Månadens fågel 2025 – upptäck en ny art varje månad!

Under 2025 lyfter vi fram en fågelart varje månad genom inlägg fyllda med spännande fakta. Kanske känner du redan till en del om arten – men vi hoppas också kunna ge dig ny kunskap! Följer du oss på sociala medier? Där hittar du ”Månadens fågel” och annan aktuell information.

Den folkkära koltrasten

Koltrasten står högt i kurs hos svenska folket. Det beror inte enbart på att dess sång förmedlar vårens ankomst, den är också en vanlig fågel i våra samhällen och en välkommen gäst vid fågelmatningarna. Därför är det inte alls konstigt att den vid två tillfällen röstats fram som Sveriges nationalfågel. Men det bör kanske påpekas att koltrastens etablering i samhällen är en ganska sen företeelse – ännu för drygt 100 år sedan betraktades den som en utpräglad skogsfågel.

 

Vintertid är koltrasten vanlig i främst sydligaste Sverige, men fågelräkningen Vinterfåglar inpå knuten har visat att den även är särskilt talrik vid fågelmatningar på Gotland och i Stockholmstrakten. Vad som lockar koltrastar att stanna i huvudstadsregionen vet vi inte.

 

Denna fågelräkning, som nu pågått i 20 år, har också visat att koltrastarna anpassat sig till klimatförändringarna och börjat övervintra allt längre norrut. En majoritet av de svenska koltrastarna lämnar fortfarande landet under hösten för att tillbringa vintern i Västeuropa, men återfynd av ringmärkta fåglar bekräftar att tyngdpunkten för vintervistelsen förskjutits norrut under senare årtionden.

 

Men allt är inte frid och fröjd när det gäller koltrasten. En sjukdom, orsakad av ett myggburet så kallat usuntuvirus, har visat sig drabba koltrastar värre än andra fåglar. Sjukdomen uppmärksammades först i Tyskland men spred sig under förra året även till Danmark. Än har inget fall konstaterats i Sverige, men med tanke på den snabba spridningen längre söderut, är det kanske bara en tidsfråga innan den även når Sydsverige.

 

Vi får hoppas att det inte blir så, för koltrasten kan som få andra fåglar värma frusna vintersjälar!