29 april, 2024

Västerbottens Ornitologiska Förening 2023

Föreningen har i många år haft anledning att yttra sig i en stor mängd planerade vindkraftsparksärenden – ett energislag som definitivt inte är optimalt för djur som fåglar och fladdermöss som nyttjar samma luftrum. Länge har det gällt landbaserade vindkraftsparker och VOFs, liksom BirdLife Sveriges, policy har inte varit nej till vindkraft utan: nej inte där, men där kan vara ok, och så vidare. Dock har vi ständigt påpekat att kunskapen kring hur vindkraften påverkar främst flygande fåglar är ytterst bristfällig, liksom erfarenheten av de olika förslag som framförts för att undvika kollisioner med såväl vingar som byggnader.

 

Men i verksamhetsberättelsen 2022 skrev vi: ”Vi har anledning tro att havsbaserad vindkraft i Bottenviken, Bottenhavet, och särskilt det stora flyttfågelstråket över Norra Kvarken, kommer för fågel­skyddet att bli ytterst problematiskt, och något för framtiden att bevaka”. Den framtiden blev realtid redan i mitten av det gångna året. Planer på tre stora parker projekteras i just Norra Kvarken: Aurum Syd och Aurum Nord (summa 147 vindkraftverk, upp till 360 meter höga) längs kusten norr om Holmön inom Robertsfors och Skellefteå kommun, samt en stor park, Kappa-parken, längre ut till havs längs Sveriges territorialgräns (summa 74 verk med en höjd av upp mot 330 meter). Om dessa verk skulle byggas, var det vår bedömning att det skulle bli en formlig vägg mitt i norra Europas mest intensiva flyttfågelstråk, såväl det öst-västliga som det nord-sydliga stråket. Remisstiden var ytterligt kort, slutet av juli respektive slutet av augusti – det vill säga mitt i sommaren. Den första åtgärden var att kräva förlängd yttrandetid, åtminstone till slutet av september. Men det slutade, efter mycket fram och tillbaka särskilt med ett av bolagen, med att vindkraftsbolagen godtog att vårt yttrande inkom i slutet av oktober. Det här var ju ett ytterst krävande arbete att ta ställning till. VOFs ställnings­tagande, ur fågelskyddssynpunkt, var att havsbaserad vindkraft inte kunde vara mer olyckligt placerad än just i Norra Kvarken! Att verkligen ge goda skäl för detta vårt ställningstagande krävde ett betydande arbete, och som sakkunnig i detta ärende inkallades Ulf Skyllberg – forskare och ivrig fågelskådare som i decennier haft koll på sträcken i Norra Kvarken. På ett beundransvärt sätt har Ulf utarbetat ett väldokumenterat yttrande för VOFs räkning gällande Aurum-parkerna, ett yttrande som bygger på 30 års sträckobservationer, utförda av många västerbottenskådare, som år ut och år in, i ur och skur, observerat, noterat och rapporterat.

 

Den yttre parken – Kappa-parken – längs territorialvattengränsen är för långt ut för att observeras från svenska sidan. Ulf arbetar fortfarande med kontakter i Finland för att slutföra yttrandet vad gäller denna park.
Ur fågelskyddssynpunkt är dessa havsbaserade vindkraftsparker, som nu planeras i hela Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken, naturligtvis inte enbart av svenskt intresse, utan en angelägenhet för alla länder kring ”The Baltic Sea”. Kontakter har tagits med Naturvårdsverket, som det enligt lag åligger genomföra ett så ­kallat ESBO-samråd (Ekologisk Särskilt Betydelsefulla Områden). Ännu har vi inte sett något resultat av detta. Påpekas bör att inte bara VOF utan även BirdLife Sverige anfört starka skäl mot Aurum-parkerna.

Det finns även ett vindkraftsbolag som, enligt kontakter med Naturskyddsföreningen i Västerbotten, projekterar en park längre ut utanför Obbolaön. Men detta bolag har inte kontaktat VOF om planerna. Dock, det som gäller om Aurum-parkerna är lika tillämpligt på parker söder om dessa – hur exakt sträcket går över Norra Kvarken beror till stor del på väder och vind.

 

Tidningen Fåglar i Västerbotten
Medlemstidningen FiV har utkommit med sina två planerade nummer.

 

Fågelguidningar och allmänheten
De via Länsstyrelsen och Stiftelsen Naturvård vid nedre Umeälvens delta utlagda guidningarna för allmänheten kunde i år genomföras i vanlig ordning. Guidningarna, åtta stycken, genomfördes av representanter för VOFs styrelse, Kungs- och Havsörnsprojektet, Umeå Fågelförening, Umedeltats Fältstation, Fågelstationen Stora Fjäderägg, samt av Christer Olssons som i maj hade en särskild guidning för synskadade – en guidning som genomfördes på Stora Tuvan och hade fokus på hur fåglar sjunger, lockar och varnar. BirdLife Sveriges initiativ Fågelskådningens dag genomfördes den 6 maj vid Brånsjön och på Bölesholmarna, och en ”Fågeltornskamp” genomfördes mellan tornet på Bergön och det nya tornet i Brånsjön – Bergön vann med sina 78 arter!