Illustration: Terése Karlsson Halldén.
2 september, 2022
Våtmarker: Enkelbeckasinen trivs i väta
Sverige är ett av världens tio våtmarksrikaste länder. Inom Europa har vi tillsammans med de övriga nordiska länderna den mest varierande uppsättningen av våtmarkstyper. Om man jämför med omvärlden är visserligen många av de svenska våtmarkerna i ganska bra skick, men nästan en fjärdedel av den totala ytan av våtmarker i Sverige har försvunnit under de senaste 100 åren. Detta har bland annat skett genom utdikning.
De kommande veckorna kommer vi berätta om sex fågelarter med olika krav på sin livsmiljö, men med våtmark som grundkrav. De är arter som i olika grad hotas på grund av biotopförstörelse. Vi berättar vad hoten mer exakt består i, vad föreningen har gjort hittills, och hur framtiden ser ut för arterna. Vi kommer även berätta hur ett projekt för att återskapa en våtmark kan planeras.
Enkelbeckasinen finns över hela landet och trivs såväl på översvämmade strandängar som i kärr och myrar. Det viktiga är att det är blött, att vegetationen inte är alltför kortsnaggad och att det finns
tuvor där den kan placera sitt bo. Den är en av våra vanligare vadarfåglar och man bedömer att det finns cirka 160 000 häckande par i Sverige, de flesta i Norrland. Den har en mycket lång näbb som den letar föda med i olika slags våtmarker. Under sensommar och höst lämnar de flesta enkelbeckasinerna landet och flyger mot övervintringsområden i södra och västra Europa. Den kommer tillbaka med början i mars.
Trots sitt spektakulära utseende är enkelbeckasinen med sin kamouflagefärgade dräkt svår att få syn på. Bäst upplever man den när den under sin spelflykt högt över våtmarken störtdyker, breder ut två av sina stjärtpennor och åstadkommer ett karakteristiskt vinande ljud.
Arten har minskat genom utdikningen av myrar och andra våtmarker i skogslandskapet. Även den sedan 1800-talet omfattande utdikningen av våtmarker i odlingslandskapet har missgynnat arten. Under 1900-talet har betes- och slåtterhävden på strandängar längs åar och sjöar upphört på många ställen. Det har inneburit att viktiga våtmarksmiljöer vuxit igen med vass och vide, och slutligen blivit strandskogar.
Genom att skapa nya våtmarker, dämma upp myrar och återuppta betes- och slåtterhävden på strandängar gynnar vi arten och ger fler möjligheter att uppleva ”himlagetens” (som den kallades i en del trakter förr) framfart över kvällshimlen.
BirdLife Sverige genomför årets kampanj för fler våtmarker med stöd från Postkodlotteriet. BirdLife Sverige är sedan 2020 förmånstagare, se vår sida här.
Stöd vårt arbete för fler våtmarker
Skänk en gåva via Swish
Betala in valfritt belopp (skriv Våtmarkskampanj som meddelande) till:
123 – 900 56 53
När du swishar till en organisation med ett 90-konto så visas en röd sida med ett hjärta i appen som bekräftelse på din gåva. Stort tack!
Stöd från våtmarksfonden
Stiftelsen Svensk Våtmarksfond är ett samarbete mellan BirdLife Sverige, Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund. Fondens syfte är att stödja åtgärder för att bevara, skapa och sköta våtmarker främst för fågellivet. Den har hittills varit delaktig i närmare 600 våtmarksprojekt. Det går att söka medel ur fonden för bidrag till våtmarksprojekt och till forskning. Bidraget kan bestå av ekonomisk hjälp, men också av rådgivning, utbildning och kontaktförmedling. Läs mer om hur man ansöker om bidrag på fondens webbsida: vatmarksfonden.se.