Vi använder cookies på den här webbplatsen. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt (funktionella). Andra för att analysera hur vår webbplats används (statistik & marknadsföring). Läs mer om cookies här.
Fågeltornskampen och Fågelskådningens dag
Fågeltornskampen är en årlig tradition som äger rum på lördagen mellan den 3 och 9 maj, där svenska fågeltorn bemannas av lag som räknar och dokumenterar alla fågelarter som hörs och skådas. År 2025 infaller Fågeltornskampen den 3 maj och förväntas locka deltagare från hela landet. Det är inte bara en tävling mellan de svenska fågeltornen utan även en landskamp där Sverige, Finland och Danmark tävlar mot varandra.
Söndagen under samma helg infaller fågelskådningens dag, i år 2025 den 4 maj. På denna speciella dag arrangerar BirdLife Sveriges regionalföreningar och lokala fågelklubbar en mängd publika aktiviteter.
För att hitta de aktiviteter som arrangeras runt om i landet under helgen kan du titta på hemsidan under Regionala föreningar eller besöka våra evenemangskalender. Fågelskådningens dag kan även förläggas till lördagen.
Fågeltornskampen och Fågelskådningens dag ger möjlighet att sprida intresset för fåglar till en bred allmänhet. Deltagarna får möjlighet att lära sig mer om fåglar, fågelskydd och biologisk mångfald samtidigt som de blir delaktiga i den spännande kampen om att hitta och identifiera olika fågelarter. Fågeltornskampen är inte bara en tävling utan också ett verktyg för lokalklubbar och regionalföreningar att engagera och locka fågelintresserade till verksamheten.
Om Fågeltornskampen
Tävlingen startar klockan 05.00 på lördagen och pågår fram till klockan 13.00. Varje lag består av 3–8 medlemmar, men fler är välkomna att hjälpa till att hitta fåglar. Enligt regelverket måste minst två personer inom laget höra eller se en art för att den ska räknas. Det behöver inte ske samtidigt, utan en enskild lagmedlem kan komplettera artlistan senare om arten dyker upp igen.
Efter klockan 13.00 är det av yttersta vikt att laget snabbt rapporterar antalet arter i formuläret. Senast klockan 16.00 måste resultatet från Fågeltornskampen i Sverige kommuniceras med våra finska och danska BirdLife-vänner för att fastställa landskampsresultatet.
Ni anmäler lag på artrally.birdlife.se. Vänligen anmäl era torn med en e-postadress per torn (har ni flera torn i föreningen behöver ni anmäla olika e-postadresser).
När Fågeltornskampen startar kl 05.00 finns ett formulär på sidan artrally.birdlife.se där ni rapportera in resultatet. Fyller ni i direkt i fält, allt eftersom fåglarna observeras, så kan fler följa hur det går i realtid.
Farhultstornet tar hem 2024 års Fågeltornskamp!
Laget Farhultsviken i tornet vid Farhult i Skälderviken tar hem årets Fågeltornskamp. Såvitt undertecknade kan minnas är detta lag debutanter som sopar banan med resten av de svenska tornen! Med en bra mix av småfågel, änder, vadare och rovfåglar kryddat med några nysvenska arter som toppskarv och svarthakad buskskvätta så blir man Fågeltornsmästare 2024. Hela 109 arter noterades och det är första gången ett skånskt torn hamnar i topp. Näst bästa torn blev Trönninge ängars nya torn utanför Halmstad med 103 arter. Förra årets både svenska och nordiska mästartorn, Hångersudde vid Hornborgasjön, fick nöja sig med en hedersam femteplats. Däremellan hamnade tornet i Svensksundsviken i Östergötland på en tredjeplats, ett torn som brukar ligga med bland de torn där flest fågelarter ses liksom Södra Lundtornet vid Ottenby på en fjärde plats.
Det är flera nya torn med lag som tillkommit i årets kamp och det innebär att vi för första gången har så många som 99 deltagande lag och torn! Nästa år blir det fler än 100, eller hur?
men, våra vänner i öster är åter Fågeltornsmästare i Norden!
