Årets fågelskådare och Silvertärna utsedda!

Varje år delas utmärkelserna Årets fågelskådare och Silvertärnan ut i samband med Falsterbo Bird Show. Vem som helst kan vara med och nominera och detta informeras om på BirdLife Sveriges hemsida och Facebooksida i god tid.

På årets mässa presenterades vinnarna av Lotta Berg, ordförande i BirdLife Sverige och Eva Mattson, ledamot i styrelsen. Priserna delades ut av Hasse Bergquist från Focus Nordic som sponsrar vinnarna med fina priser.

Årets fågelskådare Blev Frej Sundkvist med motiveringen: Frej Sundkvist är en ung, duktig, ambitiös och mångsidig fågelskådare. Han är med i arbetet på fågelstationen på Haparanda Sandskär. Frej sommarjobbar med standardrutter, han är en av de personer som utförde flest standarsrutter förra sommaren i Sverige! Han är med och inventerar hackspettar, havsörnar och pilgrimsfalkar i Norrbottens län. Frej är en väldigt bra förebild för unga fågelskådare i Sverige med sitt engagemang för fåglar i olika miljöer.

Frej hade rest långväga för att kunna vara med på Falsterbo och tog med ett brett leende emot de fina priserna!

Sedan var det dags för årets Silvertärna och här gick den fina vinsten till Ulrika Tollgren i Skåne med följande nominering: Rapphönan Skåne tycker att Ulrika är en inspirerande person som genom sitt arbete i Nordöstra Skånes Fågelklubb sprider fågelintresset både i och utanför föreningen. Dessutom deltar Ulrika i inventering och ringmärkning både på hemmaplan och på Nidingen. Genom sina ungdomsaktiviteter i scouterna sprider hon sin kärlek till djur och natur vidare hos de yngre. Med sin generositet och kunskap är hon ett föredöme för alla andra skådare.

Ulrika strålade ikapp med solen när priset delades ut. I stort sett alla på mässan hade samlats för prisutdelningen och applåderna skrämde nog i väg en och annan fågel ur träden.

Årets fågelskådare delas ut till en man eller kvinna som är mellan 15-25 år, har gjort sig känd som en engagerad och intresserad ornitologi och har en inriktning mot framför allt fågelskyddet. Ett plus i sammanhanget är erfarenhet av forskning som tex ringmärkning, kunskapsspridning om fåglar samt att fungera som ett föredöme för andra. Pristagaren skall vara medlem i BirdLife Sverige.

En Silvertärna kan man bli om man är en kvinnlig fågelentusiast eller ornitolog som utmärker sig som en inspiratör och ett föredöme. Silvertärnan skall vara en person som är aktiv inom fågelskydd, forskning och fågelintresse. Hon kan vara aktiv på lokal, regional eller nationell nivå.