Tofsvipeunge. Foto: Fredrik Anmark.
25 mars, 2022
Restaureringen av Europa uppskjuten
Människan har som art erövrat jordklotet, med påföljd att många ekosystem håller på att kollapsa. Nästan hela Europa har exploaterats och andelen ”ursprungliga miljöer” räknas i enstaka procent, färre än i någon annan världsdel. För att vi ska kunna lämna en planet med någorlunda friska ekosystem åt kommande generationer måste Europas natur restaureras. Därför ingår nu ett förslag på restaureringslag i EU-kommissionens arbete för att realisera ”The Green Deal”.
Tyvärr möter de nödvändiga reformerna ofta starkt motstånd från jord- och skogsbruksindustrierna, som helst av allt verkar vilja fortsätta att tjäna så mycket pengar som möjligt utan att tänka på ett hållbart brukande av våra gemensamma naturresurser. Exempelvis har nu de svenska, finska och estniska skogsindustrierna i ett brev till EU-kommissionen begärt att skogen ska undantas från krav på restaurering – som att skogen inte skulle vara ett ekosystem i behov av bevarande.
Lite som att Sverige skulle säga att ”-Jo visst, det är klart att koldioxidutsläppen måste minska för att rädda planeten, men det vore bra om klimatlagarna gällde alla andra länder än oss.”. Från jordbrukssektorn används nu också kriget i Ukraina för att inte bedriva mindre skadligt jordbruk, med skrämselpropaganda om risk för svält i Europa som skäl.
Som naturvårdsorganisation kan vi inte avhålla oss ifrån att göra vår röst för naturen hörd. BirdLife Sverige har därför, tillsammans med många andra, skrivit under brev som skickats till EU-kommissionen till stöd för restaureringslagen. I onsdags meddelade emellertid EU-kommissionen, pressad av industri-lobbyisterna vad det verkar, att restaureringslagen dröjer.
Detta kommenterades av Ariel Brunner (Senior Head of Policy), BirdLife Europe, på följande sätt:
“The Commission must wake up and listen to science. Without large-scale nature restoration now, Europe will experience more floods, more droughts, and growing threats to the lives of citizens and the ability of farmers to produce food. If the Commission genuinely wants to deliver on their European Green Deal, the time is now.”
Brevet som skickades till EU-kommissionen i december finns att läsa här!
Brevet som skickades till EU-kommissionen i onsdags finns att läsa här!