Fågeldialogen

En digital timme med utbyte och inspiration kring och om arbetet med fågelintresse, fågelskydd, fågelforskning och ledarskap tillsammans med BirdLife Sverige och inbjudna gäster.

 

Onsdagar kl 19.30-20.30

Några av gångerna startar vi tidigare med information eller föreläsning, se nedan vid respektive datum. 

Timmen inleds med en dialog mellan inbjudna inspirerande gäster och därefter följer ett samtal för alla i mötet. Ämnena kan vara smala och är intressanta, oberoende av var i landet man bor. Fågeldialogen är ett forum som stärker det ideella arbetet, nationellt, regionalt och lokalt i våra fågelföreningar genom inspiration och utbyte med varandra. Vi välkomnar både erfarna och nya fågelintresserade som är eller vill komma med i detta viktiga arbete.

 

Programmet för Fågeldialogen hittar du nedan. Länkar läggs ut när det är dags för respektive möte.

4 december kl 19.30
Nu tar vi tag i det här! Hur man kan välkomna barn (i vuxet sällskap) till våra fågelföreningar.


Många är vi som pratar om att naturupplevelser som barn är viktigt inför vuxenlivet. Hur kan vi spela en roll i detta? Hur kan vi skapa roliga och spännande aktiviteter? På denna Fågeldialog inspirerar vi varandra och visar exempel från Naturlänken både i form av material och erfarenheter. Vi samtalar om hur vi hittar fler ledare och peppar varandra. Under 2025 har vi ledarutbildningar på gång, är det något ni önskar?

I det inledande samtalet berättar Anette Barr, projektledare för Naturlänken på BirdLife Sverige, om utvecklingen inom projektet, vad som hänt och vad som är på gång.

Fågeldialogen görs i samarbete med Studiefrämjandet

Tidigare Fågeldialoger

27 november kl 18.30
Habitatmodell för mindre hackspett


Habitatmodeller är ett sätt att förutsäga sannolik förekomst av en fågelart beroende på dess biotop- och landskapskrav. Det krävs kännedom om artens biotopkrav och gärna tröskelnivåer vad gäller artens behov av t.ex. mängd död ved, revirstorlek m.m. För mindre hackspett finns sådana vetenskapligt beskrivna tröskelvärden. Ola Olsson är docent i zooekologi vid Biologiska institutionen vid Lunds universitet som arbetar med att ta fram en habitatmodell för mindre hackspett för hela Sverige, men där modellen har haft sin utgångspunkt för Skåne. Var med och lyssna hur arbetet gått till och hur modellen ka komma att fungera som ett planeringsverktyg för ett hänsynsfullt skogsbruk. Medverkar på dialogen gör även Christer Johansson, sakkunnig i skogsfrågor i BirdLife Sverige som har kunskap om andra habitatmodeller för t.ex. tretåig hackspett och tjäderlekplatser.



20 november kl 19.30
Fåglar i folkbildningen

Träffa Studiefrämjandet. Vårt studieförbund genomgår förändringar och går in i en ny organisation vid årsskiftet. Vid denna fågeldialog får vi besök av Anders Wigren som är vår nationella kontaktperson på Studiefrämjandet och är med i fågelintressekommitténs arbete. Anders berättar om den nya organisationen och vi pratar tillsammans om samverkan på lokal, regional och nationell nivå.



13 november kl 18.30
Om talltitans nedgång och förändringarna i skogen


Talltitan har gått från att vara en av Sveriges vanligaste fåglar till att numera stå på rödlistan. På 40 år har 75 % av populationen försvunnit och utvecklingen är lika dyster i våra grannländer. Caroline Kling, Stockholms Ornitologiska Förening (StOF), har i en universitetsuppsats gått igenom forskningsläget och berättar om vad som kan ligga bakom nedgången, och vilka naturvårdsinsatser som skulle kunna hjälpa talltitan tillbaka.



6 november 18.30
Naturvärdesinventering enligt SIS standarden, vad är det?


Vad innebär det att inventera natur enligt SIS-standard, vad är artvärde och vad är biotopvärde ? Detta och mer därtill kommer John Kvarnbäck (vice ordförande i Skånes Ornitologiska Förening och medlem av Birdlife Sveriges valberedning ) att prata om ikväll. John jobbar med inventeringar av natur efter en standard som togs fram på uppdrag av Svenska Institutet för Standardiseringar (SIS). Länsstyrelser och andra statliga myndigheter kräver oftast att naturvärdesinventeringar följer SIS-standarden för att säkerställa att eventuell exploatering av svensk natur utförs i enlighet med lagstiftning.

Många exploateringar omfattas av metodiken som John berättar om. Välkomna med inspel och frågor kring exploateringar ni känner till. Christer Johansson från BirdLife Sverige är också med i samtalet.



30 oktober kl 19.30
Inför programplanering 2025 - Lyckade aktiviteter, årshjul mm


Dela med er av lyckade aktiviteter, projekt, föreläsningar, kurser, inventeringar som kan inspirera inför 2025 år programplanering i regionalföreningarna. Vad har ni på gång?
Vi på BirdLife Sverige vill höra vad ni i regionalföreningarna har för behov av material ”att stoppa i handen", tänk broschyr eller annat liknande. Vi kommer även att gå igenom det nationella årshjulet och 2025 års kampanj.

I det inledande samtalet medverkar Thomas Birkö från Ångermanlands Ornitologiska Förening och Stina Rigbäck, generalsekreterare på BirdLife Sverige.

23 oktober kl 19.30
Biologiska mångfald ur ett fågelperspektiv


Hur bevarar/återskapar vi mångfald så att vi inte riskerar enfald? Diskuterar vi biologisk mångfald utifrån ett enfaldigt synsätt? Vilken roll kan fågelföreningar och ornitologer ha för att bevara och stärka den biologiska mångfalden? Samtalen och diskussionerna om biologisk mångfald utgår många gånger från risker för utdöende på nationell eller ännu större geografisk nivå. Exempelvis i den svenska rödlistan. För att tackla riskerna för storskaligt utdöende måste vi öka fokus på att utdöende alltid börjar lokalt. Hur jobbar vi för att få in detta tänk i fågelskyddet och det aktiva arbetet med biologisk mångfald? Vad görs i dag i er förening eller i ert lokalområde?
Med i det inledande samtalet är Martin Green, Skånes Ornitologiska förening och Svensk fågeltaxering och Johan Wallander, fågelskådare och jobbar som Miljömålssamordnare på Jordbruksverket



16 oktober 18.30
Certifiering av skog inom FSC


En revision av FSC-standarden för skogsbruk startar hösten 2024. FSC är en standard för skogsbrukscertifiering. BirdLife Sverige utgör tillsammans med WWF miljökammaren i FSC. Skogscertifiering innebär att en oberoende part intygar att skötseln av skogen lever upp till krav enligt en viss standard. FSC har standarder för skogsbruk och spårbarhet. Arbetet med en revidering av den nuvarande FSC-standarden för skogsbruk som antogs 2020 kommer att påbörjas under hösten. Under mötet kommer vi att berätta om de fokusområden som BirdLife och WWF enats om att driva i revideringen av den nya standarden.

Alla är välkomna att lämna synpunkter och förslag på detta arbete vid denna fågeldialog. Medverkar gör Åke Persson som är styrelseledamot i FSC:s styrelse och Christer Johansson fågelskydd som är suppleant i standardkommitten och är anställd på BirdLife Sverige som sakkunnig fågelskydd (skog och våtmark).



