11 juni, 2024

Taxonomikommittén 2023

BirdLife Sverige presenterar utdrag från vår verksamhetsberättelse för år 2023. Dessa ger en inblick i det engagemang och den verksamhet som utgör ryggraden i BirdLife Sverige. Vi tackar er för att ni delar vår resa för en ljus framtid för fåglar och människor.

Under hela året, och framför allt hösten, arbetades det intensivt med genomgång av nedladdade vetenskapliga artiklar och diskussioner om ändringar i taxonomi och systematik, och skrivande på en lång rapport; Rapport 14, och dess förkortade version för publicering i Vår Fågelvärld nummer 1, 2024.

Det mesta av det löpande arbetet sköts annars via olika levande dokument och listor i Google Drive och intensivt e-postande.

 

Vårt årliga helgsammanträde skedde 24–26 november i Varbergs Ornitologiska Förenings fina stuga vid stranden på Getterön. Då formaliserade vi arbetsuppgifter för respektive ledamot, diskuterade namnsättningsprinciper, eponymer och gick igenom vår långa ärendelista. Martin Stervander var delvis med på det mötet via zoom från Edinburgh.

 

Under året har det arbetats med de olika listorna; Namnlistan över alla världens fågelarter på svenska publicerades i nya versioner i augusti, och sedan en gång till i december, efter att IOC:s lista i version 13.2 resp. 14.1 publicerades. Västpalearktislistan och Sverigelistorna uppdaterades i december 2023, för publicering samtidigt som VF 1/2024 distribueras.

 

På TK:s webbsidor finns en loggfil över alla förändringar i listan över världens fågelarter och där kan man ladda ned alla listor i olika format. Ett stort jobb har lagts ned på att sätta nya svenska namn på alla anträffade underarter i Sverige och att fasa ut eponymer i alla listor, ett arbete som också pågår i de nordiska grannländerna och USA. Detta uppmärksammade Dagens Nyheter, som intervjuade Erling Jirle. Gustav Asplund har också berättat om det, i BirdLife Sveriges Fågelpjodden.

 

TK lägger in nya fastställda svenska namn på alla världens fågelarter i iGoTerras databas och skickar till IOC:s multilingual list. Svenska Wikipedia uppdateras också löpande beträffande fågelnamn av en av oss i TK.

 

Vi kommunicerar med Raritetskommittén (RK) och från nästa år kommer TK och RK att ha samma taxonomi och systematiska ordning på Sverigelistorna.

 

Dyntaxa/Artportalen på SLU har vi också kontakt med, och under 2024 kommer vi att följa upp alla ändringarna som kom i Rapport 14.

 

Läs mer

Taxonomikommittén (TK) består av Erling Jirle (sammankallande), Markus Lagerqvist och Gustav Asplund. Tommy Tyrberg och Johan Fromholtz slutade i TK under hösten. Ny ledamot från december 2023 är Martin Stervander.