Vindkraftverk i Kalmarsund (och Småland i bakgrunden). Foto: Daniel Bengtsson
21 december, 2021
Birdlife Sverige ”försiktigt positiva” till vindkraft
Veckans kanske mest spännande debatt har uppstått kring en ny artikel på Natursidan rörande havsbaserad vindkraftverk.
I jakten på att möta det kraftigt ökade behovet av el har nu blickarna vänts mot vindkraftverk långt ut till havs. Hur påverkar det fågellivet och vad är lämpliga åtgärder för att minska den eventuella skadan? På Birdlife Sverige har man i minst tio år följt frågan noga.
Daniel Bengtsson är fågelskyddsansvarig på Birdlife Sverige och har jobbat med vindkraftsfrågor i över tio års tid. Han berättar att föreningens inställning egentligen inte har ändrats.
– Vi ser vindkraft som ett sätt att komma bort från fossilberoendet och kan därför sägas vara ”försiktigt positiva”. Det är vår grundinställning. Sedan finns det negativa aspeker och det beror bland annat på vindkraftparkernas position. Framför allt är det mycket som fortfarande är osäkert. Vi utgår från kunskapsläget idag och då finns det inga tydligt mätbara effekter på fåglars populationsnivåer i allmänhet. Men för långlivade arter med låg reproduktionstakt har man kunnat påvisa negativ påverkan.
Birdlife Sveriges policy, som de tog fram för snart tio år sedan och som gäller än, är att vindkraft ska placeras där den har minst påverkan på fåglar. Efter den relativt kraftiga expansionen på land har elbolagen nu vänt blickarna till havs. Först var det framför allt de grunda områdena som var lönsamma att bygga på, men nu är även djupare vatten aktuella.
– Då slipper vi slåss för de grunda bankerna där det oftast finns fler fåglar. Längre ut till havs borde många platser fungera bra för vindkraft, säger Daniel Bengtsson.
För att minska risken för att fåglar drabbas vill Birdlife Sverige att vindkraftverken placeras där de beräknas göra mindre skada. Föreningen har vid flera tillfällen lämnat in synpunkter på planerade vindkraftparker och ett exempel är den som planeras nära Natura 2000-området Hoburgs bank och Midsjöbankarna. Här anser Birdlife Sverige att det är en olämplig plats eftersom den ligger mitt i linjen mellan sydspetsarna på Öland och Gotland där många fåglar flyger.
Läs hela den spännande artikeln här.