8 december, 2024
Ung fågelskådare skyddar jaktfalk i Jämtland
Under en vecka lyfter vi fram alla volontärer som inventerar fågellivet runt om i Sverige. Genom ert ideella arbete hjälps vi åt att förstå fåglarnas livsvillkor bättre och bidrar till bevarandet av värdefulla naturområden.
På skidor når ungdomsskådaren Sixten Lindblom från Jämtlands Ornitologiska Förening avlägsna och otillgängliga platser, där han fått minnesvärda möten med naturen.
Genom arbetet med jaktfalk gör han en insats för naturen genom att följa sitt stora fågelintresse.
”Kryss” för jaktfalk blev starten på Sixten Lindbloms fågelinventeringskarriär. Kungsörn och jaktfalk skulle bockas av på årslistan. Familjens fjällstuga i närheten av flera jaktfalksrevir möjliggjorde dessutom flera inventeringar och bidrog till ökat engagemang. Ett ansvar och ett driv att hjälpa dessa arter växte fram.
– För mig är de en självklarhet att hålla koll på känsliga arter som kungsörn och jaktfalk, särskilt med tanke på deras utsatta situation, säger Sixten Lindblom.
Jämtlands Ornitologiska Förening, där Sixten Lindblom är engagerad, arbetar aktivt med inventeringar i fjällområdena. Genom Ånnsjöns fågelstation gör föreningen myrfågelinventeringar i Ånnsjöområdet och arbetar även på uppdrag av länsstyrelsen.
Föreningen anordnar årligen kungsörnsspaning både vår och höst. Några medlemmar deltar också i Svensk fågeltaxerings projekt, och föreningen är med i nationella inventeringar av arter som berguv och backsvala.
Utöver kungsörns- och jaktfalksinventeringar har Sixten även inventerat i fjällområden tillsammans med sin förening. Han har deltagit i inventeringar både ideellt och professionellt. Sommaren 2024 arbetade han med inventeringar av lom och rovfågel inför ett planerat vindkraftsbygge i Vindeln och Lycksele.
– En mäktig upplevelse var när jag för första gången såg ett jaktfalkspar häcka på en svårtillgänglig klippa, långt bort från närmsta människa, berättar han.
Att bedöma åldern på en kungsörn på flera kilometers avstånd är en svår utmaning som inventerare. Att ta sig fram på skidor i branta terränger för att observera jaktfalk kräver försiktighet för att man inte ska ramla och skada kikare eller kamerautrustning.
Fler kan inspireras att engagera sig genom att förstå hur deras insatser bidrar till fågelskyddet. Ha alltid ögon och öron öppna och studera alla arter. Inför en standardrutt är det bra att öva på småfågelläten.
– När jag inventerat jaktfalk har det ofta varit kallt och långa sträckor, så mitt tips är att ta med ordentlig matsäck och kläder som man kan ta av sig om det blir varmt, säger han med ett skratt.
Ett engagemang värd ett stort tack! Sixten Lindblom och alla andra som lägger ner sin tid på att inventera fåglar. Genom ert ideella arbete får vi en bättre bild av hur fågellivet i Sverige mår. Tack för ert engagemang – tillsammans bidrar vi till en ljusare framtid för både fåglar och människor.