
För första gången har en individ från Projektet sydlig kärrsnäppa återfunnits i det vilda i Sverige – en unge från den allra första kullen. Foto: Mattias Ullman
28 april, 2025
Uppfödd sydlig kärrsnäppa tillbaka i Sverige
Den sydliga kärrsnäppan (Calidris alpina schinzii) är en av Sveriges allra mest hotade vadarfåglar. För första gången har en individ som fötts upp inom Projektet sydlig kärrsnäppa återfunnits i det vilda i Sverige. Och det var inte vilken fågel som helst – utan en unge från den allra första kullen ägg som samlades in och också den allra första individen som ringmärktes inom projektet.
”Vi kallade den inofficiellt för Fenix – vi vågade inte hoppas för mycket, men namnet symboliserade vår förhoppning om att den en dag skulle komma tillbaka,” berättar Dick Liljegren, uppfödningsansvarig på Nordens Ark.
Fågeln, som är en hane, kläcktes våren 2023 och var en av de 14 ungar som släpptes ut samma år i arbetet med att bevara den sista spillran av underarten i Sverige.
Metoden som används kallas för headstarting, och används för att öka överlevnaden hos arter som har hög dödlighet som ägg eller unge till följd av hot i livsmiljön. Vid headstarting samlas ägg in från vilda bon, varefter ungarna kläcks och föds upp en skyddad miljö. När de är flygfärdiga släpps de ut på noggrant utvalda platser. Detta möjliggör att ett större antal individer överlever till vuxen ålder.
Den sydliga kärrsnäppan har på bara 100 år gått från att vara en vanlig syn vid kustnära våtmarker i södra Sverige till att vara akut hotad. Man uppskattar att det idag bara finns mellan 30–40 par kvar.
”Det här återfyndet är ett viktigt steg för projektet. Det visar att uppfödning och utsättning fungerar – och nu hoppas vi innerligt att fler individer återvänder och kanske till och med försöker häcka,” säger Mattias Ullman, projektledare för BirdLife Sverige.
Den sydliga kärrsnäppan tillbringar sedan sina första två levnadsår på övervintringsplatser i Afrika. Att Fenix nu återvänt till Sverige visar att de uppfödda fåglarna följer sitt naturliga flyttmönster och det ger hopp om att fler individer från utsläppet 2023 också kan vara på väg tillbaka.
En sista utväg för den sydlig kärrsnäppan är ett samarbete mellan Nordens Ark och BirdLife Sverige, med stöd från Svenska Postkodlotteriet.