9 november, 2018

De naturpedagogiska dagarna vid Falsterbo Bird Show 2018

För nionde året i rad genomfördes Falsterbo Bird Show och under alla år har vi erbjudit naturpedagogiska aktiviteter för barn och deras familjer. För åttonde året i rad erbjöd vi dessutom Naturpedagogik för skolor i närliggande kommuner.

 

Under tre dagar tar vi emot ca 1000 barn och ungdomar i åldrarna från förskola upp till skolår nio. Varje klass får ett eget schema med fyra olika aktiviteter som handlar om fåglar, insekter, växter, djurspår, ja allt som kan väcka intresse för fåglar och naturen.

 

Målet med att anordna dessa dagar för eleverna är just att väcka ett naturintresse bland barn och unga människor samt att locka ut dem i naturen där de erbjuds positiva upplevelser. Vi vill också inspirera lärare att arbeta mera med naturen som utgångspunkt och erbjuda aktiviteter som klasserna kan följa upp tillbaka på skolan.

 

Under de tre dagarna före själva Falsterbo Bird show är det ett myller av barn och ungdomar som förflyttar sig mellan olika stationer. De lär sig hantera kikare och får uppleva fåglar och annat på nära håll. – Oj! Kolla vad nära fågeln är! De fångar insekter i håvar vilket först innebär skräckblandad glädje för att efter ett tag övergå till kommentarer som – Kom! Vi måste hitta fler!

 

I år hade vi tur med vädret som var soligt och temperaturen var behaglig nästan ända tills de sista klasserna skulle bege sig tillbaka till skolorna. Bara den sista timmen av de naturpedagogiska dagarna bjöd på lite regn så humöret var på topp alla tre dagarna.

 

Vid håvningen i havet åker skor och strumpor av, byxbenen kavlas upp och så håvas det och det blir ett sökande efter olika havslevande insekter, fiskar musslor och växter.  Både barn och vuxna glömmer tid och rum i jakten på nya arter och de blir ofta förvånade över hur många arter de hittar.

 

En aktivitet som tillkom 2017 där barnen lär sig om lufttryck, hur fåglar och trollsländor flyger, varför fåglar flyger i V-formation har blivit populär. Här tillverkar barnen också sin egen helikopter. Dessa helikoptrar testas sedan över hela området. Barnen springer skrattande runt området och kastar upp sina helikoptrar så att de ska få luft under vingarna och flyga.

 

Vid stationen fågelläten lyssnas det på olika fågelarters läten.  Olika ramsor eller kul anknytningar görs för att barnen lättare ska minnas hur fåglarnas läten. När skatans läte spelas upp kommer ofta till banrens förtjusning nyfikna skator flygande för att se om det dykt upp någon inkräktare.

 

Nytt för i år var vår Bioblitz där barnen fick i uppdrag att leta olika arter av både fåglar, insekter och växter inom ett avgränsat område. Arterna kryssades i på en bricka och det gällde att få en rad och bingo. Även här blev det full aktivet på barnen när de olika arterna skulle upptäckas. – Var hittar vi en viol? – Hur ser en björk ut? – Vad hittar vi för fåglar? På ett lekfullt sätt försökte vi locka barn och unga att upptäcka att det finns ett myller av arter på en relativt liten yta.

 

De årligen återkommande naturpedagogiska dagarna har bidragit till att skolorna i kommunerna som bjuds in har lagt in oss i sin årsplanering och samma skolor återkommer nu år efter år med samma eller nya barn.

 

Att allt detta är möjligt att genomföra beror på engagerade volontärer som med ett leende på läpparna tar emot alla barnen på varje station. Där genomför de den i förväg planerade aktiviteten. I år var också första gången som en volontärutbildning kunde genomföras och tack vare det hade vi väl förberedda volontärer som därmed också proffsigt kunde fängsla barnen och väcka nyfikenheten för naturens alla under.

 

Nästa år firar Falsterbo Bird Show tioårsjubileum och då kommer vi att dels ha speciella jubileumsaktiviteter men också en hel del nyheter att bjuda förskolor och skolor på.
Naturpedagogiska dagarna finansieras av Svenskt Friluftsliv och BirdLife Sverige.

 

Foto: Anette Barr, ansvarig för Naturpedagogiska dagarna.