Smådopping. Illustration: Terése Karlsson Halldén.
25 september, 2022
Våtmarker: den minsta doppingen - smådopping
Sverige är ett av världens tio våtmarksrikaste länder. Inom Europa har vi tillsammans med de övriga nordiska länderna den mest varierande uppsättningen av våtmarkstyper. Om man jämför med omvärlden är visserligen många av de svenska våtmarkerna i ganska bra skick, men nästan en fjärdedel av den totala ytan av våtmarker i Sverige har försvunnit under de senaste 100 åren. Detta har bland annat skett genom utdikning.
De kommande veckorna kommer vi berätta om sex fågelarter med olika krav på sin livsmiljö, men med våtmark som grundkrav. De är arter som i olika grad hotas på grund av biotopförstörelse. Vi berättar vad hoten mer exakt består i, vad föreningen har gjort hittills, och hur framtiden ser ut för arterna. Vi kommer även berätta hur ett projekt för att återskapa en våtmark kan planeras.
Smådoppingen är den minsta av våra fem doppingarter, inte större än en liten andunge. Den lever ett ganska undanskymt liv under häckningstid och kan vara svår att få syn på.
Födan består av insekter och fiskyngel. Utbredningen sträcker sig upp till norra Uppland-Närke-Värmland-Bohuslän. Smådoppingen är i den senaste rödlistningen från 2020 bedömd som nära hotad (NT). Antalet reproduktiva individer uppskattas bara till 600, men trots detta så är arten en av de tio arter som ökat mest i sjöfågelräkningarna som sker i januari varje år. Arten har varit stabil under häckningstid enligt sjöfågelrutterna som gjorts de sista sju åren.
Eftersom dödligheten är stor under kalla vintrar så kan det vara en viktig faktor som styr beståndsvariationen. Arten bedöms ha stor förmåga att återkolonisera om den skulle försvinna från Sverige, eftersom den har starka och stabila populationer i nordvästra Europa.
Enligt en undersökning i Uppland, är smådoppingen en av de arter som troligen var vanligare i anlagda våtmarker än i naturliga. Förutom smådopping gällde det också svarthakedopping och rörhöna. Det tyder på att våtmarksfåglar verkligen kan dra nytta av anlagda våtmarker. Bra våtmarker för smådopping kan vara små, ner till fem hektar. Alternativ till att anlägga större våtmarker är därför att anlägga många små våtmarker i jordbruksbruksbygder eftersom det kan gynna arter som just föredrar små fiskfria våtmarker.
BirdLife Sverige genomför årets kampanj för fler våtmarker med stöd från Postkodlotteriet. BirdLife Sverige är sedan 2020 förmånstagare, se vår sida här.
Stöd vårt arbete för fler våtmarker
Skänk en gåva via Swish
Betala in valfritt belopp (skriv Våtmarkskampanj som meddelande) till:
123 – 900 56 53
När du swishar till en organisation med ett 90-konto så visas en röd sida med ett hjärta i appen som bekräftelse på din gåva. Stort tack!
Stöd från våtmarksfonden
Stiftelsen Svensk Våtmarksfond är ett samarbete mellan BirdLife Sverige, Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund. Fondens syfte är att stödja åtgärder för att bevara, skapa och sköta våtmarker främst för fågellivet. Den har hittills varit delaktig i närmare 600 våtmarksprojekt. Det går att söka medel ur fonden för bidrag till våtmarksprojekt och till forskning. Bidraget kan bestå av ekonomisk hjälp, men också av rådgivning, utbildning och kontaktförmedling. Läs mer om hur man ansöker om bidrag på fondens webbsida: vatmarksfonden.se.
.