9 oktober kl. 19.30
Fåglar i färg och form

I kvällens Fågeldialog kommer vi att prata om fåglar i färg och form, där Kajsa Grebäck inleder med att berätta om erfarenheter och funderingar kring naturmöten utifrån papper och penna, ull, silvertråd mm och hur hon använder sig av detta på guidningar. Hon berättar även om "Lär känna natur genom att teckna" och fågelkroki.
Sedan kommer samtalet att handla om allt från att inspireras av fåglar i skapandet och konsten till att använda färg och form för att lära sig om fåglarnas beteenden, miljöer och artbestämning. Det kan också handla om val av material eller annat, det beror på er som kommer till kvällens Fågeldialog.



2 oktober kl 18.30
Arctic Flyaways


Mia Ericsson och Daniel Bengtsson från BirdLife Sverige berättar om Arctic Flyways, ett projekt som BirdLife Sverige driver i samarbete med WWF. Ett viktigt syfte är att kartlägga och skydda vadarfåglars häckplatser och flyttvägar. För det används sändare som bärs av myr- och småspovar fångade i Tavvavuoma. Vi kan nu visa hur de förflyttat sig från norrländska myrmarker till tidvattenstränder i Storbritannien och Västafrika.

Efter presentationen samtalar vi om flyttfåglar, biotoper och EuroBirdwatch.

Fåglarna känner inga gränser och 5–6 oktober genomförs EuroBirdwatch. Ett tillfälle för dig och er förening att förena skådningen med nytta i fågelskyddsarbetet.


Mötes-ID: 341 108 654 446 Lösenord: B6bh2C

25 september kl 19.00
Fågelskydd ur ett europeiskt perspektiv, inför Euro BirdWatch24

Denna Fågeldialog är på engelska.
I kväll har vi med oss Birgit Gödert-Jacoby från "Natur&ëmwelt ", vår BirdLife partner i Luxemburg.Hon arbetar med olika projekt, utställningar och kampanjer, bland annat organiserar hon EuroBirdwatch i Luxemburg sedan starten. "Natur&ëmwelt" har fem gånger fungerat som European Birdwatch-Center och sammanställt resultaten från alla europeiska länder. I år genomförs EuroBirdwatch 5–6 oktober.

Birgit kommer att inleda diaologen tillsammans med Niclas Lignell, fågelskyddssamordnare på BirdLife Sverige. Samtalet kommer att beröra hur olika länder jobbar under EuroBirdwatch och på vad har vi i Europa har gemensamt , tex arter, habitat och fågelskydd.




18 september
Hur får ni tillsammans med Ungdomsskådarna fart på regional ungdomsverksamhet?

Ungdomsskådarna består av fantastiska ungdomar som hjälps åt att arrangera roliga läger, ekoskådning och andra aktiviteter. De har även ett aktivt nätverk som kopplar ihop unga fågelintresserade runt om i landet. På några ställen i landet finns även regionala grupper med Ungdomsskådare, vilket vi önskar se på fler platser. Vad kan regionalföreningarna göra och vad görs idag? Vad behövs för att det ska komma igång? Vilket stöd kan föreningarna få från BirdLife Sveriges Ungdomsskådarna och kansliet?


Av de svenska skådarna utgör ungdomarna en hyfsat liten men mycket viktig del. För att säkra BirdLife Sveriges och den svenska fågelskådningens framtid bildades Ungdomsskådarna i samband med BirdLife Sveriges årsmöteshelg våren 2000. Målet med Ungdomsskådarna är att intressera fler unga att börja med fågelskådning och att ge de redan inbitna en chans att träffa andra likasinnade i samma ålder, och på köpet lära sig mer om fåglar.


11 september
Nya i regionalföreningarnas styrelser, vad förväntas?

Att ha ett förtroendeuppdrag är fint, men vad innebär det? Vad förväntar du dig och vad förväntar sig andra av dig? Hur ni jobbar i de olika regionalföreningarna är olika. Vi hoppas att både du som gamla föreningsräv och du som är ny kommer med i denna Fågeldialog och delar med dig av dina erfarenheter och frågeställningar.


Kjell Carlsson, med erfarenheter från regionalföreningen i Östergötland och nu ordförande i BirdLife Sverige och Maarten Hillenaar ny ordförande i Wermlands Ornitologiska Förening är med i det inledande samtalet.


4 september Tid för studiecirkel och annan folkbildning

Nybörjare eller fågelnörd alla kan vara med. Hur kan du lägga upp en studiecirkel? Hur gör du för att starta en kamratcirkel? Hur kan man samarbeta med Studiefrämjandet? Kom med dina frågor, funderingar och dilemman. Dela med dig av erfarenheter av upplägg och material. Passa på att testa en idé. Vi visar material allt från Börja skåda fågel till mer fördjupande tips på litteratur.



28 augusti Åldersbestämning vid ringmärkning, om ruggningens grunder. Obs extra! Start kl 18.00

Åldersbestämning av fåglar är en central del av datainsamlingen vid ringmärkning. Med korrekta åldrar i protokollen öppnas möjligheter att registrera tidsmässiga och rumsliga skillnader i uppträdandet, häckningsframgångar, vinteröverlevnader m.m. Ikväll ska vi prata om systemet kring våra tättingars ruggningsmönster och hur detta kan användas för att avgöra hur gammal en fågel är. Föredraget Föredraget hålls av Magnus Hellström (Ottenby fågelstation) och riktar sig både till nybörjare och till erfarna ringmärkare som vill fräscha upp sina kunskaper i ämnet. Det är bra om du på förhand känner till namnen på fåglarnas olika fjädergrupper, men i övrigt krävs inga särskilda förkunskaper - vi tar det från början!



29 maj Sommarens bästa fågellokaler

Vårens sista Fågeldialog bjuder på ämnet ”sommarens bästa fågellokaler”. Vi vill gärna höra dig berätta om dina favoritlokaler. Passa på att både få och ge tips inför sommarens semesterplaner. Hur hittas de mindre kända platserna? Har du tips på lokaler som vi kan ta oss till utan bil? Var gärna på mötet via mobilen om du är ute och skådar, med direktrapport från en av dina fågellokaler. Vi kommer också att prata om hemsidan Svenska fågellokaler.



22 maj Biologiska mångfaldens dag ur fågelperspektiv

Hur bevarar/återskapar vi mångfald så att vi inte riskerar enfald? Diskuterar vi biologisk mångfald utifrån ett enfaldigt synsätt? Vilken roll kan fågelföreningar och ornitologer ha för att bevara och stärka den biologiska mångfalden?


Samtalen och diskussionerna om biologisk mångfald utgår många gånger från risker för utdöende på nationell eller ännu större geografisk nivå. Exempelvis i den svenska rödlistan. För att tackla riskerna för storskaligt utdöende måste vi öka fokus på att utdöende alltid börjar lokalt. Hur jobbar vi för att få in detta tänk i fågelskyddet och det aktiva arbetet med biologisk mångfald? Vad görs i dag i er förening eller i ert lokalområde?

Med i det inledande samtalet är Martin Green, Skånes Ornitologiska förening och Svensk fågeltaxering och Johan Wallander, fågelskådare och jobbar som Miljömålssamordnare på Jordbruksverket.

15 maj Från fågelintresserad till medlem

Nu är det högsäsong för fågelskådning och många av oss är ute i fält. Vi möter inte bara fåglar utan även andra som gillar att vara ute i naturen. Tänk att en och annan fågelintresserad person inte är medlem - ännu. En kväll för dig som tycker det är viktigt att vi ökar medlemsantalet.


En del är bra försäljare, andra känner sig obekväma i den rollen. Vad har försäljartyperna för knep att dela med sig av? Andra vägar till medlemsvärvning t.ex. Hur ställer jag öppna frågor så de själva kommer på att de vill bli medlemmar? Varför vill vi att fågelintresserade ska vara medlemmar? Värvarmaterial - behöver man det och i så fall vad?

