12 maj, 2024

Ungdomsskådarna 2023

BirdLife Sverige presenterar utdrag från vår verksamhetsberättelse för år 2023. Dessa ger en inblick i det engagemang och den verksamhet som utgör ryggraden i BirdLife Sverige. Vi tackar er för att ni delar vår resa för en ljus framtid för fåglar och människor.

2023 har varit ett aktivt år för Ungdomskommittén. Totalt har 15 styrelsemöten hållits under året inklusive en fysisk träff i Linköping!

 

Under året har vår försäljning av merch-hoodies fortsatt och flera exemplar har sålts. Denna försäljning har skett kontinuerligt, såväl online via vår hemsida som fysiskt under Falsterbo Bird Show.

 

Utöver detta har även kommitténs fortgående intervjuprojekt ”I kikar’n” fortsatt under året och totalt har fyra intervjuer publicerats på hemsidan sedan årsskiftet.

 

Ungdomsskådaråret kickades igång med ungdomsskådarnas traditionella januarirally, en tävling med målet att se så många arter som möjligt under januari månad. Ett starkt gäng på 24 personer deltog i årets upplaga, och totalt 170 arter skådades gemensamt. Särskilt kul arter som siktades var bland annat blåvingad årta, svarthalsad trast och ringand.

 

För att se till att utnyttja vårens goda fågelmöjligheter hölls ett västkustläger med utgångspunkt i Varberg. Lägret pågick mellan 28 april och 1 maj, och blev således ett valborgsläger. Boendet i VOF-huset på Getterön var svårslaget med panoramavy över reservatet. I en bil och en minibuss rörde vi oss utmed hallandskusten och fick njuta av god skådning, och totalt hittades under lägret 113 arter. Utöver fina fåglar fick vi även njuta av fina vyer och vackert väder.

 

Årets upplaga av artrallyt Big Sit ägde rum 6–7 maj och sammanföll därmed med Fågeltornskampen. Nytt för i år var att tävlingen genomfördes i samarbete med Finland, vilket även ledde till ett nytt deltagarrekord, hela 22 personer! Artmässigt blev det en svensk vinst med 160 arter mot 134, men med sin ängshök tog Finland hem årets däng. Bra jobbat alla deltagare!

 

Våren bjöd även på ett läger som fått ligga på is under hela pandemin. I maj hade vi vårt första tjejläger någonsin. Vi bodde på Omberg och spenderade dagarna runt Tåkern. Hela 13 tjejer deltog och det blev en stor succé! Många nya natur- och fågelupplevelser fick plats, men en rördrom som flög över vassen var nog det som gladde mest. Naturum Tåkern och Tåkerns Fältstation var även till stor hjälp med genomförandet av lägret. De möjliggjorde bland annat ringmärkning, miniartrally och exkursioner.

 

Lagom till att sommarlovet börjat var det dags för nästa läger, denna gång ett inventeringsläger. Ett gäng på fem personer tog sig upp till Gällivare och Stora Sjöfallet och lärde sig om inventeringsmetoder för rov­fågel såsom jaktfalk, pilgrimsfalk och kungsörn. Lägret pågick 12–17 juni och innehöll både lufttransport med helikopter (!) och marktransport med bil. Tack vare strålande väder fick vi se flera klassiska fjällarter och fantastiska vyer. Vår guide och lärare Berth-Ove såg till att hålla oss sysselsatta, och bokade till och med bastu en kväll. Det blir en vecka vi kommer bära med oss länge.

 

Svart rödstjärt på västkustläger i Halland. Foto: Albin Nordlund
Ungdomsskådarna fick bidrag under Falsterbo Bird Show för nästa års verksamhet! Foto: Eleonor Karlsson

Mellan den 2 och 6 augusti hölls ringmärkningskurs i Falsterbo. Kursen utfördes för fjärde året i rad, och hade som vanligt Ola Svensson som kursledare. Som mål har kursen att få fler ungdomar intresserade av ringmärkning samt att lära ut grunderna i metoden. Lägret varvades med skådning i såväl Falsterbo som på andra platser i Skåne, bland annat gjordes en resa till Maglarp för att titta på biätare! Deltagarna fick vara med och ringmärka arter som kärrsångare, sävsparv, rörsångare och ladusvala, och lämnade Falsterbo med nya kunskaper och minnen.

 

Kommittén närvarade liksom flera tidigare år vid Falsterbo Bird Show, men i år i tält tillsammans med BirdLife Sverige. Denna placering uppskattades mycket och det nya tält som införskaffats med ungdomsskådarbilder och logga är vi mycket tacksamma för! I samband med Bird Show hölls även ett läger i Falsterbo med skådning på morgonen och deltagande i showens evenemang under dagen. Framför allt lördagen bjöd på fantastiska fågelupplevelser med enorma bivråkssträck. Vi ser mycket fram emot nästa år!
I kombination med EuroBirdwatch 30 september till 1 oktober arrangerade vi ett ekorally. Målet med rallyt var att se så många arter som möjligt, men enbart med hjälp av ekologiska transportalternativ. Intresset var tyvärr svalt med totalt tre deltagare. Vi ska undersöka närmare hur det kom sig.

 

I anslutning till höstlovet anordnade vi 27–29 oktober ett läger på Hönö på Västkusten. Trots suboptimala väderförhållanden med ostliga vindar blev detta ett mycket lyckat läger med en drömobs av svartnäbbad islom som höjdpunkt, enligt de flesta. Utöver islommen sågs skärsnäppor, havssula, skärpiplärkor och toppskarvar. Många nya deltagare och häftiga fågelupplevelser gör att vi är mycket nöjda med detta läger. Med detta som årets sista läger är den slutgiltiga arttotalen för året 190!

 

Under årets gång har vi, icke att förglömma, haft glädjen att välkomna två nya medlemmar i kommittén, Benjamin Rodling och Sixten Lindblom. Det ska bli väldigt kul att få arbeta mer tillsammans med dessa. Samtidigt har vi pensionerat två andra medlemmar, Ebba Adolfsson och Hanna Berg. Dessa har under sin tid i kommittén bidragit med såväl härlig stämning som gott arbete, tack!