Sångsvan. Foto Kenneth Bengtsson.
24 november, 2021
Ny högsäsong för fågelinfluensa
En ny högsäsong med fågelinfluensa har inletts och under hösten har sjukdomen påvisats hos vilda fåglar i Skåne, Halland och Kalmar län. Observationer från ornitologer är ovärderliga och SVA uppmanar till att fortsätta att rapportera fynd av sjuka eller döda fåglar.
Övervakningen av fågelinfluensa hos vilda fåglar är ett värdefullt verktyg för att bedöma risken för utbrott hos tamfåglar i olika delar av landet. SVA vill tacka för alla rapporter under den gångna säsongen och även uppmana till att fortsätta rapportera på det mobilvänliga onlineformuläret som du hittar här. Om fågelinfluensa redan konstaterats hos en art i ett område den senaste månaden kommer inte fler av den arten att provtas för fågelinfluensa, men rapporterna är alltid värdefulla och bidrar till kunskap om smittläget.
Risken för att människor infekteras av de virustyper för fågelinfluensa som är aktuella nu i Europa är liten, men det är ändå viktigt att hantera sjuka eller döda fåglar på ett sittsäkert sätt. Inga fall av infektion av fågelinfluensavirus hos människor påvisades i Sverige och internationellt har det bara konstaterats vid ett tillfälle att virusvarianter av H5 clad 2.3.4.4.b som cirkulerat i Europa sedan 2014 har orsakat sjukdom hos människa.
Fakta
Vinterhalvåret 2020/2021 var en tuff fågelinfluensasäsong med 24 utbrott på anläggningar med tamfåglar med brist av både kläckägg och konsumtionsägg som följd. Tyvärr har antalet rapporterade fall av fågelinfluensa i Europa under senhösten 2021 följt ett liknande mönster, som det som observerades under samma period 2020.
Analyser av virus från fynden tyder på att fallen orsakas dels av att virus ”översomrat” från vintern 2020/2021, dels av att det har skett ny introduktion av virus med flyttfåglar från öst.
Följ gärna smittläget för fågelinfluensa på SVAs hemsida.
Under perioden 1 oktober 2020 till 30 september 2021 konstaterades fågelinfluensa hos 128 av 811 provtagna vilda fåglar, vilket motsvarar cirka 16 %.
Arter där sjukdomen påvisades var:
Vitkindad gås (15), Pilgrimsfalk (12), Berguv (11), Knölsvan (11), Ormvråk (11), Duvhök (9), Ejder (8), Kanadagås (7), Sångsvan (7), Gräsand (6), Havsörn (6) och fasaner (5), Grågås (4), Gråtrut (3), Kattuggla (2), Knipa (2), Strandskata (2), Bläsgås (1), Brun kärrhök (1), Kaja (1), Kråka (1), Skrattmås (1), Sädgås (1) och Tornfalk (1).
De virus som påvisades i Sverige var högpatogena fågelinfluensavirus av typen H5N1, H5N4, H5N5 och H5N8.