I det inledande samtalet; Peter Berglin, en av våra bästa medlemsvärvare och mångårig volontär i BirdLife Sverige och Stina Rigbäck, generalsekreterare på BirdLife Sverige som berättar om nuläget när det gäller medlemsutvecklingen mm.

24 april Skåda fågel med örat - nytt studiematerial

kl 19.30

I kvällens Fågeldialog berättar Petter Lindström från Synskadades riksförbund i Uppsala och Ulrik Lötberg från Upplands Ornitologiska Förening om hur de genomförde en studiecirkel tillsammans. Vi kommer att samtala om konsten att lära sig fågelläten och tillgänglighet både när det gäller aktiviteter och material. Vad behöver vi kunna och känna till? Och självklart erfarenhetsutbyte mellan alla som deltar i kvällens Fågeldialog. Vi kommer att ge en kort presentation av den nya studieplanen Skåda fågel med örat. Det här är en studiehandledning för att höra fåglar tillsammans i en studiecirkel som är framtaget i ett samarbete mellan Synskadades Riksförbund, SRF, BirdLife Sverige, ABF och Studiefrämjandet. Med i kvällens samtal är även Kjell Andersson cirkelledare och författare.


l

Dagens möte är på Teams, eventuellt kan du behöva Mötes-ID: 310 297 848 101 och Lösenord: uzrZKi

17 april Naturens väl och ve på spel

kl 18.30

Kanske har läget för naturen aldrig sett så dystert ut som nu. Klimatförändring, försämrad biologisk mångfald och en politisk opinion som går i motsatt riktning mot vart vi i BirdLife Sverige vill gå. Därför är det viktigare än någonsin att du, som bryr dig om fjällgås, fetörtsblåvinge och fältvädd, röstar i det stundande valet till Europaparlamentet (9 juni). Niklas Aronsson och Daniel Bengtsson berättar om hur EU har påverkat naturskydd i stort och fågelskyddet specifikt på olika sätt. Varför är det så viktigt att naturrestaureringslagen röstas igenom? Hur står sig Sveriges lagstiftning jämfört med EU:s. Kan vi göra som vi vill eller måste vi lyda besluten i Bryssel?


Efter en genomgång tar vi en kort paus och 19.30 är det fritt fram att diskutera EU-valet och vad det innebär.

10 april Artskyddsförordningen

Information/föreläsning kl 18.30-19.15, paus 19.15-19.30 och samtal och frågor 19.30 - 20.30


Både debatten och rättsutvecklingen kring skogen/skogsbruket är intensiv och BirdLife Sverige deltar aktivt på många olika sätt. Daniel Bengtsson och Christer Johansson berättar under denna fågeldialog vad som händer och hur vi jobbar, följt av ett gemensamt samtal med alla som vill vara med och delge erfarenheter, åsikter eller ställa frågor. Tanken är att alla som är med ska lära sig och förstå grunderna i artskyddslagstiftningen, vilka delar som vi oftast tar stöd i och hur vi kan hjälpas åt för att stärka naturskyddsarbetet. Vi vill höra hur ni ser på situationen i skogen, hur ni kan/vill vara aktiva och vilket uppbackning ni önskar få från oss!

3 april kl 19.30 Våtmarker


Regeringen har tydligt gått ut och sagt att åter vätning är högprioriterat när det kommer till klimat och naturvårdsåtgärder. Kvällens dialog inleds med ett samtal mellan Christer Johansson och Niclas Lignell där de diskuterar hur detta passar in i vår verksamhet och vilka områden som är aktuella. Vart skall vi prioritera – skogen, jordbruket och hur ser den bästa återvätningen ut ? Var kommer fåglarnas våtmarker in i detta och vad kan vara bra att tänka på för att de skall gynna våra våtmarkslevande fågelarter ? våtmarker som gynnar fågellivet!

Efter detta inledande samtal på 20 minuter är ordet fritt och vi delar med oss av våra tankar kring återvätning och våtmarksfrågor och hur vi som kan hjälpas åt mellan olika föreningar och projekt för få ett landskap med fler våtmarker som gynnar fågellivet!

27 mars kl 19.30 Sjöfågelinventering och inventeringskonceptet


Inventering av sjöfåglar under häckningstid i alla former av våtmarker. Detta är ett samarbete mellan Birdlife Sverige, samtliga regionalföreningar och Svensk Fågeltaxering. Syftet är att samla in data som i första hand kan användas för att beräkna trender för våtmarksfåglar, dvs. att följa populationsförändringar över tiden. Funderar du på eller bestämt att du ska vara med på årets sjöfågelrutter? Under kvällen finns utrymme för frågor, erfarenhetsutbyte för er som varit med förr och information till er som är nya. Hur kan sjöfågelrutter kombineras med artprojekt som t.ex. projek lom? Hur får vi en ömsesidig nytta? Vi kommer även att prata om hur ni som är vana kan introducera nya inventerare. Vi startar med att Niclas Lignell på BirdLife Sverige och Martin Green från Svensk fågeltaxering ger en kort information om årets upplägga av Sjöfågelrutterna.

20 mars Skåda fågel med örat - nytt studiematerial
Extra vi startar kl 18, med en genomgång av materialet


I kvällens Fågeldialog kommer vi att presentera den nya studieplanen Skåda fågel med örat. Det här är en studiehandledning för att höra fåglar tillsammans i en studiecirkel och är framtaget i ett samarbete mellan Synskadades Riksförbund, SRF, BirdLife Sverige, ABF och Studiefrämjandet.

l

Handledningen riktar sig i första hand till dig som leder cirkeln och den innehåller både förslag på upplägg och tips på hur du kan tänka för att göra cirkeln tillgänglig för deltagare med synnedsättning.

Med i kvällens samtal är Petter Lindström från Synskadades riksförbund i Uppsala, Pethra Andersson från ABF och från Studiefrämjandet Anders Wigren och Kjell Andersson cirkelledare och författare.

l

Vi kommer att prata om konsten att lära sig fågelläten och tillgänglighet både när det gäller aktiviteter och material. Vad behöver vi kunna och känna till? Och självklart erfarenhetsutbyte mellan alla som deltar i kvällens Fågeldialog.

13 mars Ringmärkning - Ringer’s DigiGuide


Ringer’s DigiGuide, eller i mer vardagligt tal ’Digiguiden’ är en webbaserad guide för ålders- och könsbestämning av svenska fåglar, utgiven av Ottenby fågelstation. Guiden är engelskspråkig och riktar sig i första hand till ringmärkare i Nordeuropa, men vem som helst med intresse för ålders- och könsbestämning av våra fåglar har roliga och nyttiga saker att hitta här. Ett 50-tal arter finns färdigbyggda och presenterade med ändamålsenliga beskrivningar och högupplösta fotografier, men fler läggs ut i takt med att de färdigställs. Under kvällen tar vi en gemensam titt på guiden och lär oss hur den är uppbyggd för att på bästa sätt hjälpa dig att ålders- och könsbestämma din fågel.

l

Magnus Hellström, chef på Ottenby fågelstation, BirdLife Sverige och Gittan Matsson samordnare för enskilda ringmärkare i Sverige är med i det inledande samtalet.

