Kattugglor längs Norrlandskusten



Kattugglan är den allmännaste av våra ugglor. Den håller till i täta lövskogar med gamla hålträd i närhet till odlade marker och bebyggelse. Länge har kattugglans nordgräns betraktats vara södra Norrland. Det tunga snötäcket har gjort livet om vintern till en stor utmaning för denna art som lever uteslutande på gnagare. I takt med ett varmare klimat, har förutsättningarna förändrats. Många fågelarter som förr var trogna sin gräns, expanderar nu norrut.
Kattugglan hade tidigare sin utbredning upp till gränsområdet mellan Svealand och Norrland. För att utröna expansionen startade Thomas Holmberg 2024 ett kattuggleholkprojekt i Ångermanland och Jämtland. De 25 holkar som sattes upp hösten 2023 resulterade i tre häckningar våren därpå. Nu har ytterligare holkar satts upp; säsongen 2025 blev hela 68 holkar uppsatta, de flesta i Ångermanland, men även tiotalet i Jämtland. Målet med arbetet är att utreda artens häckningsfrekvens, häckningsresultat och ungfåglars spridning genom kontroll av holkarna 2-3 gånger per år. Holkarna sätts utefter farbara vägar med ungefär två kilometers mellanrum på fyra meters höjd. Markägare kontaktas genom besök, telefonsamtal eller brev.
Holkuppsättningen har mötts av påtagligt intresse av allmänheten på landsbygden. Flera har hört ugglor sin närhet men man har inte alltid klart för sig vilken uggla det är. För att kunna följa upp vilka ugglor som häckar vart, ingår också ringmärkning av ungar och en del vuxna fåglar i projektet, för att följa artens förekomst och spridning.
Projektet stöds ekonomiskt av BirdLife Sverige.
Vi ser fram emot att höra hur det går för denna vackra uggleartens framfart i landet!
Foto 1 Gabriel Säll.
Foto 2, 3. Thomas Holmberg, kontaktperson och initiativtagare.