11 oktober, 2022

Pilgrimsfalken i Sverige - en framgångssaga

Berättelsen om pilgrimsfalken under de senaste 50 åren, från nästan utrotad i vårt land och nu på väg mot 600 häckande par, är en av de mest lyckade naturvårdsinsatserna någonsin i Sverige.

 

”Den främsta anledningen till pilgrimsfalkarnas minskning under 1900-talet var användandet av bland annat DDT och andra miljögifter. Falkarnas ägg blev så sköra att de gick sönder under ruvningen och inga ungar kläcktes.” Säger Karin Lexén, generaldirektör på Naturskyddsföreningen.

 

Sedan 1972 har ett omfattande arbete bedrivits för att bevara pilgrimsfalken i vår svenska fauna. Fältarbetet har bl.a. inneburit bevakning dygnet runt, ringmärkning i fält, samt hitta nya häckningar i de svenska bergen från norr till söder. Under 19 år föddes falkungar upp på Nordens Ark, ungar som sedan sattes ut i det vilda. Ett gediget arbete har också bedrivits av Göteborgs ornitologiska under projektets gång. Med stort engagemang från ideella krafter så har samverkan i projektet främjats och lett till goda resultat.

 

Ett enormt arbete med långt över 500 fältarbetare och ett oräkneligt antal timmar, som främst skett på frivillig basis, har resulterat i att pilgrimsfalken i Sverige har gått från statusen akut hotad till sårbar.

 

”Vi arbetar vidare med att bibehålla en god och bestående bevarandestatus för pilgrimsfalken i Sverige” säger Lars Leksén, representant för Pilgrimsfalk Sveriges styrgrupp.

 

Efter det outtröttliga bevarandearbetet som bedrivits under de senaste 50 åren finns nu pilgrimsfalken i stort sett i alla Sveriges landskap. Under projektets första 48 år var Naturskyddsföreningen huvudman för projektet och sedan år 2020 är BirdLife Sveriges styrgrupp för Pilgrimsfalk Sverige huvudman för det fortsatta arbetet.

 

Den 15–16 oktober kommer projektet fira 50-årsjubileum på Nordens Ark i Bohuslän för att fira denna framgångssaga.

 

 

Styrgruppen för Pilgrimsfalk Sverige
BirdLife Sverige
Naturskyddsföreningen
Nordens Ark