6 mars Börja skåda fågel - Boksläpp


Börja skåda fågel av Eva Stenvång Lindqvist och Gigi Sahlstrand utkom för första gången 2010 och blev snabbt en uppskattad bokklassiker för nya och aspirerande fågelskådare. Boken är en lättillgänglig introduktion till fågelskådning som fritidssysselsättning. Den tar upp fågelskådningens dragningskrafter och utmaningar, kan användas som grundkurs för artbestämning i fält och listar allt nybörjaren behöver veta om utrustning, fågelskydd, föreningsliv och historia.

l

Två upplagor har sålt slut genom åren och nu är den tredje, lätt uppdaterade upplagan här! Dessutom berikad med ny kostym i form av flexoband, vilket innebär en mjukare pärm bättre lämpad för studier i fält, att ha med i bilen eller i ryggsäcken. Vi firar boksläppet tillsammans med författarna i denna fågeldialog, som inleds med ett samtal om vägen in i fågelskådningen. Vi välkomnar både nya och erfarna fågelskådare för ett dynamiskt samtal fyllt av tips och inspiration till vårens skådning och studiecirklar!

28 februari IBA kampanj Extra start 18.30


18.30 Berättar Niclas Lignell från BirdLife Sverige kort om vad IBA är och om upplägget av årets kampanj som handlar just om IBA (Important Bird and Biodiversity Area). Det som primärt kommer att beröras är : Varför en kampanj ? Till vilka vänder sig kampanjen och vad är syftet med den?

l

Kl 19.30 startar Fågeldialogen. Då samtalar vi om Regionalföreningarnas möjlighet till medverkan och dina möjligheter som enskild medlem att hänga på kampanjen!

21 februari Bemötande av hat och hot


När vi får genomslag i domstolar och media vad gäller fågelskyddet så blir vi glada. Samtidigt finns det andra aktörer som inte uppskattar att fokus på natur- och fågelskydd har ökat på senare år, och som gärna går till motattack på insidarsidor, via e-post, på sociala medier eller i jakt- och skogspressen. Debatt och diskussion är en sak, men ibland går det överstyr och blir elakt eller hotfullt.

l

Hur hanterar vi det? Om enskilda inventerare känner sig utsatta för hat och sabotage, om ledarskribenter raljerar eller eller hånar naturvårdsengagemanget hos anställda eller volontärer, om hotfulla meddelanden kommer från jägarhåll eller från militanta jaktmotståndare - vad gör vi då? När polisanmäler man, hur kan man stötta den som blir utsatt, och vad får man tåla som individ eller organisation? BirdLife Sverige arbetar med att ta fram riktlinjer för att hantera hat och hot, och här vill vi gärna höra hur frågan upplevs på den regionala eller lokala nivån." Lotta Berg, ordförande i BirdLife Sverige, är med i det inledande samtalet.

14 februari Tornseglare - Takbyggnationer och fasadrenoveringar är problem för våra rödlistade tornseglare. Extra Kl 18.00 Keeping Our Swifts - A bird that you can help - Swifts & Urban biodiversity, föredrag av Edward Mayer

Extra Kl 18.00

Föredrag på engelska. Keeping Our Swifts - A bird that you can help - Swifts & Urban biodiversity, föredrag av Edward Mayer.

Missa inte att höra Edward Mayer, grundaren av Swift Conservation, berätta om hur tornseglarna är beroende av våra byggnader för sina boplatser, vilka problem som finns samt vad vi kan göra för att uppmärksamma och bevara boplatserna för seglarna. Edward har ägnat mer än 20 år åt bevarandet av tornseglare efter att han såg hur populationen i London minskade drastiskt. Han har inspirerat till att många tornseglarprojekt har startat och han har lång erfarenhet av samarbete med olika aktörer för att skydda tornseglarna och urban biologisk mångfald. Låt oss inspireras av en av Storbritanniens tornseglarexperter, se mer information och vägledning på https://www.swift-conservation.org/ .

l

Kl 19.30 Efter föredraget startar Fågeldialogen. Hur kan vi hjälpa tornseglarna? Tornseglare är rödlistad i kategorin starkt hotad (EN) och vid nybyggnation, takomläggningar samt fasadrenoveringar förstörs många möjliga boplatser. Vi behöver sprida kunskap samt öka samarbetet med olika instanser för att finna bra lösningar på problemet.

7 februari Vad händer i Studiefrämjandet och inom folkbildningen?


Stora nedskärningar inom folkbildningen och stor omorganisation i vårt studieförbund, Studiefrämjandet kommer att påverka oss i fågelföreningarna, men hur? Hur kan fortsatta samarbeten se ut lokalt, regionalt och nationellt? Vi kommer att samtala om demokrati, vad finns för behov och hur gör vi ett fortsatt bra folkbildningsarbete? Andrea Rodrigues, förbundschef på Studiefrämjandet och Kajsa Grebäck, BirdLife Sveriges kontaktperson till Studiefrämjandet, inleder samtalet.

31 januari Berguvar och eldöd. Extra 18.30 Föreläsning


Extra 18.30 Föreläsning med Arne Hegemann. Elledningar kan ställa till olika problem för fåglar. Medan stora kraftledningar orsaker framförallt dödlighet genom kollision, står mindre eldledningar, det såkallade lokalnät, för dödlighet genom kortslutning när fåglar använder stolpar som sittplatser. Den här kvällen fokuserar vi på eldöd genom kortslutning och i föredraget förklaras problemet och visas vilka åtgärder som kan lösa problemet. En art som drabbas särskilt hård av kortslutning på elstolpar är berguv och jag berättar om orsaken och konsekvenserna för populationen och visa positiva och negativa exemplar på elstolpar. Samarbete med elbolag för att minska dödligheten spelar en avgörande roll om vi vill lösa problemet.

19.30 I Fågeldialogen kommer vi att diskutera vad enstaka personer, fågelklubbar eller regionalföreningar kan göra för att få elledningar säkrat.

24 januari Vinterfåglar inpå knuten


I kvällens Fågeldialog svarar vi på frågor och delar erfarenheter kring helgens stora evenemang Vintefåglar inpå knuten. Vi samtalar om allt från hur man rapporterar till fågelmatning. Vi delar även med oss av pedagogiska tips till lokala aktiviteter.

17 januari Rapportera till artportalen i mobilen


Börja det nya året med att lära dig något nytt ! Under en fågeldialog i höstas då vi pratade hur man kommer igång att rapportera i artportalen lyftes frågan om hur man rapporterar via mobiltelefoner. Ikväll kommer vi att prata om och visa några användbara verktyg och appar. I det inledande samtalet kommer Johan Karlsson och Niclas Lignell från BirdLife Sverige att visa hur Checklistan, som är artportalens egna mobila rapportverktyg, fungerar och visa hur man kommer igång med den..

20 december OBS vi startar kl 18.30 Skogens nyfikna glädjespridare lavskrikan och andra skogsfåglar


OBS vi startar kl 18.30 Föredrag om lavskrikor. Åke Englund och Calle Zetterlund berättar om sitt arbete med lavskrikor i Hälsingland och om lavskrikans ekologi, revirstorlek, landskapskrav etc. De tar även upp sina tankar om hur skogsbruk skulle behöva ta hänsyn för att arten skall kunna finnas kvar.

Kl 19.30 Kvällens Fågeldialog handlar om personliga möten med skogens fåglar. I det inledande samtalet får vi höra Åke Englund och Calle Zetterlund från Hälsingland, kort berätta om möten med lavskrikor, skogens nyfikna glädjespridare. Därefter delar vi med oss av egna fågelupplevelser från inventeringar och utflykter i skogarna. Vi kommer även att prata om fågelintresserades roll för skogsfåglarna.

