Fågelintresse

Varför titta på fåglar!?

Man blir glad av att titta fåglar! Fåglar kan något som vi människor inte kan – de kan flyga. Visst kan vi människor flyga i plåtkroppar men vi kan inte landa i en grantopp eller på en kyrkspira; vi kan kan bara landa på givna platser. För oss människor är flygning oftast ångestfyllt, inte lustfyllt. Avundsjukt har vi lärt oss att de flesta fågelarter flyger bort från den kyliga högnordiska vintern och tillbringar vinter i värme och näringsöverflöd. 

 

Det fascinerar oss. Vi kan inte mäta oss med dem. Fåglarna personifierar en obestämd längtan mot horisonten. De kan nå horisonten men inte vi, med vingslag, uppvindar, medvindar och inbyggda navigationsinstrument. Och de kommer tillbaka!

 

Fåglar söker sig till oss. De blir individer – de är individer, de är yttersta beviset på den biologiska mångfalden. Vi får dem inpå livet och kan se att de är som vi. Till ytan lika men i detalj olika, i utseende, i temperament , i strategi. 

 

Vi bryr oss om dem, vi behöver inte göra det men vi gör det. Därför att vi behöver dem! Tack och lov finns fåglarna överallt där det finns människor. Det är där vi i BirdLife Sverige och fågelvänner finns. I småttighet försöker vi kan bjuda tillbaka den glädje de ger oss.  Vid fågelmataren, i remissvar, med inventeringar , med att sätta upp fågelholkar, och mest av allt med att visa att vi bryr oss. 

 

Fågelintresse är viktigt. Det är en av BirdLife Sveriges viktigaste uppgifter att sprida fågelintresset. Alla fågelintresserade blir ambassadörer, i stort som smått,  för fåglarna, fågelskydd, natur- och miljöskydd. När du blir medlem i BirdLife Sverige så hjälper du oss att växa och få möjlighet att sprida fågelintresset än mer!

 

Därför arbetar BirdLife Sverige med olika aktiviteter för att öka fågelintresse och engagemang. På dessa sidor presenteras några viktiga saker vi gör. Man kan se det som en verktygslåda där du som enskild fågelvän kan sprida kunskap till vänner och bekanta, där den regionala föreningar och lokala fågelklubbar gör mer omfattande aktiviteter liksom de volontärer som på sin fritid arbetar för ett ökat fågelintresse i Sverige. 

 

Inom BirdLife Sverige har en särskild kommitté, Fågelintressekommittén, i dagligt tal Fik, ansvar för att arbeta med att öka fågelintresset och kunskap om fåglar samt givetvis också att medlemsrekrytera. Fågelskyddet behöver många både aktiva och passiva fågelvänner inom BirdLife Sverige.