Ugglornas tysta flykt

Det är säkert många som sett detta klipp från brittiska BBC, men det kan ses många gånger om. Det visar nämligen med önskvärt tydlighet att ugglor, till skillnad från de allra flesta andra fåglar, flyger i det närmaste ljudlöst. Hemligheterna bakom denna ljudlösa flykt är framför allt två: Ugglor har en liten kropp i förhållande till vingstorleken och fjädrarna har en speciell utformning.

En ugglefjäder är genomsnittligt mjukare än andra fåglars fjädrar. Dessutom är fjädrarnas kanter inte jämna utan snarare lite fransiga. Tillsammans innebär detta att det endast blir ytterst lite turbulens när luft passerar fjädrarna under flykt.

Men trots att ugglornas ljudlösa flykt varit känd i århundraden kan inte producenter av filmer och TV-program avhålla sig från att lägga på vingbrus när filmen visar en uggla som flyger. Även i naturprogram är det snarare regel än undantag att det låter om flygande ugglor. Men detta ljud är alltså inte verkligt utan pålagt i efterhand för att skapa en starkare närvarokänsla.

Det finns dock som vanligt knappast några regler utan undantag. När en uggla tvingas fly undan snabbt, till exempel när den plötsligt blir uppskrämd från en dagplats, kan även ugglevingarna generera ett tydligt vingbrus. Men under jakt och andra mera naturliga förhållanden är flykten ljudlös.

Se klippet från BBC:s test här:

https://www.audubon.org/news/how-do-barn-owls-fly-so-silently

(AW)

 

Den yttre delen av en handpenna från kattuggla med fransiga fjäderkanter. Just denna fjäder är sliten, varför fransigheten är extra tydlig. Men även fräscha fjädrar är lätt fransiga. Foto: Anders Wirdheim