13 december Vinnande koncept – att ha verksamhet tillsammans med barn och vuxna hur får vi till det


Utbyte av tankar och erfarenheter kring hur man kan genomföra fågelaktiviteter med blandade åldrar. Här tipsar vi varandra inför vårprogrammet; vinterfåglar inpå knuten, holkbyggen och fågelskådningens dag. Hur kan samarbeten se ut med skolor, förskolor, fritidshem och andra organisationer? Anette Barr som är projektledare på BirdLife Sverige kommer att berätta om projektet Naturlänken och hur fågelföreningar kan använda materialet som tas fram. Ta med glögg, pepparkakor, lussekatt och tänd ett ljus så vi får en stämningsfull stund tillsammans.

6 december Vinterfåglar inpå knuten - ett arrangemang som engagerar tusentals fågelvänner


Hur kan regionföreningar och andra fågelklubbar skapar arrangemang och engagemang kring Vinterfåglar inpå Knuten 26-29 januari. Dela med dig av era erfarenheter och testa nya idéer under denna Fågeldialog. Vi inleder med att Johan Karlsson berättar om hur de genomfört lyckade aktiviteter i anslutning till helgen, i Västmanlands Ornitologiska Förening. På hemsidan vinterfaglar.se kan du läsa om Vinterfåglar inpå Knuten.

29 november Planerade projekt och projektidéer inför 2024 i fågelklubbar och regionalföreningarna.


I kväll har ni möjlighet att testa projektidéer, dela med er av erfarenheter och inspireras av andra. I det inledande samtalet berättar Debora Arlt, från Upplands OF, om en projektidé angående tornseglare i urbana miljöer och Baltasar Pinheiro om ett lyckat berguvprojekt där Upplands OF samarbetat med BirdLife Sverige. Med är även Mia Ericsson, projektansvarig på BirdLife Sveriges, som svarar på frågor och ger tips på finansiärer, samarbeten och hur kansli kan vara behjälplig.

22 november Artskyddsförordningen och skogen


Vad har BirdLife Sverige gjort? Hur jobbar vi vidare? Hur kan regionalföreningar och enskilda medlemmar hjälpa till? Inleder kvällens fågel dialog gör Daniel Bengtsson och Christer Johansson som jobbar intensivt för att skapa bättre förutsättningar för skogens fåglar, bl.a. med hjälp av habitatmodeller och juridik.

15 november Inventeringar och mentorskap


Hur hittar vi nya inventerare och ingångar till att börja inventera? Hur kan vi jobba med mentorskap? Hur kan vi stötta varandra? Ronnie Lindqvist, Närkes OF berättar om exempel på inventeringskurser de genomfört i Örebro. Anders Waldenström, Ölands OF, svarar på frågan: Varför lyckades det så bra med att hitta inventerare till Mittlandsskogen? Med på kvällens Fågeldialog är även Kajsa Grebäck, verksamhetsutvecklare på BirdLife Sverige. Hon berättar om ett koncept som BirdLife Sverige ska tas fram för att underlätta arbetet med att introducera nya inventerare.

8 november Ringmärkning Rovfåglar och ugglor


I kvällens fågeldialog kommer vi att fokusera på ringmärkning av rovfåglar och ugglor. I första han vänder vi oss till dig som ringmärker, men även du som är nyfiken på ämnet är välkommen att delta. I det inledandesamtalet är Lars-Ove Nilsson som driver ett kattuggleprojekt i Västergötland och Thomas Andersson ringmärker fiskgjusar i Falkenberg. Båda har mycket lång erfarenhet av uggle- respektive rovfågelmärkning.

1 november Fågel och folkhälsa - bidrar fågelskådning till fysisk aktivitet?


Sverige tillhör de länder i världen där befolkningen är som mest stillasittande. Vi tillbringar 70 procent av vår vakna tid sittande eller liggande. Endast var tionde 15-årig flicka når upp till rekommendationerna för fysisk aktivitet. Studier visar att andelen vuxna svenskar med nedsatt kondition nästan har fördubblats mellan åren 1995-2017. Aldrig i historien har vardagsrörelsen varit så liten som nu. I BirdLife Sveriges stadgar står det att en av våra uppgifter är att hos allmänheten väcka och underhålla intresset för fågellivet, naturen och ett aktivt friluftsliv.

I kvällens fågeldialog kommer vi att fokusera på fågelintresset som en del av ett aktivt friluftsliv. Hur ser de rumsliga förutsättningarna ut och kan fågelskådning bidra till mer fysisk aktivitet?

Mir Grebäck von Melen från Center för idrotts- och friluftsanläggningar vid Center för idrottsforskning deltar med sina frågor och perspektiv.

25 oktober Ringmärkning - varför, hur och utmaningar.


Den här träffen vänder sig i första hand till dig som är enskild ringmärkare och ringmärker fåglar vid höst- och vårflyttning, CES-projekt, holkmärkning och andra liknande projekt. I det inledande samtalet är Gittan Matsson med och pratar om CES-märkning samt Ulrik Lötberg om höst- och vårmärkning. Vi kommer att ta upp olika typer av ringmärkning, hjälp vid köns- och åldersbestämning och tips på bra utrustning och ringmärkarmaterial.

En stor del av timmen ägnas åt erfarenhetsutbyte och frågor. Fundera gärna ut en sak du kan delge andra och en fråga som du har om ringmärkning.

18 oktober Våga kasta dig ut i det okända och led naturguidningar


Vi är några som inte förstår varför inte fler vill hålla exkursioner/utflykter och studiecirklar. Det som är så kul att få dela med sig av sitt intresse och kunskaper i kombination med att vara ute och lära sig mer tillsammans med nyfikna deltagare. Det finns många som vill delta men för få ledare, så det behövs verkligen fler runt om i landet som blir cirkelledare och fågelguider. I kvällens Fågeldialog vänder vi oss till er erfarna natur/ fågelguider och personer som är nyfikna och funderar på att börja leda grupper ut i naturen. Vi kommer att prata om vad som "krävs" för att bli utflyktsledare/guider och hur du kan utveckla ditt ledarskap. Vad önskar du för stöd för att starta?

I det inledande samtalet har vi med oss Eva Sandberg, föreståndare på Centrum för naturvägledning(CNV) på SLU, Anette Barr projektledare Naturlänken på BirdLife Sverige, Monica Pedersen Årets Silvertärna och Rapphönan Skåne och Kajsa Grebäck verksamhetsutvecklare på BirdLife Sverige och naturguideutbildare.

I

11 oktober Riktlinjer för vindkraft


BirdLife Sverige kommer under hösten att uppdatera föreningens riktlinjer för vindkraft. Vi bjuder in till samtal kring detta. Daniel Bengtsson, fågelskyddsansvarig på BirdLife Sverige, ansvarar för revideringen och inleder samtalet.

I

4 oktober Ekoskådning och fågelskådning som tävlingsform


Vi delar med oss av bästa tipsen när det gäller eko-skådning. Dessutom samtalar vi om artrally, ekorally, sockenskådning, kommunrally mm. samt om hur man kan använda https://artrally.birdlife.se/

I det inledande samtalet berättar Kent Halttunen om ekoskådningen i Närke som pågått i 11 år, och Artracet som de genomfört sedan 1990 och Hugo Karström från Ungdomsskådarna, som berättar om helgens ekorally mm.

27 sep Att välja rätt kikare


Som fågelskådare och ledare/guider stöter vi ofta på frågan från deltagare "Vilken kikare ska jag köpa?" Hur svarar ni? Vad rekommenderar du? Har ni lånekikare i föreningen? Markus Tallroth VD på Naturbutiken är med i samtalet och berättar om de senast och vilka tips de brukar ge kunderna när de ska köpa sin första kikare eller uppgradera sig.

I

20 sep Inför Euro Birdwatch2023 – hur rapportera i artportalen.


