2 november, 2021

Vår definition av hyggesfritt skogsbruk - del 1

Hyggesfritt skogsbruk omfattar skogsbruksmetoder som bibehåller skogens ekosystem och kontinuerlig ekologisk funktionalitet för dess arter. Hyggesfritt skogsbruk inbegriper plockhuggning och luck- huggning, men inte skärmar och fröträdställningar. Metoderna bibehåller eller utvecklar en mark- och trädkontinuitet med flerskiktad skog. Skogens föryngring sker huvudsakligen genom naturlig föryngring och stödplantering, med ortstroget material.

Det pågår en intensiv debatt om huruvida svenskt skogsbruk är hållbart eller inte. EU:s nya skogsstrategi slog ner som en nästan lika stor bomb för den svenska skogsnäringen som Mark- och miljööver­domstolens dom om Cementas kalkbryt­ning i Slite gjorde för en skärrad byggin­dustri. I debatten diskuteras ofta huruvida hyggesfritt skogsbruk är lönsamt respek­tive hållbart jämfört med andra metoder. Undertecknad vill här delge BirdLife Sveriges syn på saken.

 

Kalhyggesbruket är det enskilt största hotet mot skogens biologiska mångfald. Kalhyggesbruket har varit ekonomiskt framgångsrikt genom att virkesförrådet stadigt ökat, men ekologiskt förödande ge­nom att förutsättningarna för ett rikt och varierat liv i skogen stadigt har minskat. Äldre, flerskiktade, varierade och bitvis glesa skogar har avverkats och ersatts av planteringar, ofta av förädlade trädsor­ter. Skogarna har blivit yngre, tätare och mycket mer monotona.

 

HYGGESFRITT SKOGSBRUK SKULLE kunna lindra de strukturella brister som kalhyg­gesbruket skapat. Detta kräver en intakt mark- och trädkontinuitet samt flerskik­tade skogar. Skogen måste få utvecklas efter sina naturgivna förutsättningar och genom naturlig föryngring (även om stöd­plantering bör kunna tillåtas under vissa omständigheter). Skötselinsatser måste begränsas så att den naturliga dynamiken ges utrymme även i den brukade skogen (utan exempelvis markberedning och skyddsdikning).

 

Ordalydelsen hyggesfritt skogsbruk innebär att det saknas hyggen, varpå det i sin tur krävs en definition av ”hygge”. Många av oss är nog överens om att skogsavverkning rimligen kommer att fortgå i Sverige, och att ett totalförbud mot ”föryngringsytor” är en närmast ouppnå­elig målsättning. Men låt säga att ett hygge inte fick vara större än 0,25 ha, i kombina­tion med att antalet sådana hyggen inte får ligga för tätt så att uppenbar fragmente­ring uppstår – då skulle vi komma en bra bit på vägen mot en potentiell restaurering av det svenska skogslandskapet. Det vi i första hand söker stoppa i nuläget, är de enorma hyggena som breder ut sig främst i norr (men som även finns spridda i södra Sverige). Förutom att dessa ytor medför betydande läckage av växthusgaser och tungmetaller, så ödelägger de befintliga ekosystem för hundratals år framöver.

BirdLife Sveriges Skogskampanj 
Läget i skogen är allvarligt. Allt för många arter är hotade till följd av ett intensivt skogsbruk med stora kalhyggen som slår sönder den biologiska mångfalden och fragmenterar naturen. Sverige har allt mindre av natursko­gar. Nu måste vi ändra fokus innan det är för sent – trakthyggesbruket måste ersättas av ett mer varsamt skogsbruk som skonar skogens liv. Därför kommer vi under de kommande veckorna belysa skogen ur många olika perspektiv, med både problem och lösningar.
Följ vår skogskampanj – en resa mot fler spettar, skogshöns och lavskrikor i skogen!

 

Vill du vara med och rädda skogen?
Skänk en gåva via Swish

Betala in valfritt belopp till:

123 – 900 56 53

När du swishar till en organisation med ett 90-konto så visas en röd sida med ett hjärta i appen som bekräftelse på din gåva. Stort tack!