Vi använder cookies på den här webbplatsen. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt (funktionella). Andra för att analysera hur vår webbplats används (statistik & marknadsföring). Läs mer om cookies här.
Fågelfestivalen
För drygt 20 år sedan gav Sveriges Ornitologiska Förening och Mark Levengood ut skivan It´s in the Air. Det var en CD innehållande en berättelse och en massa fågelsång. Vi hade lagt en grund genom att plocka fram både seriösa och kuriösa fakta om våra fåglar. Utifrån denna grund vävde Mark på sitt alldeles speciella vis en berättelse om 23 av våra fåglar.
Skivan It´s in the Air är slut sedan länge, men den har varit mycket efterfrågad. Därför är det väldigt roligt att i samarbete med Mark Levengood och Naturskyddsföreningen kunna presentera materialet igen, nu med titeln Fågelfestivalen.
Om du inte har Spotify-konto så får du alternativet att starta ett gratis konto när du klickar på länkarna!
Fåglar att lyssna på
Stare
Staren är en av de bästa imitatörerna i vår svenska fågelvärld. Den är en mästare på att härma både fåglar och andra ljud. Hör du en storspovsdrill eller ett billarm från grannens tak, är det säkert en stare som är full gång. Ju mer varierad sång, desto bättre är möjligheterna att locka en hona.
Klicka och lyssna
Koltrast
Koltrasten utsågs till Sveriges nationalfågel i en omröstning som BirdLife Sverige genomförde 2015. Den anses av många vara den fågel som sjunger allra vackrast, och det är dessutom en av de tidigaste sångfåglarna under våren. Idag är koltrasten en vanlig fågel i våra samhällen, men så har det inte alltid varit.
Klicka och lyssna
Större hackspett
En hackspett sjunger inte för att locka en hona – den slår istället en trumvirvel. På våren söker hannarna upp trädgrenar eller annat med bra resonans. Där slår de med näbben en kort men ljudlig trumvirvel. Den varar en knapp sekund och innehåller mellan 10 och 20 slag.
Klicka och lyssna
Spillkråka
Många fågelnamn kan verka märkliga, men spillkråkan har inte fått sitt namn för att det blir en massa spill när den hackar efter hästmyror i gamla träd och stubbar. Inte heller är den någon kråka utan vår största hackspett. Namnet kommer snarare från ”spel” och syftar på att den låter mycket.
Klicka och lyssna
Nötskrika
Trots att nötskrikan är färggrann är den ofta svår att få syn på i skogen. Istället avslöjar den sig genom sitt skräniga läte. Men den är också ganska bra på att härma andra fåglar, bland annat låter den ibland som en ormvråk. Under hösten samlar den ekollon för att ha mat när tiderna blir tuffare under vintern.
Klicka och lyssna
Gulsparv
Ett-två-tre-fyr-fem-sex-sjuuuuuu, låter det när gulsparven sjunger, men det är inte alltid den räknar till sju. Den kan sluta tidigare men också hålla på längre. Men det är inte bara sången som lockar honorna, ju mera gult hannen har på huvud och bröst, desto bättre gillas han av honorna.
Klicka och lyssna
Enkelbeckasin
Nej, det är ingen get som bräker i skyn, det är en enkelbeckasin. När den dyker genom luften spärrar den ut de båda yttersta stjärtpennorna, och vinddraget får dem att vibrera. Det är en våtmarksfågel som minskade i antal under 1900-talet då många våtmarker dikades ut.
Klicka och lyssna
Morkulla
Precis som storlommen ansågs morkullan förr vara lite mystik. Anledningen var nog främst dess nattliga vanor, och bland annat trodde man att den tjuvmjölkade kreatur som gick ute på bete. Hannarna spelflyger i skymning och gryning under vår och sommar och flyger då varv efter varv över skogen.
Klicka och lyssna
Kattuggla
Kattugglan är den vanligaste ugglan i södra och mellersta Sverige och den uggla som vi oftast hör. Förutom i naturen kan vi höra den i signaturen till radions vetenskapsprogram. Likt andra ugglor har den en fjäderdräkt som dämpar ljud – det blir alltså inget vingsus om en uggla.
Klicka och lyssna