Onsdagen den 20 september kl 18.15-19.15, inför EuroBirdwatch23, som är 30 september -1 oktober, arrangerar vi i BirdLife Sverige en digital introduktionskväll för dig som skådar fågel och ännu inte börjat rapportera i Artportalen. Niclas Lignell och Johan Karlsson berättar om hur du rapporterar och varför det är viktigt att rapportera dina fågelfynd i Artportalen.

I

kl 19.30 har vi en fågeldialog då vi pratar om fågelföreningarnas arrangemang under EuroBirdwatch och tipsar varandra om hur man kan genomföra ett bra arrangemang. Dessutom diskuterar vi hur man kan visa rapporterna och introducera nya att börja rapportera sina observationer i Artportalen. I det inledande samtalet är Anders Lundquist med och berättar om bakgrunden till Euro Birdwatch och Johan Karlsson om hur de i Västmanland jobbar med publika aktiviteter.

I

13 sep Höstens första fågeldialog om fågellokaler för bra skådning


Vart ska vi åka och skåda i höst? Vi ger varandra tips på bra fågellokaler i Sverige och hur man tar sig dit med och utan bil. Vi delar även med oss av lite pedagogiska tips inför höstens fågelutflykter. Avslutningsvis tipsar vi varandra om ställen att åka till som kan vara med i kommande exkursionsprogram. Varför ska andra fågelföreningar göra resor till er? Kanske kan det bli ett samarrangemang mellan en lokal fågelförening och en ditrest.

I

31 maj Sydligkärrsnäppa och vadarmarker


Hur ska vi arbeta för att få tillbaka en stabil population av sydlig kärrsnäppa och förbättra för tillvaron för våra strandängsvadare? BirdLife Sverige och Nordens Ark driver bevarandeprojektet ”En sista utväg för den sydliga kärrsnäppan”. I kvällens Fågeldialog startar vi med att Eleonor Karlsson från BirdLife Sverige berättar om hur det går i projektet med inventeringar, voljärer och insamling av ägg. Där efter utbyte och tankar kring vadare och deras livsmiljöer. Välkomna att dela med er av projekterfarenheter, bolla idéer mm.

I

24 maj Att starta en ungdomsgrupp


Under senaste året har det startat flera ungdomsskådargrupper på olika orter i landet. I kvällens Fågeldialog pratar vi om hur man gör för att nå ut till ungdomar. Hur får vi det första steget att inte kännas så stort? Hur ska man våga när det inte känns som att det finns något hopp? Vi kan även diskutera hur man förvaltar ungdomsgruppen.

Markus Qvarfordh från Ungdomsskådarna och Ola Svensson från Skånes Ornitologiska Förening är med i det inledande samtalet och berättar om hur de i Skåne tog de första steget till att starta en ungdomsgrupp, hur de fick kontakt med ungdomarna och hur de fick bollen i rullning.

I

10 maj Nu startar årets sjöfågelinventeringar


Sjöfågelrutterna - Inventering av sjöfåglar under häckningstid i alla former av våtmarker Detta är ett samarbete mellan Birdlife Sverige/samtliga regionalföreningar och Svensk Fågeltaxering. Syftet är att samla in data som i första hand kan användas för att beräkna trender för våtmarksfåglar, dvs. att följa populationsförändringar över tiden.

Funderar du på eller bestämt att du ska vara med på årets sjöfågelrutter? Under kvällen finns utrymme för frågor, erfarenhetsutbyte för er som varit med förr och information till er som är nya. Vi kommer även att prata om hur ni som är vana kan introducera nya inventerare. Vi startar med att Niclas Lignell på BirdLife Sverige och Martin Green från Svensk fågeltaxering ger en kort information om årets upplägga av Sjöfågelrutterna.

I

3 maj Fina fågellokaler


I kväll ska vi prata om bra fågellokaler. Här får du chans att berätta om dina favoritlokaler. Hur hittar en till mindre kända platser? Har ni tips på lokaler som en kan ta sig till utan bil? Var gärna med även om du är ute och skådar, så får vi direktrapport från en av dina fågellokeler. Vi pratar även om hemsidan Svenska fågellokaler.

26 april Ljudboxar och paraboler


Erfarenhetsutbyte av teknisk utrustning vid inventeringar mm och hur man kan använda dem. Dela med dig av dina erfarenheter. Var får man tag på grejer? Med i samtalet är Markus Tallroth VD Naturbutiken, som även berättar vad som finns här.

19 april Restaurering av natur och Program för fågelskydd och naturvård


Extra startar kl 18.30

Inledande berättar Daniel Bengtsson och Kjell Carlsson från BirdLife Sverige om innehållet i Programmet för fågelskydd och naturvård och om vem som gör vad.

Fågeldialogen 19.30: Utbyte av tankar kring hur tar vi oss an arbetet med fågelskydd och naturvård? Hur stärker vi arbetet och hittar synergier nationellt, regional och lokalt?

12 april IBA områden – Vad är det och hur jobbar vi med dem?


Ett samtal för dig som vill skydda natur.

Niclas Lignell, fågelskyddsamordnare på BirdLife Sverige inleder samtalet.

5 april Mångfaldens trädgård


Vi startar kvällens Fågeldialog med att presentera vårt förlag Aviums nya bok ”Öländska trädgårdsrum” och samtalar om andra bra böcker som inspirerar till mer biologiska mångfald i trädgården. Roine Magnusson, förlagschef på Avium, är med i det inledande samtalet.

Kajsa visar bilder från ett skolträdgårdprojekt och berättar om samarbetet med skolan. Har du också bilder att visa är det också välkommet under denna Fågeldialog.

29 mars Extra startar kl 18.30
Att söka projekt och om projekt BirdLife Sverige är involverade i


Mia Ericsson från BirdLife Sverige ger oss en inblick i projektvärden och berättar hur vi kan hjälpa till.

kl. 19.30 Fågeldialogen: Utbyte av projekterfarenheter och projektidéer. Hur jobbar ni med projekt? Vem finansierar? Kom med frågor och dela med dig av era erfarenheter.

22 mars Extra startar kl 18.30
Naturlänken – att ha verksamhet tillsammans med barn


Inspiration och utbyten kring att jobba med barn och fåglar. Anette Barr som är projektledare på BirdLife Sverige kommer att berätta om projektet Naturlänken och hur fågelföreningar kan använda materialet som tas fram.

kl. 19.30 Fågeldialogen: Utbyte av tankar och erfarenheter kring hur man kan genomföra fågelaktiviteter tillsammans med barn och samarbeta med skolor, förskolor, fritidshem och andra organisationer?

15 mars Hur påverkar nytt förslag om bidrag till studieförbunden fågelföreningarnas verksamhet?


Hur påverkas nya förslaget om bidrag till studieförbunden fågelföreningarnas folkbildningsverksamhet? På olika sätt i våra verksamheter i fågelföreningarna jobbar vi med folkbildning. Det kan vara studiecirklar, föreläsningar, exkursioner och guidningar, inventeringskurser mm. Vad innebär det nya systemet för fågelföreningarna? Hur kan och vill vi samverka med Studiefrämjandet i vårt gemensamma folkbildningsarbete? Anders Wigren från Studiefrämjandet är med i det inledande samtalet.

8 mars Internationella kvinnodagen - Vilka grupper behövs och varför?


