Per Jiborn, naturturismexpert pratar om värdet av skogen vid sjön Eckern. Christer Ek från skogsgruppen i Oskarshamnsbygdens Fågelklubb var en av deltagarna. Smålandsnytt bevakade mötet där bland annat tre riksdagsledamöter deltog. Foto: Jan Brenander
31 mars, 2024
Östra Smålands Ornitologiska Förening 2023
2023 var ÖSOFs 35:e verksamhetsår och engagemanget för fågelskydd är större än någonsin. Föreningen bildades i Oskarshamn september 1988 och består av samtliga tio kommuner på fastlandet i Kalmar län. Styrelsen hade som brukligt fyra styrelsemöten under året. I ÖSOFs upptagningsområde finns det cirka 480 BirdLifemedlemmar. ÖSOF har drygt 250 medlemmar. Föreningens kassa för året visade på ett litet överskott.
Fåglar i östra Småland, FiöSm, ges ut med tre digitala nummer per år. Föreningen har valt att ha tidskriften helt digitalt, både av miljöskäl och ekonomiska skäl.
Regionala rapportkommittén drar ett stort lass med sammanställningen av den årliga fågelrapporten som publiceras i nummer två av FiöSm.
Vilthjälpen Oskarshamn har fortsatt sin verksamhet som vanligt och under året har man tagit hand om ett hundratal fall för vård. Vilthjälpen påverkades lite av spridningen av fågelinfluensan och tog under en period inte in vissa arter till anläggningen.
Under året har det, liksom tidigare år, bedrivits omfattande ringmärkning i framför allt Västervik (vid Uknö fågellokal ringmärktes 2 141 fåglar av 49 arter), Kalmar och Oskarshamn.
Det har gjorts många skogsinventeringar i flera kommuner inom ÖSOFs verksamhetsområde. Flera FSC-anmälningar har lämnats in. Tack vare detta har en del skog sparats och i exempelvis Oskarshamn har kommunen ställt sig bakom fågelklubbens förslag att bilda ett naturreservat vid sjön Eckern.
Flera arter bevakas och inventeras varje år. För berguven finns de starkaste delpopulationerna inom det nordöstra kustområdet samt i inlandet vid bergsbranter i Hultsfreds kommun. Under 2023 blev det totalt 17 ringmärkta ungar vid tio lokaler.
Pilgrimsfalk etablerade sig 2014 då ett par häckade. Antalet revir har därefter ökat och 2023 fanns åtta revir, men endast med två lyckade häckningar.
Ringmärkning av skräntärneungar i östra Smålands kolonier har fortsatt som tidigare år. Under 2023 märktes cirka 80 ungar. En adult fågel GPS-märktes under året. Tyvärr dog många ungar i Västervikskolonin av okänd anledning. En koloni kameraövervakades.
Under 2023 har ”mellanskarvarna” inventerats. Det finns cirka 10 000 par fördelade på 28 kolonier i östra Småland. Östra Småland hyser förmodligen Sveriges största koloni av både mellanskarv och ägretthäger.
Ringmärkning av flyttande och övervintrande hornugglor har pågått i Västervikstrakten sedan 2016. Totalt ringmärktes 40 hornugglor under våren och 17 under hösten. Tjust Fågelklubb har även ett projekt för göktyta i Uknöområdet sedan tidigt 1990-tal. I dag finns totalt fler än 200 holkar uppsatta för. 101 boungar och en adult ringmärktes 2023.
En omfattande ringmärkningsverksamhet bedrivs sedan många år av nattskärra, men i år blev endast 63 nattskärror ringmärkta och 29 kontrollerade kring Oskarshamn. Ett antal nattskärror som försetts med GPS-logger blev återfångade och datan i dessa är under behandling på Lunds universitet.