Vi använder cookies på den här webbplatsen. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt (funktionella). Andra för att analysera hur vår webbplats används (statistik & marknadsföring). Läs mer om cookies här.
Viktiga ekosystem finns i myrar.
Vad är en våtmark och varför är den viktig?
Våtmark är mark där vatten under en stor del av året finns nära under, i eller strax över markytan.
Eftersom vattenytan inte alltid syns kan det emellertid vara svårt att bedöma vad som är våtmark. I de flesta fall kan istället vegetationen användas för att skilja våtmark från annan mark. Bottnar i sjöar, hav och vattendrag som tillfälligt torrläggs och som saknar vegetation räknas dock också som våtmark.
Det finns olika definitioner som beskriver våtmarker på olika sätt. Beskrivningen ovan kommer från den svenska Våtmarksinventeringen och är den som oftast används i svenskt naturvårdsarbete.
I naturvårdsarbetet används också art- och habitatdirektivets (Natura 2000) avgränsningar som ett stöd för till exempel uppföljning av miljötillståndet.
Internationellt och i EU används istället Våtmarkskonventionens definition, eller Ramsarkonventionen som den också kallas.
Konventionens definition på våtmark inkluderar, förutom det som nämnt ovan, även tidvis översvämmade områden och tidvis vattenförande vattendrag sötvattensmiljöer som inte är vegetationstäckta, grunda kustvattenmiljöer ned till 6 meters djup samt grottor som skapats av processer som involverar vatten. Definitionen inkluderar också artificiella våtmarksmiljöer som kanaler, diken, vattenreservoarer och grävda isolerade dammar med öppen vattenyta.
Varför är våtmarker värdefulla?
Under de senaste decennierna har denna uppfattning omprövats. Samhället har kommit till insikt om nyttan av våtmarkerna. De funktioner, ekosystemtjänster, som våtmarkerna uppfyller är bl.a.:
- utjämning av vattenflöden
- fungerar som naturliga vattenmagasin
- viktiga häcknings- och rastmiljöer för en lång rad våtmarksanknutna fåglar
- livsmiljö för många grod-, fisk- och insektsarter och bidrar till den biologiska mångfalden i landskapet
- utgör spridningskorridorer för många växt och djurarter
- bidrar till att ”naturligt” rena avloppsvatten och näringsrikt vatten från jordbruksmark och därigenom skydda skona sjö- och havsmiljöer och sjöar som vi använder till dricksvattentäkter
- tillhandahåller föda för människor och foder för boskap
- rekreation som fiske, fågelskådning, jakt med mera