I ett flertal fågelföreningar finns olika typer av nätverk med kvinnliga fågelskådare, det är Rapphönor, tjejgrupper, tärnorna, ådorna, lady birds, ringduvorna m.fl. Hur jobbar de olika grupperna? Vad är grejen med att dela upp sig efter kön? Över 50 % av nya medlemmar i BirdLife Sverige är kvinnor, syns det i våra andra grupper? Upplands fågelskådare (UOF) har nyligen lagt ner Rapphönorna och har planer på att starta en gruppering för nybörjare/"gröngölingar", dock inte bara för kvinnor. I det inledande samtalet är Monica Pedersen från Rapphönorna i Skåne och Emmalie Trossvik från UOF med och berättar om hur tankarna går hos dem.

1 mars Att vara volontär i BirdLife Sverige


Inom BirdLife Sverige har vi olika volontärsuppdrag som till exempel sommarvolontärer på Ölands södra udde under sommaren, fyrvaktare i Långe Jan höst och vår och under pedagogiska dagar i anslutning till Falsterbo BirdShow och Trandansen vid Hornborgasjön. Vi har även många andra ideella i fågelföreningar. Hur hittar vi dem? Vilka uppdrag finns? Hur uppmuntrar vi dem som är engagerade och hjälper till? Du är lika välkommen varelse du vill börja engagera dig, dela med dig av erfarenheter eller söker nya volontärer/ideella personer.

15 februari Sjöfågelinventeringar


Ett erbjudande - Vill du vara med och inventera i år? Vi startar med att Niklas Lignell på BirdLife Sverige och Martin Green från Svensk fågeltaxering ger en kort information om årets upplägga av Sjöfågelinventeringarna. Sedan har vi erfarenhetsutbyte för nya och gamla inventerare.

8 februari Valberedning - hur jobbar ni?


Raggar vi förtroendevalda eller står de på kö för att få vara med? Hur pratar vi om att ha ett uppdrag? Berättar du om hur kul, spännande, intressant och givande det är att vara med i en styrelse. Vi samtalar om erfarenheter av att vara valberedning och det positiva med att vara förtroendevald, vad som gör att ni ”håller på” och ”ställer upp”. Vad signalerar vi utåt och hur peppar vi fler att bli delaktiga i föreningsarbetet. Johan Dahlén Strömgren, utbildningsansvarig och verksamhetsutvecklare på volontärbyrån och Lasse Berglund, valberedningen i Stockholms Ornitologiska förening, är med i det inledande samtalet.

1 februari En dialog om Fågeldialogen


I kväll samtalar vi om fågeldialogen, vad vill du prata om med andra fågelföreningar och fågelintresserade? Nya idéer, reflektioner och tankar är välkomna. Kajsa Grebäck inleder samtalet och berättar om idén med Fågeldialogen och presenterar det som hittills är inbokat till våren.

22 februari Utställningen i Blåhaket

På en tidigare Fågeldialog om utställningen vi håller på att skapa framkom att flera personer ville ha en lägesrapport på hur arbetet fortskrider och några ville även vara behjälpliga på olika sätt. Den 22 februari kommer vi att berätta om svaren vi fått in via enkäterna. Därefter samtalar alla vi på mötet om vad som är viktigt att berätta om i utställningen mm. Vilken typ av bilder lockar till fågelintresse och engagemang tycker ni?

Här kan ni läsa om Blåhaket

25 januari Vinterfåglar inpå knuten


Den vanligast frågan vi får är ”vart har alla fåglarna har tagit vägen?”. Men, är de verkligen borta eller hur står det till? Vid milt väder är det färre fåglar framme vid fågelborden då det finns gott om mat i snöfri skog och mark. Är det då värt att rapportera in resultatet även om det är få fåglar vid fågelmatningen? Nästa fråga är om hur ska man räkna fåglarna och rapportera. Vi kommer svara på dessa frågor samt även svara på allt som rör helgens arrangemang. Du är välkommen med egna frågor, hjälpa till att svara på andras och dela med dig av dina egna erfarenheter. Fågelvirtuosen Anders Wirdheim, Fågelfarbrorn Staffan Müller och samtalsledaren Kajsa Grebäck inleder dagens Fågeldialog.

1 mars Att vara volontär i BirdLife Sverige


Inom BirdLife Sverige har vi olika volontärsuppdrag som till exempel sommarvolontärer på Ölands södra udde under sommaren, fyrvaktare i Långe Jan höst och vår och under pedagogiska dagar i anslutning till Falsterbo BirdShow och Trandansen vid Hornborgasjön. Vi har även många andra ideella i fågelföreningar. Hur hittar vi dem? Vilka uppdrag finns? Hur uppmuntrar vi dem som är engagerade och hjälper till? Du är lika välkommen varelse du vill börja engagera dig, dela med dig av erfarenheter eller söker nya volontärer/ideella personer.

21/12 Vad vill du att vi berättar i Blåhaket?


Som ni kanske sett planerar vi en permanent utställning om, med och för fågelskådare, i Blåhaket (gamla fågelmuseet) vid Ottenby fågelstation på Ölands södra udde. Vi önskar att Blåhaket blir en mötesplats för alla fågel- och naturintresserade som kommer till udden. Inne i Blåhaket ska man kunna se fina bilder och läsa om fåglar, fågelforskning, föreningslivet, fågelskydd, fågelintresse och så vidare. Det ska vara roliga historier från olika verksamheter, lyckade projekt och intressanta bilder från hela landet. Vi vill skapa en plats att mötas på, minnas, inspireras, glädjas och känna stolthet över allt bra ni gör i fågelföreningarna.

14/12 Vinterfåglar inpå knuten


Snart är det åter dags för Vinterfåglar Inpå Knuten som går av stapeln sista helgen i januari varje år, 27-30 januari 2023. En del fågelföreningar genomför olika typer av publika arrangemang, samarbetar med skolor, företag eller andra föreningar mm. Hur brukar ni göra? Funderar ni på att arrangera något? Många får frågor från pressen och allmänheten. Denna kväll byter vi tankar, tips och idéer kring arrangemang, fågelmatning och resonerar kring kluriga frågor som dyker upp runt fågelborden. Med i veckans Fågeldialog är Niklas Aronsson.

Extra denna kväll kl 18.15-19.15 Information om Vinterfåglar inpå knuten, nyheter mm

7/12 Att välja rätt kikare


Som fågelskådare och ledare/guider stöter vi ofta på frågan från deltagare "Vilken kikare ska jag köpa?" Hur svarar ni? Vad rekommenderar du? Markus Tallroth VD på Naturbutiken är med i samtalet och berättar om de senast och vilka tips de brukar ge kunderna.

30/11 Tolka väderkartor för bästa fågelskådning


I kväll blir det en nördkväll då ni som vill hitta bästa fågelskådning utifrån väder och vind på olika platser i landet. Vi startar samtalet med Markus Tallroth som berättar hur han väljer var han ska skåda utifrån väderprognoserna, vilka platser är bäst på Öland när. Hur ser det ut för er andra? Vilka platser är bästa i ert landskap när det blåser nordost eller vid en lätt sydlig vind med sol? Vilka vädertjänster använder ni?

23/11 Projekt och samarbeten


Hur kan vi stötta och samarbeta med varandra i projekt, på lokal, regional och nationell nivå? Vad finns för erfarenhet kring samarbete med andra organisationer? Hur skriver man en bra ansökan till finansiärer? Varifrån kan man söka pengar? Vilka är dina största utmaningar som projektledare? Vi startar med ett samtal om tre olika projekt Sydlig kärrsnäppa, Ölandsvatten och vitrygg som exempel på hur olika projekt kan drivas. Mia Ericsson( projektansvarig BirdLife Sverige), Christer Olsson (Västerbottens Ornitologiska och projektledare) och Tobias Berger (projektledare på Sportfiskarna) inleder samtalet.