BirdLife Finlands torn “Pyhäjoki Parhalahti fishing harbour situated on west coast between Kokkola (Gamla Karleby) and Oulu (Uleåborg)” lyckades få se 122 arter. Det är det högsta antal någonsin som noterats i det finska ”Battle of Towers” som har en betydligt längre historia än vår motsvarande Fågeltornskamp.
Vidare måste sägas; att det är runt 300 deltagande fågeltorn i Finland och av den uppslutningen måste vi ödmjukt imponeras!
Danmarks Ornitologiska Förening deltog med 16 lag i ”Tårnenes dag”.
Det vinnande laget var Verdens ende, Skagen med 105 arter. De stod på en så kallad ”view-point”. De har även utsett ett vinnande torn, Gulstav mose, Langeland, Fyn med 95 arter.
Vädret var molnigt med lite regn de första timmarna, mesta dels östlig vind, men alla hade en bra dag trotts allt.
Väder
I kontrast till förra årets Fågeltornskamp som var kylig med hårda vindar åtminstone i södra delarna av landet så har det uppenbarligen betydligt behagligare förutsättningar i år. Trots att man längst i norr startade morgonen med minusgrader vittnar de flesta tornen om strålande sol och nästan sommarvärme en bit in på förmiddagen. Flera av deltagartornen har kopplat vädret till lite lugnare fågelaktivitet och det ligger nog en del i det.
Fåglarna
Uppenbarligen har det varit ett kraftigt sträck av silver- och kanske också fisktärna över södra Sverige under dagen. Intressant att det uppmärksammas under vår fågeltornskamp med en typ av åtta timmars simultanräkning på flera goda fågellokaler. Utan fågeltornskampens åtta timmar hade detta kanske inte uppmärksammats. Mariestads fågelklubb får exemplifiera detta;
”Ett fantastiskt sträck av fisk/silvertärnor över Vänern i stort sett hela obstiden. Vi räknade in 2900 ex vilket är ett mycket kraftfullt rekord för Mariestads kommun.’’
Flera ovanliga fåglar sågs som vanligt; gulkindad kricka i Västerbotten med Lag VågaVägraHavet som gjorde rätt i att hålla sig i inlandet! Höll sig i inlandet gjorde även Nolgårdsspanarna vid Hammarön i Värmland, låt gå att det var vid vår största insjö men det resulterade i en oväntad dammsnäppa. Leonardsberg intill Norrköping fick under jubel se de två rödhalsade gäss som uppehållit sig på lokalen sedan i tisdags. Antar att det var många tummar som hölls att de skulle stanna till Fågeltornskampen!
Även Börringe mad begåvades med två rara svarthuvade måsar, möjligen första gången arten förekommer i Fågeltornskampen.
Annat anmärkningsvärt är att steglits sågs vid 77 av tornen. Här bekräftar, i all ödmjukhet, Fågeltornskampen de vetenskapliga studierna, Övervakning av fåglarnas populationsutveckling, som bedrivs av Lunds universitet. Det går bra för steglitsen, kurvorna pekar uppåt.
Noterbart är också att tofsmes sågs från ett torn och inte något av tornen lyckades pricka in talltita. Det förklaras kanske till stor del av tornens placering som väl i stort sett utan undantag finns vid sjöstränder eller havsvikar.
Kolla gärna in listan över antalet torn som respektive art noterats. Där kan man bland annat se att ringduva, kråka och gräsand sågs vid samtliga deltagande fågeltorn. Där kan du också se om just ditt torn var ensamt om eller delade någon ovanligare art med några andra torn.
Stort tack till alla som kampade och kämpade. Vi misstänker att de flesta av er redan ser fram emot nästa års Fågeltornskamp!
Anders Lundquist & Kajsa Grebäck
Klicka här för att se ännu mer detaljer, såsom arter per landskap eller vad varje lag rapporterade in.