Rödvingetrastar på Silja Line. Foto: Tiina Björkbacka
15 oktober, 2020
Det visade sig vara massor av rödvingetrastar som flög utmed båten!
Ibland befinner man sig på rätt plats vid rätt tid för att kunna uppleva ett sällsynt och häpnadsväckande fågelfenomen. Det hände Tiina Björkbacka från Stockholm nyligen och hon delade med sig av händelsen till BirdLife Sverige.
— Jag har nyligen varit med om en mycket märklig händelse som jag gärna skulle vilja veta mer om. Det hände helgen 26–27 september under en kryssning från Höga kusten till Mariehamn på Åland tur och retur med Silja Symphony. På hemvägen vaknade jag vid midnatt och tittade ut genom hyttfönstret. Runt båten flög det hundratals fåglar – kanske tusentals.
Hon berättade att hon letade fram sin kikare som hon hade med sig och gick ut på däck för att skåda fåglarna.
— Det visade sig vara massor av rödvingetrastar som flög utmed båten. Det var ganska blåsigt så de fick kämpa hårt. Några vilade på däck, men de flesta flög runt, runt i ljuset från båten. Några utmattade kungsfåglar landade – snarare fladdrade runt i vinden och flög mot fönstret och väggen.
Hon försökte hjälpa fåglarna genom att sätta dem i dekorationspalmer av plast så att de fick lite skydd och vila. Men den långdragna händelsen var någonting utöver det vanliga.
— Det var en mycket märklig upplevelse. Jag stod där i flera timmar och tittade, och enligt personalen har de aldrig varit med om något liknande. I gryningen hade fåglarna vikit av och det fanns en hel del döda fåglar på båten.
Tiina både filmade händelsen och tog bilder, som inträffade någonstans mellan Gävle och Åland, mitt ute på öppna havet.
Niklas Aronsson, redaktör på Vår Fågelvärld, tog emot Tiinas intressanta och dramatiska berättelse och bilder och har en teori om vad som kan ha hänt fåglarna mitt ute i havet den där natten i slutet av september.
— Det här är ett exempel på vad som kan hända fåglar när de flyttar och råkar ut för väderfenomen som påverkar deras orienteringsförmåga.
Niklas berättar att just den natten låg det stora dimbankar över havet i det område som Tiina befann sig på och han har en teori om hur det kan ha påverkat fåglarna.
— Sannolikt har trastarna, kungsfåglar och andra sträckande fåglar lyft från Finland när det har mörknat, med kurs åt sydväst. När de har närmat sig land har de flugit rakt in i dimman och då tappat kontakten med stjärnhimlen och en eventuell kustlinje. I stället har de sett ljusen från båten och flugit mot dessa. När det väl kommer dit fastnar de i en karusell när de försöker följa ljuset.
Naturligtvis gör det fåglarna utmattade och många av förolyckas när de flyger in i båtens fönster eller skrov. Men han är ändå hoppfull om att merparten av fåglarna klarade natten ute på havet.
— Förhoppningsvis klarar sig ändå merparten av fåglarna tills det blir ljust och de åter kan orientera sig. Just i slutet av september är många fåglar på väg söderut. Från Finland kom under samma period rapport om stora mängder med björktrastar, uppskattningsvis nästan en halv miljon fåglar, och på Ottenby fågelstation hade man den 28 september den näst högsta dagssiffran under alla de 75 år man har ringmärkt på ett standardiserat sätt.
Se Tiinas film över det dramatiska händelseförloppet nedan.