Nu finns rapporten från Projekt Remiz arbete under 2020 att läsa i sin helhet, där du bland annat kan se kartbilder över observationer. Kartbild: Projekt Remiz.
19 april, 2021
Resultat från Projekt Remiz 2020
Projekt Remiz som studerar pungmesens häckningsbiologi har sammanställt en rapport över projektet för år 2020. Läs det spännande resultaten nedan.
I sydvästra Skåne observerades 8 hanar och minst 7 honor vilket var något färre än 2019. Sammanlagt svarade dessa individer för 15 kullar varav 8 ruvades. Övriga övergavs innan ruvningsstart. Resultatet blev minst 31 flygga ungar och noterbart är att inga inledda ruvningar misslyckades detta år. Kullarna var relativt små med i genomsnitt 3,6 ägg men eftersom alla lyckades bedömer vi ändå utfallet som gott. De små kullarna tror vi var ett resultat av det tidvis kylslagna vädret i maj. I Kristianstadsområdet observerade vi minst 6 hanar och 6 honor. Vi kunde konstatera minst 5 lyckade häckningar men några bofynd på för oss tidigare okända platser visar på fler häckningsförsök. Även här var de kända kullarna små inga av de inledda ruvningarna misslyckades varför det samlade resultatet kan ändå ses som gott.
Vissa individer var mycket rörliga. Tack vare att vi hade tidsmässigt goda möjligheter till fältstudier kunde de olika individerna följas väl. Ett bra exempel är hane 810 som var inblandad i 4 häckningar men ytterligare något försök är inte omöjligt. Han blev far till minst 11 ungar, troligtvis ännu fler då vi misstänker delat faderskap i en kull. Avståndet mellan häckningarna i Barsebäck och bobygget vid Bara är 25 km.
Hona 801, född i Barsebäcksmossen 2019, uppvisade ett klassiskt exempel på polyandri. Hon var mycket aktiv innanför Lommabukten och beteendet resulterade i 6 ungar där den sista kullen togs omhand av henne själv.
Ytterligare ett exempel är hane 916 som inledde säsongen med att besöka Uknö i Småland. Inget tyder på något häckningsförsök utan han drog sig tillbaka till Kristianstad för att häcka i samma område som under 2019. Avståndet mellan Uknö och Kristianstad är 250 km.
Dessa observationer visar hur svårt det är att bedöma populationsstorleken och det finns ganska uppenbar risk att man överskattar antalet individer i Sverige.
Slutligen kunde vi också konstatera en äkta andrakull, d v s att en hona tar hand om 2 kullar under en säsong. Detta är ganska ovanligt i Sverige och vi har endast 14 kända fall sedan tidigare.
Under hösten gjordes flera fångsförsök i vassarna vid Löddesnäs och Foteviken. Vid Löddesnäs kunde 5 unga kontrolleras och vi kunde också observera flera av de adulta fåglarna vilka uppenbarligen ruggade i området under sommaren. Den 3 september, nästan tre månader efter flyggdatum, kunde vi kontrollera samtliga 4 ungfåglar från en kull född i närheten vilket visar på en mycket god överlevnad.