Efter vad som förefaller ha varit förhandlingar mellan fågelskyddare och falkenerare har en svensk pilgrimsfalk släppts fri efter att först ha blivit infångad. Falken i fråga häckade förra sommaren i Västerås och är, efter inskriptionen på sin färgring, känd som CX. Den 18 december i fjol fångades falken söder om Casablanca i Marocko. På websidan Moroccon Birds visas bilder på fågeln försedd med den typ av huvor som falkenerare täcker ögonen på falkar med. Det sägs också att falken släpptes ”efter förhandlingar”.
På BirdLife Sveriges Facebook-forum Vår Skådarvärld skriver Zsombor Károly om falken:
”Förra året skedde en historisk häckning av pilgrimsfalkar i Västerås, den första i området på över 60 år. Hanen (ringmärkt CX) var en av över 20 unga falkar som fötts upp och släppts ut i Västerås genom hacking-metoden i samarbete med Nordens Ark. CX har sedan 2013 återvänt till Västerås och inledde ett häckningsförsök 2014 med en omärkt hona. Honan var förmodligen för ung (2K) och häckningen misslyckades. 2015 dök en ny hona upp och man kunde konstatera en lyckad häckning med tre ungar. De ringmärktes 29 juni.
Idag är skådare i Västerås glada att honan (ringmärkt BH i Småland) stannat kvar i stan över vintern och lever på bland annat duvor och änder. Hanen CX observerades senast någon gång i oktober, och vi väntar med spänning på att han ska återkomma till nästa säsong.”
Se bilder på falken här:
https://moroccanbirds.blogspot.se/2016/01/swedish-peregrine-falcon.html?m=1
(AW)