Låt oss presentera doktor Duva

Vanliga tamduvor har visat sig ha en anmärkningsvärt god förmåga att tolka bilder. En ny studie har visat att duvor kan tränas till att diagnosticera cancer utifrån medicinska bilder – och att de är förvånansvärt bra på detta. Nu lär vi emellertid inte få se några duvor i vita läkarrockar, men kunskapen om duvornas förmåga kan komma att bli värdefull när det gäller utvecklandet av metoder att diagnosticera cancer.

Läkare av olika professioner ägnar ofta år åt att förvärva och förädla sina medicinskt viktiga visuella färdigheter, till exempel att kunna se skillnad mellan elakartade och godartade förändringar i mikroskop. Därför är det av stort intresse att förstå hur denna process egentligen fungerar och vilka egenskaper som är särskilt viktiga för noggrann diagnostisk förmåga. I denna studie har man använt vanliga tamduvor (Columba livia) eftersom de delar många synegenskaper med människor. Fåglarna visade sig ha en anmärkningsvärd förmåga att skilja godartade från elakartade tumörer efter att ha tränats med hjälp av belöning i form av mat. Ännu viktigare är kanske att duvorna visade sig kunna generalisera vad de hade lärt sig när de konfronterades med nya uppsättningar av bilder.

Duvorna visste naturligtvis inte att de letade efter cancer, men studien visar på en överraskande förmåga att identifiera och sortera olika bildmönster. Förutom att skilja cancerceller från vanliga celler, kan de lära sig att skilja mellan bokstäver i alfabetet och även mellan konstverk utförda av Picasso och Monet, skriver forskarna i artikeln som publicerades i PLOS One i förra veckan. Duvor kan också minnas minst 1800 olika bilder, och de delar av hjärnan som har med synen att göra är funktionellt likvärdiga med motsvarande delar hos människan, skriver forskarna.

(AW)

Artikeln (på engelska) finns här: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0141357