7 september, 2022

Årets fågelskådare och Årets silvertärna 2022

Under den gångna helgens Falsterbo Bird Show hölls den sedvanliga prisutdelningen av utmärkelserna Årets silvertärna och Årets fågelskådare. De överraskade och tacksamma pristagarna i år var Karin Magnander och Emil Lundahl. 

Lotta Berg, ordförande i BirdLife Sveriges styrelse lästa upp motiveringarna som avslöjade vilka som tilldelats årets utmärkelser.

 

”Som redaktör för Fåglar på Västkusten har Karin Magnander varit en sammanhållande kraft i fågelskådningen längs hela Västkusten. Hon är en mycket aktiv skådare och flitig rapportör i Artportalen med stort intresse för artbestämning. Hon deltar flitigt i diskussioner på sociala medier där hon vågar stå för sin åsikt. Hennes kärlek till fåglarna och engagemang för naturen gör henne till en fantastisk ambassadör för fågelskådningen.
Karin Magnander är en mycket meriterad fågelskådare som storligen förtjänar utmärkelsen Årets silvertärna.”

 

”Han är en omnämnt skicklig fältskådare, en engagerad ungdomsledare och en rutinerad och välberest fågelstationsprofil som sedan barnsben funnits med i den svenska ornitologin.
Med ett lågmält skånskt lugn och en grundmurat positiv inställning bygger han en trygg ledarprofil trots sina unga år, med väl genomtänkta beslut och generöst med ideell tid medverkar han i projekt och ungdomsresor och är en av medgrundarna till Bird Camp-konceptet som tagit unga svenska skådare till fjärran länder och fjärran länders unga skådare till Sverige.
Årets fågelskådare heter Emil Lundahl.”

Karin Magnander tilldelas priset Årets Silvertärna 2022 och Emil Lundahl tilldelas priset Årets fågelskådare 2022. Foto: Liv Stjärnlöf.

Pristagarna var märkbart överraskade och glada över sina utmärkelser. 

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig det här. Man är lite överväldigad, berättade Karin Magnander, precis efter att hon fått priset på scen.

Hennes egen bild av kvinnor inom fågelskådandet är ganska positiv.

– I Göteborg tror jag att det har blivit lite bättre med fler tjejer som skådar, och det är mycket tack vare Ungdomsskådarna. Men även bland vuxna, i min ålder och uppåt så tycker jag att det blivit en bättre fördelning bland fågelskådare än vad det var förr. Men generellt vill man få in fler unga tjejer så att det fylls på, berättar Karin. 

 

Emil Lundahl, var även han märkbart överrumplad över utmärkelsen. Han har nyligen slutat som sammankallande i Ungdomsskådarnas kommittee efter många verksamma år.

– Jag hoppas att detta kan bli en sporre för Ungdomsskådarna. Det är en helt ny uppsättning i kommitteen nu som är lite yngre som tur är, så jag hoppas de blir lite extra taggade och motiverade, det vore kul. Inte för att man ska göra det för att få ett pris men det är alltid kul, berättar Emil vidare. 

Även Emil upplever att just att få in nya unga tjejer i fågelskådandet är en utmaning.

– Ja, det har alltid varit en utmaning. När man arrangerar läger att det är mest killar som anmäler sig. Det är ett stort kliv att få tjejer att anmäla sig till ett läger. Men det finns förebilder nu, unga tjejer i kommitteen som nog kan locka in fler tjejer och det finns även planer på att anordna tjejläger. Hoppas det finns intresse för att det ska kunna bli av, berättar Emil. 

Utmärkelserna sponsras sedan ett par år tillbaka av en av de absolut mest populära och högkvalitativa kikartillverkarna, KOWA. Det är vi i BirdLife Sverige glada över! Besök Kowas hemsida här.
KOWAS produkter finner du hos Naturbutiken här