9 november, 2021

Vår definition av hyggesfritt skogsbruk - del 2

Hyggesfritt skogsbruk omfattar skogsbruksmetoder som bibehåller skogens ekosystem och kontinuerlig ekologisk funktionalitet för dess arter. Hyggesfritt skogsbruk inbegriper plockhuggning och luck- huggning, men inte skärmar och fröträdställningar. Metoderna bibehåller eller utvecklar en mark- och trädkontinuitet med flerskiktad skog. Skogens föryngring sker huvudsakligen genom naturlig föryngring och stödplantering, med ortstroget material.

EN TYDLIG OCH behovsanpassad defini­tion av hyggesfritt skogsbruk skulle högst påtagligt kunna minska risken för missförstånd och infekterade diskussioner kring hållbart brukande. Termen används redan inom miljömålssystemet, och syftar däri till att stärka ekosystemtjänster som försvagas av kalhyggesbruk. Staten förvän­tar sig alltså att hyggesfria metoder kan leverera en mycket bättre överensstäm­melse med uppsatta miljömål. De hyg­gesfria metoderna ska alltså vara avsedda att, jämfört med kalhyggesbruk, gynna specifika arter och organismgrupper såsom mykorrhizasvampar, mossor knutna till äldre skog, hänglavar och barklevande lavar samt diverse kärlväxter (däribland skogslevande orkidéer) och fåglar.

 

MILJÖMÅLSRÅDETS ÅRSRAPPORT FÖR 2021 anger att:

 

Skogens kvalitativa livsmiljöer för hotade arter ska öka och en större bredd av ekosys­temtjänster gynnas i virkesproducerande bestånd, genom att till år 2023 öka andelen hyggesfritt skogsbruk och på så vis stärka den gröna infrastrukturen.

 

2023 bör ett nytt etappmål sättas i bruk där ökningen också nivåläggs.

Miljömålsrådet visar tydligt på trakt­hyggesbrukets bristande hänsyn, möj­ligheterna med hyggesfria metoder samt att definitionen måste syfta till att stärka livsmiljöer för hotade arter och arter bero­ende av lång skoglig kontinuitet. BirdLife Sverige instämmer i detta.

BirdLife Sveriges Skogskampanj 
Läget i skogen är allvarligt. Allt för många arter är hotade till följd av ett intensivt skogsbruk med stora kalhyggen som slår sönder den biologiska mångfalden och fragmenterar naturen. Sverige har allt mindre av natursko­gar. Nu måste vi ändra fokus innan det är för sent – trakthyggesbruket måste ersättas av ett mer varsamt skogsbruk som skonar skogens liv. Därför kommer vi under de kommande veckorna belysa skogen ur många olika perspektiv, med både problem och lösningar.
Följ vår skogskampanj – en resa mot fler spettar, skogshöns och lavskrikor i skogen!

Vill du vara med och rädda skogen?
Skänk en gåva via Swish

Betala in valfritt belopp till:

123 – 900 56 53

När du swishar till en organisation med ett 90-konto så visas en röd sida med ett hjärta i appen som bekräftelse på din gåva. Stort tack!