20 oktober, 2021

Stopp för skyddsjakt på duvhök

Tyvärr ses rovfåglar alltjämt av vissa som ett “hot” mot oss människor, och såväl skyddsjakt som illegal jakt förekommer alltjämt. Efter ett domslut från Förvaltningsrätten i Malmö hoppas vi nu att sannolikheten för fortsatta ansökningar om skyddsjakt på duvhök ska minska.

 

Skyddsjakt på duvhök förekommer främst i anslutning till gods som bedriver jakt på fasaner och/eller gräsänder. Hökarna fångas med fällor med lockfåglar och transporteras iväg för att släppas på annan plats. Även om fåglar inte dödas inom ramen för denna skyddsjakt så utsätts såväl lockfåglar som duvhökar för stor stress, och betydande skador har konstaterats uppkomma på infångade duvhökar.

 

I somras ansökte ett skånskt gods om att få fånga in och förflytta duvhökar från sina marker, med motiveringen att närvaron av duvhökar var orsaken till att godset inte kunde erbjuda lika många skottillfällen för sina kunder som tidigare (då man hade tillstånd för skyddsjakt fram till 2014). Länsstyrelsen gav tillstånd till den ansökta skyddsjakten, ett beslut som BirdLife Sverige och Skånes Ornitologiska Förening överklagade, bland annat eftersom vi ansåg att det inte fanns någon dokumentation som styrkte att duvhökarna var orsak till färre skottillfällen (och därmed minskad inkomst för godset).

 

Föga oväntat gick förvaltningsrätten helt på vår linje, delvis med hänvisning till ett domslut från Kammarrätten i Göteborg, vilket bör bli vägledande för liknande situationer framöver.

 

Det beslutet gällde förvisso fasaner, men är alltså tillämpligt även för uppfödda/utsatta gräsänder. Det viktigaste som kammarrätten slår fast är att ”När det gäller tillstånd till skyddsjakt enligt 23 a § jaktförordningen kan därmed tillstånd till skyddsjakt på fågel inte ges om det avser att skydda annan egendom (p. 3). Inte heller kan skyddsjakt på duvhök beviljas om fasanerna är att betrakta som vilda djur (p. 4) eftersom det inte kommit fram att fasan skulle vara en känslig, hotad eller sällsynt art, vilket krävs för att undantaget ska vara tillämpligt. Tillstånd till skyddsjakt enligt 23 a § jaktförordningen kan alltså inte ges oavsett om fasanerna är att betrakta som annan egendom eller som vilda djur.”

 

Vi hoppas att detta innebär ett snart slut på skyddsjakt på duvhök för att skydda uppfödda fåglar som sätts ut för jakt! 

Vill du hjälpa vårt fågelskyddsarbete?
Skänk en gåva via Swish

Betala in valfritt belopp till:

123 – 900 56 53

När du swishar till en organisation med ett 90-konto så visas en röd sida med ett hjärta i appen som bekräftelse på din gåva. Stort tack!