14 september, 2022
Därför är BirdLife Sverige med i FSC
BirdLife Sverige har suttit med i FSC:s miljökammare sedan certifieringssystemet bildades 1996. Riksstämman har beslutat att vi ska vara med, ett beslut som grundar sig på att vi genom vårt medlemskap i FSC Sverige har en direkt möjlighet att påverka det svenska skogsbruket i en riktning som gynnar inte bara fågellivet, utan all biologisk mångfald. Vi anser att vi som naturvårdsorganisation bäst bidrar genom att inom samarbetet verka för att FSC-standarden ska generera betydande naturvårdsnytta.
Utan intensivt arbete från BirdLife och WWF (den andra miljöorganisationen som är med i FSC) är det ytterst tveksamt om standarden krävt totalt skydd av nyckelbiotoper, att minst 5% av arealen ska avsättas för naturhänsyn och att den kemiska plantbehandlingen är borta.
Vid den senaste revideringen av standarden gjordes framsteg på miljösidan, trots massiva påtryckningar från såväl politiker som företrädare för skogsbruket. Nyckelbiotoperna har ett fortsatt lika starkt skydd mot avverkning som innan och därutöver krävs nu produktionen får stå tillbaka på ytterligare minst 5% av skogsmarken som istället ska brukas med hänsyn till miljö och/eller sociala värden.
Vidare innehåller den nya standarden krav på att skogssektorns gemensamma målbilder för god miljöhänsyn – som BirdLife varit delaktiga i att utforma – ska följas, större hänsyn ska tas till hotade arter och lövträd i alla delar av skogsbrukscykeln, utvecklade krav för att motverka stora kalavverkningsytor, skiktning ska bibehållas i mycket större utsträckning jämfört med tidigare samt att renskötare får ökad möjlighet att påverka (och även förhindra) planerade skogsbruksåtgärder. Standarden når nu högt över vad den nästan obefintliga lagstiftningen kräver av skogsbruket.
För att systemet ska bli trovärdigt måste efterlevnaden påtagligt förbättras, inte minst vad gäller hänsyn till nyckelbiotoper och andra viktiga miljöer samt hänsyn till hotade arter. Tillsammans med WWF följer vi en handlingsplan som bygger på ett antal strategiska överväganden om vad vi ska fokusera på kortsiktigt och långsiktigt, och hur vi ska gå tillväga. En del i detta är att driva klagomål från miljökammaren där vi ser att vi kan få bra genomslag.
Trots vår besvikelse över nyckelbiotoper som avverkas och andra brister i systemet, måste vi inse att det är främst tack vare det certifierade skogsbruket som det över huvud taget går att få gehör för krav utöver den ytterst lågt satta nivån i SVL. Alla avvikelser till trots så utförs majoriteten avverkningar i enlighet med standarden, vilket gör att det certifierade skogsbruket närmar sig att leva upp till sitt sektorsansvar.
Vill du sätta dig in mer i hur certifieringens standard är uppbyggd och vad FSC-skogsbruket faktiskt måste leva upp till, så hittar du standarden, de hittills beslutade tolkningarna som behandlats och en sammanfattning av förbättringar här.