30 september, 2022

State of the World's Birds - ny rapport är här

Den femte utgåvan av State of the World’s Birds är här – eller Tillståndet för världens fåglar översatt till svenska. Ett viktigt syfte med rapporten är att summera vad fåglar, som bra indikatorer på planetens hälsa, kan få oss att förstå när det gäller tillståndet i naturen, vilka faktorer som påverkar utvecklingen samt vilka lösningar som måste till för att mildra effekterna.


Som vanligt finns både positiva och negativa uppdateringar och slutsatser, men de enorma mängder data som utgör underlag för rapporten talar ändå sitt tydliga språk – nästan hälften av alla värdelns fågelarter minskar, och mer än en av åtta hotas av utrotning. Orsakerna är inte alltid, men påfallande ofta välkända, och lejonparten är – föga förvånande – drivna av oss människor.


I de pågående klimatförändringarna konstateras att dessa nu utgör det sannolikt största hotet för Australiens fågelfauna, där ökande frekvens och intensitet av värmeböljor, torka och bränder driver allt fler arter mot utrotning. En av sex arter/underarter är nu hotade på kontinenten! Välriktade åtgärdsprogram har dessbättre minskat nedgångar för specifika arter, eller t.o.m. vänt utvecklingen för några av dem.


Europa är ett dystert kapitel i rapporten. Jämfört med 1980 har antalet häckande fåglar i EU minskat med 17–19 %, vilket innebär en förlust av ca 600 miljoner individer! De största minskningarna har skett hos vanligt förekommande arter, främst sådana som lever i jordbrukslandskap och gräsmarker (-33 %), men också arter på tundran och i myrlandskap (-28 %). Det går sämre för långdistansflyttare jämfört med mer stationära arter. Bland taxonomiska fågelgrupper går det allra sämst för och vadarfåglar (-38 %).


Få arter står för en stor andel av minskningar respektive ökningar i antal. Exempelvis kan 46 % av den totala minskningen föras till gråsparv, gulärla och stare, medan svarthätta, gransångare och koltrast representerar 33 % av ökningen.


Ett ögonkast på Nordamerika visar på stor samstämmighet med Europa. Där har 2,9 miljarder fåglar “försvunnit” sedan 1970 (29 %), och även när det gäller vilka fågelgrupper det handlar om är slutsatserna identiska.

Att dramatiska minskningar av pollinerande insekter innebär stora förluster av ekosystemtjänster börjar nu bli allmänt känt, men vi måste inse att de storskaliga förändringarna i fågelvärlden sannolikt leder till liknande konsekvenser. Ett sådant exempel är riskerna för stora utbrott av skadeinsekter till följd av att det finns färre fåglar som kan reglera dem.


En tröst i sammanhanget är i alla fall att minskningstakten tycks ha avtagit i hastighet under innevarande sekel, vilket indikerar att åtgärder för att skydda arter och restaurera livsmiljöer kan motverka och vända negativa populationstrender.


Rapporten ges ut av BirdLife International och du kan läsa den i sin helhet här.
Artikel om rapporten i The Guardian kan läsas här.

Skänk en gåva till fågelskyddet via Swish

Betala in valfritt belopp till:

123 – 900 56 53

När du swishar till en organisation med ett 90-konto så visas en röd sida med ett hjärta i appen som bekräftelse på din gåva. Stort tack!