21 oktober, 2021

Svensk Fågeltaxering utsedd till Årets miljöhjälte

Svensk Fågeltaxering får ta emot WWFs pris Årets Miljöhjälte ur kungens hand – den glada nyheten nådde oss idag. WWF delar årligen ut priset Årets Miljöhjälte, vilket delas upp i två priser – ett inom biologisk mångfald och ett inom ekologiskt fotavtryck/klimat. Årets pristagare blev inga mindre än Svensk Fågeltaxering i kategorin biologisk mångfald och forskaren Johan Rockström i kategorin klimat. 

 

Juryns motivering till valet av Svensk Fågeltaxering löd:
”Tack vare Svensk Fågeltaxering får vi en ovärderlig kartläggning av hur våra svenska fåglar och vår värdefulla natur mår. Med hängivenhet, kunskap och passion säkerställer de att vi får underlag för att fatta rätt beslut för att skydda våra fåglar och vår natur. Stort tack från oss, våra bevingade vänner och planeten!”

 

– Det är hedrande, jättekul och oväntat att bli Årets miljöhjälte. Utmärkelsen uppmärksammar 800 volontärers jobb med att inventera och följa hur det går för Sveriges fåglar och miljö. Arbetet känns allt viktigare i takt med ett ökat resursutnyttjande och klimatförändringarna som påverkar den biologiska mångfalden, säger fågelforskarna Åke Lindström och Martin Green vid Svensk Fågeltaxering, Lunds universitet om att få ta emot det ärofyllda priset. 

 

Svensk Fågeltaxerings arbete hade sin upptakt redan på 60-talet. Ur eldsjälarna Leif Nilsson och Sören Svenssons arbete med att starta systematiserad fågelräkning har det idag vuxit till en organiserad fågeltaxering, där 800 volontärers inventeringsarbete skapar en kartan över hur fågelsverige ser ut. 

 

– Det är glädjande att Svensk Fågeltaxering fått det här priset. Vi på BirdLife Sverige har under många år samarbetat väldigt nära Svensk Fågeltaxering och vet därmed vilken professionalism och engagemang som ligger bakom det arbete som de utför. Deras verksamhet har inneburit att vi kan följa fågelpopulationernas trender och kunna se vilka fåglar det är som går tillbaka. Det gör det möjligt för oss i BirdLife Sverige att bedriva ett mer precist fågelskyddsarbete, där vi kan sätta in hjälpinsatser för rätt art i rätt tid. Fågelskyddsarbetet famlar inte i blindo, på det sätt som man gjorde innan Svensk Fågeltaxering fanns, berättar Niklas Aronsson, BirdLife Sverige.

 

Pristagarna kommer få ta emot diplom av kung Carl XVI Gustaf den 22 oktober på Ulriksdals slott i Solna.

 

Du kan läsa mer om pristagarna och deras arbete på Natursidan och du kan även läsa WWFs hela nyhet om pristagarna. 

 

Vill du också hjälpa miljön?
Swisha ditt stöd till BirdLife Sveriges arbete för fåglarnas framtid!

Betala in valfritt belopp till:

123 – 900 56 53

När du swishar till en organisation med ett 90-konto så visas en röd sida med ett hjärta i appen som bekräftelse på din gåva. Stort tack!