Naturlänken

Vision för Naturlänken

Vi vill värna om barnens framtid och att de även när de är äldre ska få uppleva en fin natur med stor artrikedom och biologisk mångfald samt fungerande ekosystem och kretslopp. Vi önskar att klimatförändringar ska bromsas så att människor i alla åldrar nu och i framtiden inte behöver oroa sig på samma sätt som idag för dessa frågor. För att lyckas med detta krävs insatser av många olika organisationer samt en hel del välgrundade beslut. Vår insats blir att med delaktighet, nyfikenhet och pedagogik locka ut fler barn, lärare och grupper i vår natur och där också utbilda och inspirera till att ta hand om den och njuta av att vara där. Både folkhälsan och framtiden gynnas.

 

Vem önskar vi nå ut till då?

Så klart är det barn och ungdomar vi främst vill nå. Vi vill erbjuda minnesvärda naturupplevelser och kunskaper som lockar till mer kunskapssökande och nyfikenhet. Alla de vuxna som möter barn och unga i olika sammanhang kommer vi att erbjuda stöd och kunskaper i arbetet med de stora frågorna som nämnts ovan. Genom samarbete med oss kan olika metoder påvisas om hur frågorna kan tas upp på ett sätt som engagerar barn och unga.

Detta gör vi dels genom att stärka de regionala och lokala föreningarnas möjligheter att utveckla barn- och ungdomsverksamheten, dels genom att direkt erbjuda barn möjlighet till naturupplevelser via skolan samt att ge pedagoger en möjlighet att utveckla metoder och få tillgång till verktyg för naturpedagogisk verksamhet. Vi ger fler skolor möjlighet att delta via en digital mötesplats och tillsammans skapa en plattform för seminarium, lärande, delaktighet och inspiration.

 

Upptakten till Naturlänken är de ”Naturpedagogiska dagarna” vilket är ett tidigare projekt i BirdLife Sverige med finansiering från Svenskt Friluftsliv. Se gärna här

 

Lärare och andra vuxna behöver för jordens och alla barns framtid vara ute med både barn och ungdomar och uppleva, studera och undersöka naturen. Vi hjälper gärna till!

 

Det som förenar oss i allt detta är naturen som bildar en länk mellan alla delar och som är det som vi alla mår bra av att satsa på. Vi mår alla bra av att vistas i naturen. När vi vistas i den och får stöd i att upptäcka den lär vi oss om den och då vill vi oftast lära oss ännu mer. Detta leder också i de flesta fall till en ökad förståelse för vår egen del i sammanhanget vilket kan göra att vi vill värna om vår miljö och natur.

 

BirdLife Sverige har olika verksamheter som redan är i rullning och som kan länkas ihop med ovanstående. Det är Naturuppdraget, de Naturpedagogiska dagarna, integrationsarbete, Biologiska mångfaldens dag, Vinterfåglar inpå knuten osv. osv. Erfarenheter från dessa vävs samman och bildar en helhet och en utökad kunskap som är gynnsam både för människor men framför allt för vår natur som vi inte klarar oss utan. Naturen ger oss allt vi behöver i form av mat, rekreation, tak över huvudet, återhämtning och så vidare. Genom att vi lär oss om naturen förstår vi också förhoppningsvis att resurserna inte är oändliga utan att vi behöver vara varsamma om dem. Vi behöver minska vårt utnyttjande av naturen genom att till exempel förstå att vår nuvarande konsumtion inte är hållbar, eller att vatten inte finns i det oändliga, att biodiversitet är avgörande för vår egen överlevnad och att vi behöver göra aktiva val för att säkerställa framtiden.

 

Ett urval av aktiviteter i Naturlänken

  • Evenemang med naturpedagogik i Sveriges tre landsdelar
  • Bygga nätverket Naturlänken (målgrupp lärare, intresseföreningar, naturum)
    • Intranät, facebook, nyhetsbrev, fildelning, grupper
  • Utbildningar och föreläsningar för lärare, både fysiska och digitala
  • Utbildningar för volontärer
  • Inspirationsdagar för föreningar och skolor
  • Besök hos föreningar och på skolor
  • Skapa en verktygslåda och materialbank
  • Koppla aktiviteter till Natuppdraget, spelet om naturen.
  • Administrera och planera aktiviteterna
  • Producera utbildningsmaterial
  • Arbeta med marknadsföring och hemsida
  • Hjälpa skolorna att söka finansiering för bussresor

Ur läroplanen för förskola kan vi läsa:

Hållbar utveckling samt hälsa och välbefinnande

En positiv framtidstro ska prägla utbildningen. Utbildningen ska ge barnen möjlighet att tillägna sig ett ekologiskt och varsamt förhållningssätt till sin omgivande miljö och till natur och samhälle. Barnen ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur de olika val som människor gör kan bidra till en hållbar utveckling – såväl ekonomisk och social som miljömässig.

 

Utbildningen ska ta tillvara barnens nyfikenhet samt utmana och stimulera deras intresse för och kunskaper om natur, samhälle och teknik.

Alla barn i Sverige har rätt till naturen, att få vara en del av den samt hjälpa till att ta hand om den. Att få vara en av länkarna till en hållbar framtid och bevarad biologisk mångfald.

Vill din skola veta mer om Naturlänken?

Kontakta Anette direkt

Anette Barr

Anette Barr

Projektledare

Naturlänken
+46 723 863 960

Vi riktar ett stort tack till Sparbanken Skaraborg som bidragit till att skolbarnen får åka buss. Rakt ut i naturen, till fåglarna och äventyret! Tack.