3 mars, 2024

Upplands Ornitologiska Förening 2023

Upplands Ornitologiska Förening, UOF har under 2023 lyckats genomföra de allra flesta planerade exkursioner, projekt, resor och andra möten. Samtliga planerade föreningsmöten kunde genomföras under både våren och hösten. Föreningsmöten är intressanta och spännande med både lokala och riksbekanta föredragshållare. Förutom årsmötet så hölls tre innemöten på våren och tre på hösten.

 

Föreningens omfattande exkursionsprogram har också kunnat genomföras till stora delar då vädret inte satt käppar i hjulen för oss. Under våren hölls nio stadsnära vandringar samt fyra exkursioner runt Uppland – tre behövde tyvärr ställas in på grund av dåligt väder. Under hösten blev det fem stadsnära vandringar, fem exkursioner runt Uppland.

Kurser och utbildningar är något som ligger vår förening varmt om hjärtat och det genomfördes tre studiecirklar i föreningens regi, en nybörjarcirkel på hösten, en fortsättningscirkel för nybörjare på våren samt en ringmärkningscirkel på våren. Alla var fullbokade. Under året genomförde föreningen totalt 23 exkursioner och tre studiecirklar, det kan föreningen vara nöjd med. UOF har under 2023 haft en ökning med 63 nya medlemmar till 1 019 fullbetalande medlemmar och 173 familjemedlemmar. Könsfördelningen är cirka 40 procent kvinnor och resterande män. I styrelsen har den kvinnliga representationen varit riktigt bra under året med hälften kvinnor.

Kurser och utbildningar är något som ligger vår
förening varmt om hjärtat.

Vi är numer med i BirdLife Sveriges Kedjan vilket innebär att vi startar ett närmare samarbete med BirdLife Sverige. Detta samarbete har fungerat bra och det är nu BirdLife Sverige som skickar ut inbetalningskort och vi använder deras medlemsregister. Föreningens flaggskepp, vår tidskrift Fåglar i Uppland, har i sedvanlig ordning utkommit med fyra nummer, helt i färg och fullspäckade med aktuella reportage och intressanta artiklar. UOFs rapportkommitté är stor med hela 13 medlemmar men det behövs då de har en mycket stor mängd observationer att gå igenom i Artportalen varje år. För 2023 är det nästan 500 000 fynd som ska bearbetas. En heroisk insats. Föreningen har förstärkt sin position som den viktigaste kunskapsbäraren när det gäller fåglar i Uppland och föreningen har flera avstämningar per år med Länsstyrelsen där man diskuterar kring fågelskydd och inventeringar. UOF är numera en självklar remissinstans i fågelskyddsfrågor och vi tar ställning i tråkiga ärenden som skyddsjakt av storskarv där våra åsikter tyvärr oftast står sig slätt. Men det är även en ökande mängd med olika exploateringsärenden. Vi har som många andra landskap känsliga områden för fåglar som också är av intresse för till exempel vindkraftsetableringar. På senare tid har vi även börjat hantera förfrågningar gällande solcellsparker. Kring sådana har föreningen just nu en försiktigt positiv inställning då de flesta som vill anlägga sådana också inkluderar planer på att så in blommande grödor och andra åtgärder för att gynna biologisk mångfald. Den norduppländska skogen är under hårt tryck av skogsbruket och vi har ett tjäderprojekt som inventerar spelplatser och som sedan rapporterar in dessa fynd till Artportalen, Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen allt för att arten förhoppningsvis ska kunna skyddas. Föreningen har under 2023 skickat uppemot tio begäran om artskyddsutredningar av tjäderspel till Skogsstyrelsen, så tjädergruppen har fått upp ångan! Väl kämpat!

 

Föreningen har många projekt inom naturvården, dels ett projekt där vi arbetar med bevarandet av berguv i Uppland. Projektet inventerar berguv och sätter upp holkar och vi kan glädjande nog konstatera att det går bra för berguven i Uppland. Med hjälp av teknisk utrustning som ljudboxar har ett antal nya revir hittats. Till skillnad från de flesta andra ugglor i Uppland ökar berguven. Vi har även ett projekt där vi jobbar med boplattformar för svarttärnor vid sjön Tämnaren. 2023 var ett mycket bra år och 90 par häckade men tyvärr blev vissa delar av kolonin plundrad av ett tranpar. En del ungar hann bli flygga. Föreningen har under ett par år drivit ett LONA-projekt med Uppsala kommun där vi informerat bostadsbolag om tornseglare, deras stora behov av boplatser och hur uppsättning av speciella holkar kan hjälpa fåglarna med häckningsplats. Inom projektet har det nu satts upp många holkar på kommunala hus. Vidare har föreningen under 2023 valt att satsa mer på den vitryggiga hackspetten. Vi kommer främst att jobba med biotoprestaureringar, skapande av död lövved och borttagande av gran, runt sjön Tämnaren i samarbete med Projekt vitryggig hackspett och Länsstyrelsens ÅGP för vitryggig hackspett samt Hällefors-Tierp skog AB. Det är i den sistnämndas skog runt Tämnaren som vi kommer att utföra åtgärder. Vi kommer även att stötta Stora Enso som i närheten av Tämnaren kommer att göra så kallade vitryggshuggningar på privata marker. På dessa kommer föreningen gå in och stötta med att skapa död lövved.

 

Vidare är föreningen med och driver Projekt skräntärna sedan många år tillsammans med Länsstyrelsernas ÅGP för skräntärna. Projektet har jobbat med att minska predationen i kolonierna och detta långsiktiga jobb har de sista åren gett utdelning. En 50-årig trend av minskade antal har vänt. Populationen har ökat de sista åren och är nu uppe på samma nivåer som på slutet av 1970-talet, och det är riktigt kul! Många ugglearter har minskat mycket kraftigt i de norra delarna av vårt område där det hårdaste skogsbruket gått fram. Föreningen har valt att starta ett projekt kring ugglor, där vi sätter upp holkar i områden som är undantagna från hårt skogsbruk för även i våra skyddade områden är det mycket ovanligt med naturliga boplatser. Förhoppningsvis faller detta väl ut i framtiden. Inom föreningens ramar bedrivs årligen CES-ringmärkning vid Vendelsjön i norra Uppland och det är ett viktigt bidrag till forskningen om hur det går för våra fåglar. Sedan ett par år bedriver föreningen årliga inventeringar av landskapets backsvalor vilka tyvärr minskar varje år. Vi för samtal med täktägare, kommuner och Länsstyrelsen, men det verkar svårt att vända trenden. Föreningen är också med och stöttar ÅGP för ängshök genom att årligen inventera länets ängshökar. Givetvis är föreningen med och stöttar Länsstyrelsen genom att administrera och genomföra de standardiserade inventeringar som genomförs både till lands och till sjöss i landskapet. Nu kavlar vi upp ärmarna för att fortsätta vårt enträgna och framgångsrika arbete för att öka fågelintresset, stärka fågelskyddet och främja fågelforskningen.

 

Och kom ihåg, fåglar är fantastiska!

Mer information om Upplands Ornitologiska Förening finns på hemsidan