15 september, 2022

Världskongress och 100-årsjubileum

BirdLife International fyller 100 år och aldrig har behovet av fågelskydd varit större. Mänskligheten står inför stora utmaningar där ytterligare förluster av biologisk mångfald och en fördjupad klimatkris måste hejdas. Det är nu vi måste agera, innan det är för sent. ”It’s time” är också BirdLife Internationals paroll under den världskongress som har pågått i Cambridge, Storbritannien, under den gångna veckan. Representanter från ett stort antal av miljöorganisationens 119 partners har funnits på plats för att anta en ny strategi för de kommande åren.


Från BirdLife Sverige har Niklas Aronsson och Eva Mattsson deltagit. Även om utvecklingen på flera håll ser ut att gå i fel riktning finns det också saker att glädjas åt. EU har till exempel, bland annat genom framgångsrikt lobbyarbete av bland andra BirdLife Europe, antagit en restaureringslag som bland annat ska bidra till att få unionens ekosystem i gott skick till 2050. Den europeiska gröna given är ett initiativ av EU-kommissionen som ska se till att EU är klimatneutralt till 2050.


Det är nu viktigt att miljöorganisationer ser till att politiker levererar de beslut som krävs för att det ska kunna uppnås. Den nya strategi som världskongressen beslutade om syftar till starkare samarbeten inte bara mellan BirdLife-partners, utan även med myndigheter, privata företag och banker. Fåglar känner inga gränser och många av arterna tillbringar sina liv i många länder och områden. Genom att fokusera på så kallade ”Flyways” kan samarbete uppmuntras och rastningsplatser, övervintringskvarter och häckområden bättre skyddas.

Under torsdagen avslutas kongressen med en konferens i London, med den något ödesmättade rubriken ”The future of our planet”.

Patricia Zurita, chef för BirdLife International, i talarstolen. Foto: Regina Ray.