
Deltagare på fågelklubbsträff. Foto: Christina Bjurström
18 maj, 2025
Västergötlands Ornitologiska Förening
Västergötlands Ornitologiska Förening (VgOF) har en stark och betydelsefull historia, där sammanslagningen av Södra Älvsborgs och Skaraborgs Ornitologiska Förening 1998 skapade en ännu bredare plattform för fågelskyddsarbete i regionen. Föreningens fokus på både att främja forskning och skydd av fågelfaunan och att skapa kontakt mellan allmänheten och dess medlemmar är en viktig kombination. Det stärker inte bara fågelskyddsarbetet utan bidrar också till att öka intresset för fågellivet hos människor i alla åldrar.
VgOF har en tradition med ett nyårsrally första helgen i januari. Inför 2024 ändrades tävlingsformatet från att vara en kamp mellan lag till att istället bli en tävling mellan kommunerna i Västergötland. 120 personer anmälde sig från 15 kommuner. Vinnande kommun blev Töreboda. Detta nya upplägg mottogs med stor entusiasm och positiv respons från många deltagare.
Under tranveckorna våren 2024 fick skolor från förskoleklass till årskurs 6 möjligheten att delta i Naturpedagogiska dagar vid Trandansen. Projektet blev möjligt tack vare ett beviljat bidrag på 50 000 kronor från Sparbanksstiftelsen Skaraborg, som ansöktes i samarbete med BirdLife Sverige.
Syftet med projektet var att ge barnen en lärorik och inspirerande upplevelse i naturen, med fokus på fågelliv och tranor. Bidraget användes för att arrangera bussresor för de klasser som ville delta, vilket gjorde det möjligt för fler skolor att vara med.
Det blev många minnesvärda dagar fyllda med lärande och naturupplevelser, samtidigt som vi ökade medvetenheten om vikten av att bevara vår miljö och vårt rika fågelliv.
I mitten av september samlades flera av Västergötlands fågelklubbar för en träff i Skövde, där mötet hölls i Skövde Fågelklubbs klubblokal. VgOF stod värd för kvällen, som fokuserade på fågelskydd och Important Bird and Biodiversity Areas (IBA).
Niclas Lignell från BirdLife Sverige deltog och höll ett föredrag om IBA – ett globalt nätverk av områden som identifierats för att skydda fåglar och deras livsmiljöer. IBA är ett initiativ från BirdLife International och är nära kopplat till EU:s fågeldirektiv, som kräver att medlemsstater klassificerar viktiga områden som Special Protection Areas (SPA).
Medlemstidningen GRUS har under året publicerats i fyra nummer. Ambitionen har varit att skapa en tidning med ett så varierande och intressant innehåll som möjligt. Syftet är att öka både kunskapen och intresset för fåglar bland föreningens medlemmar. GRUS fungerar som en viktig kanal för att sprida information och inspirera till engagemang för fågellivet i Västergötland.
Med vår fågelskyddsfond stöttar vi med ekonomiska bidrag fågelskyddsarbete runt om i Västergötland. Genom åren har fonden stöttat många olika projekt. Under 2023 har bidrag givits till bland annat inventeringar i bergtäkter efter pilgrimsfalk och berguv, svenska lomföreningen, gåsräkning vid sjön Östen, olika tornfalksprojekt i Skaraborg et cetera. VgOF är huvudman för Hornborgasjöns fältstation. Hornborgasjöns fältstation är en central aktör för fågelforskning i Västergötland, och det arbete som utförs med ringmärkning, sjöfågelräkning och annan forskning är betydelsefullt för bevarandet av sjöns fågelliv. Fältstationen anordnar Hornborgaseminariet varje år för att sprida kunskap och resultat från det gångna årets studier. Ämnen som väder, vattenstånd och specifika fågelarter som svarthalsad dopping, svarttärna och dvärgmås tas upp och gör seminariet både mångsidigt och intressant.

Läs om vårt arbete för en ljus framtid för fåglar och människor.
BirdLife Sveriges verksamhetsberättelse sammanfattar årets arbete, både nationellt och regionalt. Här får du ta del av våra insatser för fågelskydd, forskning, fågelintresse och påverkansarbete. Verksamhetsberättelsen är intressant för både medlemmar och samarbetspartners och ger en tydlig bild av hur vi tillsammans gör skillnad.