelet har också utvecklats så att du som spelar numera kan ”levla” upp från nivå till nivå och därmed komma åt fler uppdrag genom poängsamling, men också genom att samla stjärnor inom olika typer av uppdrag. Slutklämmen för året som gjort att vi fått närmare 1 000 följare på Instagramkontot är vår julkalender med ett nytt uppdrag varje dag under december fram till julafton. Naturuppdraget marknadsförs på Facebook, Instagram, Linkedin samt via Naturlänkens kanaler.

 

Sammanfattning
Det som gör Naturlänken så fantastiskt, inspirerande och glädjande, samtidigt som det inger hopp om en fin framtid, är återkopplingarna och kommentarerna från barnen, pedagogerna och volontärerna som finns i Naturlänkens vardag. Kommentaren från förskolebesöket ”Vilken härlig dag vi haft idag! Tänk så mycket vi lärt oss om fåglar!” ger uppmuntran till ett fortsatt arbete med Naturlänken. Att ses som fågelexpert är en annan viktig del att ha med sig i mötet med både barn och vuxna. Barnen benämner gärna med detta men kanske har de hört det av de vuxna. En fågelskådares bild av en fågelexpert är ofta en helt annan än den som olika deltagare i Naturlänken har. Att vara ödmjuk inför detta och ta tillvara intresse är en stor del i Naturlänkens och BirdLife Sveriges uppdrag, det som handlar om intressedelen. Vi som möter människor och ordnar aktiviteter på temat fågelintresse kan ofta vara lugna med att om vi visar vår entusiasm över fåglar, så är vi också många gånger experter. En kommentar som ofta hörs får avsluta denna text; ”Det är så kul med fåglar när du berättar, för du verkar verkligen brinna för dem”.