1 november, 2021
Tjädern och skogsbruket – så kan de samsas
BirdLife Sveriges projekt gällande tjäder har nyligen avslutats. I samband med det har vi tagit fram ett utbildningspaket för att öka kunskapen om tjäderns behov av hänsyn vid skogsbruksåtgärder och praktiskt peka på åtgärder och lösningar.
Däri är även framtaget praktiska tips och förslag att utforma hänsynen och även bedöma tjädergoda och tjäderdåliga miljöer på ett enkelt sätt. Denna skrift heter ”Tjädern och skogsbruket – så kan de samsas”. Här finns även beskrivet nyckelfaktorer för tjädern samt förslag på hur man kan landskapsplanera för god tjäderhänsyn.
På vår hemsida under fliken Tjäder finns hela utbildningspaketet samlat med sex stycken underflikar.
På huvudsidan Tjäder finns en kunskapsöversikt om tjädern baserat på drygt 200 referenser. Denna kunskapsöversikt omfattade tjäderns utbredning, beståndsstatus, habitatkrav, hot mot tjädern, tjäderlekplatsernas funktion och behov, skogsbruk i tjäderbiotoper samt vindkraftens påverkan.
Under flik 1 finns ”Tjädern som modellart” – Här finns fyra presentationer som kan användas vid kunskapsbyggande kring tjäder. Föreningen erbjuder här utbildningar kring tjäderhänsyn.
Under flik 2 finns ”Tjäderlekplatser – 27 exempel från verkligheten” – en katalog av olika exempel att hämta inspiration från när det gäller att skapa långsiktig förvaltning av tjäderlekplatser.
Under flik 3 finns rapporten ”Tjädern och skogsbruket – så kan de samsas” bifogad.
Under flik 4 finns ”Tjäderanpassat skogsbruk” – Denna rapport gjord av Martin Jentzen beskriver resultatet av en 100 årig simulering för en tjäderlekplats upptagningsområde, med utgångspunkt från ett naturnära skogsbruk, som alternativ till det trakthyggesbruk som bedrivs i området idag.
Under flik 5 finns ”Tjäder och vindkraft” – Här beskrivs slutsatserna av ett femårigt forskningsprojekt som slutredovisats nyligen (Taubmann et al 2021) där man studerat vindkraftverkens effekter på tjäder genom att tillämpa för-och efter analys i vindkraftsparker samt jämförande kontrollområden utan vindkraft men med liknande habitatsammansättning.
Under flik 6 finns ”Så hittar du tjäderlekplatser” – Här finns beskrivet inventeringsmetodik kring hur man kan hitta tjäderlekplatser. Manualerna ger praktiska tips för hur man går tillväga för att hitta lekplatser och ger råd hur man bör agera om man hittar tjäderlekplatser.
Syftet med projektet är att sprida kunskap om tjädern och hur man bedriver ett praktiskt skogsbruk där tjädern och många andra arter trivs. Tjädern är en paraplyart, vilket innebär att skapar vi skogar där tjäderns trivs skapar vi också förutsättningar för många andra arter.
Materialet är gratis att använda sig av och att ladda ner, men vi erbjuder också kurser, föredrag och exkursioner för att sprida denna kunskap till den intresserade skogsägare, skogsägarföreningar, skogsbolag, offentliga skogsägare, ornitologiska föreningar, naturskyddsföreningar eller andra intresserade.
Vid förfrågan hör av dig till BirdLife Sveriges kansli. Utefter önskemål kan vi erbjuda allt från någon timmes föreläsning till en eller ett par dagars teoretisk och praktisk utbildning. Utbildningsmaterialet är framtaget så man kan skräddarsy paket till olika målgrupper utefter behov.
Christer Johansson, BirdLife Sverige 2021
Vill du bidra till fler lyckade artprojekt?
Skänk en gåva via Swish!
Betala in valfritt belopp till:
123 – 900 56 53
När du swishar till en organisation med ett 90-konto så visas en röd sida med ett hjärta i appen som bekräftelse på din gåva. Stort tack!