Daniel Bengtsson, fågelskyddsansvarig BirdLife Sverige.
21 september, 2022
BirdLife vill se momentan nedstängning vid högrisklägen
För över tio år sen utlyste BirdLife Sverige en projektanställning att jobba med vindkraftsfrågor kontra fågelskydd. Undertecknad hade glädjen att få den utlysta tjänsten, och alltsedan dess är vindkraft den enskilda uppgift som tagit den största delen av min arbetstid. Sedan 2016 jobbar jag heltid med allehanda fågelskyddsfrågor och skickar årligen ett stort antal skrivelser, remissvar och överklaganden som i första hand rör placeringar av vindkraftverk som vi anser står i strid med BirdLife Sveriges riktlinjer för vindkraft och befintlig miljölagstiftning.
Det som blivit väldigt tydligt på sistone är att satsningen på havsbaserad vindkraft nu får genomslag i antalet ansökningar, samtidigt som Havs- och vattenmyndigheten fått i uppdrag att ta fram planeringsunderlag som möjliggör ytterligare 90 TWh vindkraft till havs. Trenden är liknande i andra Östersjöländer. Det kan alltså komma att handla om flera tusen vindkraftverk som ska uppföras i en av världens största flyttleder för fåglar.
Bara under den gångna sommaren har BirdLife Sverige svarat på fler än tio remisser gällande havsbaserad vindkraft. En del av de vindkraftparker som nu är uppe på planerings-/beslutsstadiet är onekligen väldigt illa placerade ur fågelskyddssynpunkt. Vi gör i det sammanhanget verkligen vad vi kan för att såväl myndigheter som vindkraftsbranschen ska ta det kollektiva ansvar vi måste kunna kräva av ett samhälle och en industri som påstår sig verka för en bättre framtid. Tillsammans med våra systerorganisationer inom BirdLife International planerar vi att ta fram nya gemensamma ståndpunkter som tydliggör vad som måste göras, och vad som inte är acceptabelt. Just nu pågår också en revidering av våra egna svenska riktlinjer för vindkraft. Resultatet av denna process kommer att presenteras senare i höst.
I grunden har BirdLife Sveriges inställning till vindkraft inte ändrats särskilt mycket under den gångna tioårsperioden. Skyddsvärd natur, platser med hög täthet och/eller mångfald av fåglar, risk för höga kollisionstal och undanträngande av hotade arter är tungt vägande faktorer som måste beaktas vid placering av vindkraftverk. Det finns platser där vindkraftverk helt enkelt inte ska placeras. Skyddade naturområden, liksom oskyddad natur med höga naturvärden, ska undantas från exploatering. Såväl kollisionsdödlighet som habitatförluster kan utgöra hot mot fågelpopulationer, men är också en fråga av etisk karaktär. Vi har ett ansvar gentemot naturen och kommande generationer att placera vindkraftparker där påverkan på naturvärden är så liten som det bara går.
Det vore naivt att tro att den planerade vindkraftsutbyggnaden i Östersjön inte kommer att bli av, därtill är det politiska trycket och behovet av god tillgång till förnybar energi alltför stort. Därför måste vi se till att den blir så skonsam mot fåglar som det bara går. Tillämpning av momentan nedstängning av vindkraftverk har visat sig vara en effektiv metod för att undvika kollisioner. Genom att analysera väderdata och flyttfågelrörelser (med hjälp av till exempel radar) går det att identifiera högrisklägen för när stora koncentrationer av flyttfåglar uppstår. Detta har redan testats i bland annat Nederländerna och det kan verkligen inte anses vara ett orimligt krav för vindkraftsindustrin att förfina tekniken och tillämpa den i full skala. I fråga om budget för den planerade utbyggnaden handlar det om försumbara kostnader. BirdLife Sverige kommer konsekvent att kräva att momentan nedstängning av vindkraftverk ska tillämpas vid högrisklägen. Dessa kommer främst, eller uteslutande, att inträffa vid svaga vindar, vilket torde innebära större chans för acceptans från elproducenternas sida. Och som sagt: på vissa platser är det över huvud taget inte lämpligt att placera vindkraftverk alls.
Daniel Bengtsson