19 oktober, 2021

Stå upp för skogen - Nu börjar vår skogskampanj!

Läget i skogen är allvarligt. Allt för många arter är hotade till följd av ett intensivt skogsbruk med stora kalhyggen som slår sönder den biologiska mångfalden och fragmenterar naturen. Sverige har allt mindre av natursko­gar. Nu måste vi ändra fokus innan det är för sent – trakthyggesbruket måste ersättas av ett mer varsamt skogsbruk som skonar skogens liv.

 

 Gryningens första solstrålar speglas i daggdroppar på ett spindelnät, medan nyvakna rödhakar knäpper i snåren och sparvugglan låter höra sitt stigande höst­läte. Trattkantareller, kaffetermos, doft av fuktig mossa. De gamla hänglavstäckta granarnas sus, uppblandat med det lite krispigare ljudet av vind genom en grupp aspar – detta skogssus, som på något mys­teriöst sätt verkar säga något till oss, om tider som varit och som ska komma.

 

SKOGEN – ALLA HAR vi en relation till den. Många studier har visat att vistelse i skogen tenderar att göra oss lugna och öka vårt välmående; skogen har ett mycket stort socialt värde. Samtidigt är skogsmil­jön avgörande för den biologiska mångfal­den. Det stora antalet arter i skogen förkla­ras delvis av att Sverige i stor utsträckning är täckt av olika skogsmiljöer, men också av att skog är en komplex och varierad naturtyp där det finns livsförutsättningar för många olika organismer. Skogen har dessutom ett stort ekonomiskt värde, både för nationen som helhet och för enskilda skogsägare. Ibland krockar tyvärr de ekonomiska intressena med bevarandet av den biologiska mångfalden.

Foto: Niklas Aronsson.

DRYGT 50 PROCENT av alla arter på den senaste rödlistan (2020) finns i skogen, och rödlistans författare konstaterar att avverkning kanske är det enskilt största hotet mot Sveriges biologiska mångfald.

Avverkning har stor negativ påverkan på ungefär
1 400 arter! Oftast är det fråga om arter som kräver skoglig kontinuitet; de har svårt att överleva hyggesfasen och deras substrat eller miljö hinner inte byg­gas upp innan skogen åter avverkas.
Då värdet av biologisk mångfald – inte minst som avgörande för ekosystemtjäns­ter som vattenrening, 

näringscirkulation, pollinering – blivit allt tydligare belyst de senaste åren, är det lätt att inse att den nuvarande konflikten mellan trakthygges­bruk och bevarande av biologisk mångfald måste lösas. 

Frågan är: går det att fortsätta bruka skogen och ha rimlig ekonomi i det, samtidigt som påverkan på mångfalden avsevärt minskas? Det är i den frågan som BirdLife Sveriges höstkampanj om skogen och skogens fåglar tar avstamp.

Vi har startat dialog med landets samt­liga kommuner, för att fråga dem om hur de ser på sitt skogsinnehav och i förläng­ningen försöka få dem att öka andelen hyggesfritt brukande i de kommunala skogarna.

 

Under de kommande veckorna kommer vi belysa hur en kommun kan resonera och agera kring de egna skogarna, med utgångspunkt i Göteborgs kommun. Vi presenterar också hur vi i BirdLife ser på begreppet hyg­gesfritt – för det är ingen självklarhet vad det egentligen innebär. Framöver kommer vi att i Vår Fågelvärld, här på hemsidan och i sociala medier följa upp kontakterna med landets kommuner, och förhoppningsvis kunna presentera några positiva resultat omkring synen på hyggesfritt brukande.

 

Följ vår skogskampanj – en resa mot fler spettar, skogshöns och lavskrikor i skogen!

 

Kjell Carlsson, BirdLife Sverige.

Du kan vara med och stå upp för skogen – skänk en gåva via Swish

Betala in valfritt belopp (skriv Skogen som meddelande) till:

123 – 900 56 53

När du swishar till en organisation med ett 90-konto så visas en röd sida med ett hjärta i appen som bekräftelse på din gåva. Stort tack!