16/11 Att göra fågeltidskrifter


Många av fågelföreningarna gör fantastiskt fina fågeltidskrifter. En hel del är medlemmar just för tidningarna. Det är ett stort arbete som görs, att samla material, skriva artiklar, layout, kontakter med tryckerier, distribution och så vidare. Under Fågeldialogen denna kväll får ni som jobbar med tidskrifterna chans att prata med varandra. Hur jobbar ni? Vilka frågor har du till de andra redaktionerna? Hur kan utbytet av tidningar ske smidig? Med på samtalet är Hanna Hederberg chefredaktör Vingspegeln, Kent Haltunen redaktör Fåglar i Närke och Niklas Aronsson redaktör Vår fågelvärld.

9/11 Inventering som mentorskap för att få med nya


Veckans Fågeldialog inleds med ett samtal med Anders Waldenström från Ölands Ornitologiska Förening som är i startgroparna med ett inventeringsprojekt av häckande fåglar i Mittlandsskogen på mellersta Öland. Tanken är att kombinera denna inventering med ett mentorskap och med nya intresserade som vill lära sig hur en sådan inventering går till. Vi samtalar om hur man gör när man planerar en inventering, och hur vi hittar dessa mentorer och nya intresserade.

2/11 Litteraturtips


Det finns en massa bra litteratur vi kan använda på våra träffar i studiecirklar och inför fågelguidningar. Nu får du chans att dela med dig av dina favoriter och höra om andras. Vi kommer även att visa några användbara appar och hemsidor.

Anders Wirdheim, BirdLife Sverige och Anders Wigren från Studiefrämjandet inleder samtalet med att berätta om sina inspirationskällor och ger några litteraturtips inför träffar med deltagarna i cirklar och på fågelguidningar.

26/10 Samtal kring en habitatmodell och hur den kan användas

Målgrupp: Fågelskyddsfrågor

Efterfrågan är stor från såväl myndigheter som näringsliv på "generella verktyg" vid bedömning om vilken hänsyn som ska tillämpas vid exempelvis skogsbruk, bl.a. eftersom såväl markägare som myndigheter ofta saknar resurser (eller andra möjligheter) att få fram kunskap eller genomföra fältinventering. Med hjälp av bakgrundsdata om markens beskaffenhet samt exempelvis trädslag och förekomst av död ved kan habitatmodeller peka ut var såväl enskilda arter som bredare biologisk mångfald finns. BirdLife Sverige har med hjälp av forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) tagit fram en habitatmodell för tretåig hackspett, som visat sig vara mycket träffsäker i norra Sverige. Hur kan den användas och hur mottas den från olika aktörer? Christer Johansson (styrelsemedlem i BirdLife Sverige) och Daniel Bengtsson (fågelskyddstjänsteman på BirdLife Sverige) inleder och inbjuder till samtal kring nämnda habitatmodell och hur den kan/ska användas.

19/10 Att fastna för fåglar - att vara ung nu & förr


Denna kväll vill Ungdomsskådarna samtala med äldre skådare om att börja som fågelskådare. Hur kan vi som fågelskådare vara förebilder för nya? Hur kan vi stötta och inspirera nya? Hur kan vi samarbeta med varandra och andra, t.ex. skolor?

Ungdomsskådarna vill samtala med äldre skådare och inleder samtalet tillsammans med Kajsa Grebäck.

12/10 Samtal om rovfågelsinventeringar

Målgrupp: Inventerare

Samtal om rovfågelsinventeringar. Hur går det till att inventera och märka rovfåglar? Hur skiljer sig inventeringsmetodiken mellan olika arter? Använder ni speciella hjälpmedel och hur används dessa?  Hur har olika rovfågelinventeringar startat? Hur blir jag delaktig i ett investeringsprojekt? Dessutom deltagarnas roliga berättelser från inventeringar i fält. Utbyte av erfarenheter och inspiration för nya och gamla inventerare. Inledande samtal med Anders Åberg (projekt ängshök), Ulla Falkdalen (mångårig erfarenhet av olika rovfågelsinventeringar) och Mia Ericsson projektsamordnare på BirdLife Sverige.

5/10 Författarsamtal

Målgrupp: Ledare & guider
Niklas Aronsson och Martin Emtenäs. Om att skriva fågelböcker och hur vi som ledare skulle kunna använda dem. Hur använder vi som ledare böcker i våra cirklar, fågelguidningar och föreningsaktiviteter? Tips och utbyten alltså.

28/9 Fenologifunderingar med Magnus Hellström

Målgrupp: Fågelskyddsfrågor
Som en följd av klimatförändringarna kommer vårfåglarna tidigare nu än vad de gjorde för bara några decennier sedan. Man kan då diskutera vidare om a) om det gäller alla arter, b) hur mycket tidigare de anländer, c) om samma sak gäller även när de flyttar iväg på hösten, och i så fall varför/varför inte, d) på vilket sätt driver ett varmare klimat på en sådan förändring, och e) om det finns några risker med detta.

21/9 Hur kan sociala medier främja fågelintresset?

Målgrupp: Fågelintresse
Liv Stjärnlöf och Johan Karlsson inleder dagens Fågeldialog med ett samtal om olika sociala medier. Sedan har vi ett utbyte mellan alla som är med på mötet. Här önskar vi att du delar med dig av dina erfarenheter och tankar kring olika sociala medier. Liv Stjärnlöf kommunikatör på BirdLife Sverige och Johan Karlsson ansvarig för Facebook-gruppen Fåglar i Västmanland och ledamot i BirdLife Sveriges styrelse.
OBS extra! Mellan kl 18:30 - 19:20 hålls en öppen fråge- och informationsstund med Liv Stjärnlöf, kommunikatör på BirdLife Sverige, inför fågeldialogen kl 19:30. Använd samma länk för att delta i Fråge- och informationsstunden och Fågeldialogen.

14/9 Så har inventeringar hjälpt till i fågelskyddsarbetet

Målgrupp: Inventerare
Martin Green från Svensk fågeltaxering och Jacob Rude Västmanlands Ornitologiska förening inleder samtalet. Varför ska vi inventera? Hur får vi nya att börja inventera? Hur berättar vi om resultat och effekter av inventering?

7/9 Att planera fågelresor och läger

Målgrupp: Ledare/Guide

Att planera fågelresor och läger kan man göra på många olika sätt. Hur får vi dem riktigt bra? Eskil Friberg från Ungdomsskådarna inleder dialogen.
Vi har ett samtal om hur vi arrangerar lyckade fågelresor och läger. Hur kan man på ett billigt, effektivt och miljövänligt sätt lägga upp dem. Utbyte kring bra boenden och intressanta fågellokaler. Målet är att drömmar ska möta möjligheter.

15/6 Fåglar och barn – hur tokigt kan det bli?

Målgrupp: Personer intresserade av fågelintressefrågor.

Anette Barr och Katarina Bremsjö samtalar om tokroliga händelser från aktiviteter med barn. De kommer även att dela med sig av pedagogiska trix från verksamheter med barn och skola.

6/4 Hur får vi nya ledare? Vem kan och får bli ledare hos oss?

Målgrupp: Cirkelledare, fågelguider och utflyktsledare.

Ett samtal om att inspirera varandra. Hur kan vi stärka personer att våga bli ledare? Anette Barr och Hala Buraq samtalar om vägen från nybörjare till att bli ledare och naturguider. Anette kom till fågelvärlden och blev utskälld för att hon förklarade hur en bofink låter med ”fel ramsa”. Hala hade inte en tanke på att det fans någon anledning att gå in i skogen, i dag klarar hon sig inte utan den och jobbar som naturvägledare.

Fågeldialogen görs i samarbete med Studiefrämjandet